Mod Podge: Sådan bruger du det

Mod Podge er et af de mest funktionelle klæbemidler til dekorativt arbejde og har evnen til at forsegle og polere på samme tid. Lær alt om det i denne artikel!
Mod Podge: Sådan bruger du det

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 19 september, 2022

Hvis du har spekuleret på, hvordan du får de skinnende, glatte papirdekorationer på tallerkener, rammer eller møbler, er svaret Mod Podge. Det er et hvidt klæbemiddel med evnen til at lime, forsegle og lakere på samme tid.

Dette produkt har en dekorativ og beskyttende funktion, når det drejer sig om en række forskellige materialer, herunder træ, papir og stof. Desuden er det let at bruge og indeholder ingen giftige elementer.

Det er især et uundværligt værktøj til decoupage, en dekorationsteknik baseret på papirstykker. Alt efter hvilket resultat, du ønsker, og hvilket materiale du arbejder på, findes der en lang række forskellige typer.

Typer af Mod Podge og deres virkninger

Standard eller klassisk Mod Podge er den mest alsidige, og du kan bruge den på de fleste af de genstande, vi har nævnt. Den findes i tre versioner, mat med et mere uigennemsigtigt resultat, blank, som ligner almindelig lim, og satin, som giver en mellemliggende eller halvblank effekt.

Anvendelserne af Mod Podge kan dog være meget forskellige, både på indvendige og udvendige elementer. Til mere specifikke materialer, såsom keramik eller glas, findes der særlige typer, der passer til dem.

Typerne af Mod Podge

 • Papir. Selv om den klassiske formel gælder for papir, er denne specielle Mod Podge udviklet til mere avancerede teknikker som f.eks. scrapbooking. Den forlænger holdbarheden og forhindrer bladene i at blive gule.
 • Penselstrøg. Det vigtigste kendetegn ved dette stof er dets teksturerede og dimensionelle effekt, der giver et kunstnerisk udseende, som om det var håndmalet.
 • Stof. Dette stof er ideelt til brug på stoffer og til at klæbe dem fast på andre overflader. Du kan påføre det på produktet, før du skærer det til for at undgå, at det flosser.
 • Udendørs. Beregnet til projekter, der skal forblive udendørs. Selv om det har en større modstandsdygtighed over for fugt, kan du anvende en specialiseret forsegling til sidst for at opnå større holdbarhed.
 • Mega Glitter. Denne formel tåler opvaskemaskine, så den er velegnet til materialer som træ, glas og keramik. Det endelige resultat er et objekt med glitter, der består af fire forskellige mikropartikler.
 • Antik. Dette fungerer lidt som et retrofilter fra sociale medier. Det har en brun nuance og et mat udseende, der skaber et vintage-udseende til objekter, som du ønsker at give et antikt udtryk.
 • Hard Coat. Denne Mod Podge-formel har et satin udseende, der giver større holdbarhed. Det er ideelt til møbler, da ridser og mærker er meget mindre synlige.
 • Sparkle. For regnbue-elskere opnår denne formel netop dette ved hjælp af hologramstykker og en stærk glans, der øges med hvert lag.

Flere nyttige typer af Mod Podge

 • Kan tåle opvaskemaskine. Dette er endnu en type, der er velegnet til udendørs brug. Den kan bruges på glas, metal eller keramik og giver et skinnende resultat. Du kan vaske dine produkter i hånden eller i opvaskemaskinen, så længe du har givet dem god tid til at hærde. Den anbefalede hærdningstid er 28 dage.
 • Fotooverførsel. Skabt til håndværk med fotos, både sort/hvid eller i farver. Det er bedst at gøre det med en laserfotokopi af det originale billede. Det fungerer godt, når du klæber det på træ eller lærred.
 • Dimensional Magic. Som det sidste kommer navnet på denne type fra dens lille tredimensionelle effekt. Den har et harpikslignende udseende, hvilket gør den ideel til smykker eller papir.
Kvinde maler med Mod Podge

Mod Podge er et uundværligt produkt, når det drejer sig om decoupage.

Læs også: 5 måder at vække kreativiteten på

Sådan bruger du Mod Podge til decoupage

Som du måske ved, er decoupage en teknik til at dekorere genstande (normalt træ eller porcelæn) med små stykker papir og stof. Både til limning og til den endelige lakering af disse stykker er Mod Podge det foretrukne produkt.

Det giver en håndmalet effekt, som gør det ideelt til brug i disse projekter. Nogle af de genstande, som du kan anvende decoupage på, kan f.eks. være mobilcovere, underlag, serveringsbakker, omslag til notesbøger eller dagbøger, dukkehuse og endda tallerkener og fade.

De materialer, du skal bruge

Nogle grundlæggende elementer til anvendelse af denne teknik er en overflade, en Mod Podge-type efter eget valg, papir eller stof til udskæringerne og akrylmaling.

Hvad angår værktøj, er pensler med bløde, glatte børster ideelle til at fordele limen jævnt. En saks, en blyant og en lineal er også nødvendige for at markere tegningerne på den ønskede overflade.

Det er vigtigt at vaske penslerne straks efter brug. På den måde kan du fjerne klæberesterne og forhindre, at de ødelægger penslerne, når de tørrer. Det eneste, du behøver, er et almindeligt rengøringsmiddel og ikke-slibende sæbe.

5 trin til at lave decoupage med Mod Podge

1. Vælg en overflade

Før du går i gang, skal du vælge det grundmateriale, du vil arbejde med. Nogle af de mest almindelige er træ, pap-mache, tin, karton, glas og nogle typer plast. Afhængigt af den mulighed, du vælger, og det udseende, du ønsker, skal du vælge den mest passende Mod Podge-type.

2. Forbered materialerne

Det næste skridt er opstillingen af dine dekorative elementer. Hvis der er tale om stof, skal du vaske og stryge det i forvejen. Desuden skal du give det et lag Mod Podge, inden du skærer det til. Hvad angår papiret, er det bedst at vælge tykkere papir, selv om du kan bruge alle typer papir.

3. Klip og lim

Når materialerne er klar, skal du klippe elementerne ud i den ønskede størrelse. For at klæbe dem fast på overfladen kan du lave blyantsstreger, hvor du opdeler afsnittene. Pensl det første lag Mod Podge på, og fordel det godt, så der ikke opstår bobler.

4. Placér dine udskæringer

Placér forsigtigt dine udskæringer på overfladen, først når limen er godt fordelt. Sørg for at påføre dem så præcist som muligt, da limen tørrer hurtigt, og det vil gøre det svært at flytte dem, når de først er på plads.

Kvinde pynter en dåse

Når du kommer limen på den ønskede overflade, skal du huske på, at den tørrer hurtigt. Derfor er det nødvendigt med præcision.

5. Påfør topcoaten

Glat elementerne ud med en rulle, indtil der ikke er nogen bobler eller rynker. Påfør derefter efter 20 minutters tørring topcoat af Mod Podge for at opnå den karakteristiske lak og glans. To eller tre lag er nok, men der skal altid være tid til at tørre imellem dem.

Afsluttende tips

For at opnå en bedre hærdning skal du til sidst huske at påføre limen på begge kontaktsider af projektets overflade.

Selv om Mod Podge er vandafvisende, er det ikke et helt vandtæt produkt. Hvis det kommer under vand, kan det blive ødelagt. Derfor skal du tørre det hurtigt, også de typer, der er beregnet til udendørs brug og kontakt med væske.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.