Sådan kommer du videre, når intet gør dig glad

Når der er intet, som gør en glad, så bliver vi nødt til at bevare roen. Det er bedst at komme videre lidt efter lidt og lave små forandringer, som giver en følelse af velvære, endda selv en minimal følelse.
Sådan kommer du videre, når intet gør dig glad

Sidste ændring: 27 november, 2018

Der er tider, hvor intet gør en glad. Verden mister sin glans, og sange mister sin musik. Vi bliver ikke længere påvirket af glæden ved de personer, som er omkring os.

At komme videre i disse kritiske øjeblikke, er ikke nemt, hvis vi ikke kan finde en god grund til at stå op hver dag. Grunden er dog nem at se: det er dig.

Når vi ikke passer på vores følelsesmæssige behov og lader andre omringe og fange os på en måde, som kvæler os, optager al vores energi og kontrollerer vores liv, så bliver vores verden vendt på hovedet.

De kan prøve at muntre os op med den gamle talemåde “tiden læger alle sår”. Men hvis vi ikke selv tager styret af, hvad der skal ske i vores eget personlige univers, så vil opmuntring og klap på skulderen ikke gøre nogen forskel.

Der er mange gange, hvor stort set intet gør os glade. Men vi må ikke lade et dårligt øjeblik blive til et dårligt liv.

Vi vil fortælle dig, hvad man skal gøre.

Strategier til at håndtere tider, hvor intet gør en glad

Hvis intet gør en glad, og man har været i et dårligt humør i mere end tre måneder med søvnløshed, mangel på appetit og en følelse af ligegyldighed overfor alt det, som plejede at interessere en, så anbefaler vi, at man taler med en læge.

Man lider måske af en depression. Og man bør altid få en diagnose og følge vejledningerne fra en professionel alt afhængig af ens behov.

Når man har fået afvist eller bekræftet, at det ikke er et dybere psykologisk problem, så er det nødvendigt at overveje de følgende ting. Man bør prøve at udøve dem hver dag.

trae_roedder

Respekter din rytme: din verden har sat tempoet ned

Man har det ikke godt, og man hverken kan eller bør lade som om. Hvad godt gør det at smile og bære en maske, når det, man føler, er sorg og apati?

 • Man bør ikke skjule sine følelser, eftersom det vil få en til at lide mere.
 • Man har ret til at udleve et sårbart øjeblik med sorg. Man kan tro på det eller ej, men negative følelser har et formål. Det er at få os til at indse, at “der er noget, som vi bør ændre” for bedre at kunne tilpasse os til vores miljø.

Man bør respektere denne lagsomme rytme, som ens krop og sjæl har brug for. Man har brug for tid til selv-analyse. Tid til at stille sig selv spørgsmål og finde ud af, hvad der sker indeni.

Efterlad dine følelser og find ud af, hvad du har brug for

Man ved, at man ikke har det godt med øjeblikke med sorg, som er efterfulgt af frustration. Og andre øjeblikke, hvor man kun har lyst til at sove, og senere har man brug for at snakke med nogen.

Taget i betragtning, at man er klar over den følelsesmæssige karusel, man er på, så er det på tide, at man pakker sine følelser væk og finder ud af, hvad man har brug for.

 • Man har brug for at få det bedre.
 • Man har brug for noget tid alene.
 • Man har brug for at finde nye drømme.
 • Man har brug for at begynde forfra.
 • Man ønsker at føle sig nyttig.
 • Man ønsker at give sig selv den kærlighed, man fortjener.
Det kan være svært at komme videre, hvis du ikke er glad.

Små daglige forandringer

Ingen begynder at få det bedre fra det ene øjeblik til det andet eller fra den ene dag til den anden. Ved at tilpasse vores tankegang og handlinger lidt efter lidt og lave små forandringer, så arbejder vi mod en større velvære hver dag.

 • I dag vil jeg gå en lang tur, hvilket jeg vil nyde til fulde.
 • I dag vil jeg kontrollere mine negative tanker.
 • I dag vil jeg være sammen med nogle venner og prøve at snakke om fremtidige planer.
 • I dag vil jeg gøre mig selv til en prioritet, give mig selv tid og glædelige øjeblikke.
 • I dag vil jeg starte et langsigtet projekt: jeg vil skrive mig op til et kursus eller planlægge en tur.

Disse små forandringer ved vores daglige rutine danner vigtige følelsesmæssige forbedringer, som lidt efter lidt vil genopbygge vores velvære.

For at være glad må man give slip på nogle ting

Nogle gange bliver vi nødt til at være i stand til at opofre nogle ting eller endda forhold til nogle personer for at kunne være glad. Alt dette er en modig handling, som ikke altid er nem at udføre.

Vi bliver nødt til at lære at lytte til vores behov og vores samvittighed. Hvis vi indser, at vores omverden trækker os væk fra vores sande jeg, så opofrer vi vores lykke.

 • At give slip er at lære at afslutte cirkler og faser. Det er at vide, hvordan man genkender det, som ikke længere er vigtigt, som ikke længere beriger os, og som får os til at få det dårligt.
 • Man bliver også nødt til at have i baghovedet, at nogle gange er der ingen, som er ansvarlig for ens lykke. Nogle gange er det ens egen frygt og usikkerhed, som lukker døren til ens velvære.

Man bør lære at genkende kilderne til indvendig sabotage og derefter bekæmpe dem. Det vil altid være det værd.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Townend, E., Tinson, D., Kwan, J., & Sharpe, M. (2010). ‘Feeling sad and useless’: an investigation into personal acceptance of disability and its association with depression following stroke. Clinical Rehabilitation, 24(6), 555-564.
 • Bunkers, S. S. (2010). The lived experience of feeling sad. Nursing science quarterly, 23(3), 231-239.
 • Lucassen, P., Reeve, J., Postma, S., Hartman, T. O., van Ravesteijn, H., Linssen, M., … & Gerritsen, D. (2018). Feeling blue, sad, or depressed: how to manage these patients. British Journal of General Practice, 68(672), 330-331.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.