8 naturlige løsninger til at afhjælpe otitis eller ørebetændelse

Det er vigtigt at behandle ørebetændelse, så snart du bemærker de første symptomer, da infektionen kan blive kompliceret og føre til mere alvorlige problemer og endda svimmelhed. Lær nogle naturlige midler som supplement til medicinsk behandling i denne artikel.
8 naturlige løsninger til at afhjælpe otitis eller ørebetændelse
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ørebetændelse eller otitis er en almindelig infektion, der normalt opstår, når der ophobes væske i øregangene. Den kan forekomme i forskellige sværhedsgrader, afhængigt af hvilket område af øret, der er påvirket, og hvor hurtigt det behandles. Heldigvis kan man selv afhjælpe otitis.

Nogle naturlige løsninger kan reducere symptomerne og forhindre komplikationer, når de anvendes under visse betingelser. I denne artikel vil vi i detaljer dele de otte bedste midler, så du ikke tøver med at bruge dem, når dette problem rammer dig.

Midler til at afhjælpe otitis

Otitis er kendetegnet ved en ubehagelig kløende fornemmelse i øret. Det er næsten altid ledsaget af smerter, feber og nedsat hørelse.

Det kan også forårsage alvorlig hovedpine, vandigt udflåd og tab af balance eller svimmelhed, især ved fysisk krævende aktiviteter. Her er de forskellige midler til at behandle og forebygge denne lidelse.

1. Hvidløg

Hvidløg kan bruges til at afhjælpe otitis
Hvidløg har mange gavnlige egenskaber og kan hjælpe med at helbrede ørebetændelse.

Hvidløg er en ingrediens med antiinflammatoriske og antibiotiske egenskaber – dette hjælper med at lindre denne infektion, der påvirker ørerne.

Hvidløg indeholder allicin og s-allylcystein, som kan hæmme bakterievækst. Dette faktum blev påvist i en undersøgelse offentliggjort i Turkish Archives of Otorhinolaryngology.

Faktisk er det et af de mest populære midler mod denne tilstand, da anvendelsen af det kontrollerer smerter og sekretioner. Du kan bruge det på følgende måde:

 • Knus først et fed rå hvidløg og bland det med lidt varm olivenolie.
 • Lad det trække ved en varm stuetemperatur og påfør derefter to eller tre dråber på det berørte øre.
 • Gentag behandlingen to gange om dagen, indtil ørebetændelsen er lindret.

Vi tror, at du måske vil kunne lide at læse: Symptomer på bihulebetændelse hos børn og behandling

2. Lavendelolie til at afhjælpe otitis

Æterisk lavendelolie har smertestillende og antiinflammatoriske egenskaber. Disse reducerer symptomer på ørebetændelse hurtigt og effektivt.

De antiinflammatoriske egenskaber ved lavendelolie har stærk videnskabelig støtte. Faktisk viste en undersøgelse udført i Brasilien, at æterisk lavendelolie er lige så effektiv som dexamethason til at reducere ørebetændelse.

Hvordan bruger vi det?

 • Til at begynde med skal du lægge to eller tre dråber af olien i det betændte øre.
 • Vip derefter hovedet i fem minutter, og dræn eventuelt overskydende olie.
 • Gentag dette to gange om dagen.

3. Kamille

Kamilleolie

Kamille er en antiinflammatorisk plante med en mild virkning, der hjælper med at reducere symptomerne på mild ørebetændelse. Både dens infusion og æteriske olie indeholder naturlige ekstrakter, der effektivt reducerer infektion.

Hvordan bruger vi den?

 • Kom først tre dråber kamilleinfusion eller -olie i det påvirkede øre.
 • Lad det derefter sidde i fem minutter.
 • Gentag behandlingen to eller tre gange om dagen.

4. Løgsaft

Naturlig løgsaft indeholder svovlstoffer, der giver den en kraftig antibiotisk og smertestillende virkning. Dens anvendelse ved ørebetændelse reducerer tilstedeværelsen af mikroorganismer og kontrollerer inflammation og smerte.

Du kan bruge den på følgende måde:

 • Først skal du udtrække noget løgsaft og påføre det forsigtigt inde i det betændte øre med en pipette.
 • Lad det derefter virke i tre minutter, og dræn det overskydende væske.
 • Brug det en gang om dagen, indtil du finder lindring.

5. Æterisk tea tree-olie

Tea tree olie
Æterisk olie af tea tree har mange gavnlige sundhedsegenskaber, når den bruges korrekt.

Æterisk olie af tea tree er en anden god løsning mod symptomerne på ørebetændelse. Dette naturprodukt udmærker sig ved sin kraftige desinficerende og beroligende virkning.

Faktisk har en in vitro-undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Laryngology and Otology, vist, at æterisk olie fra tea tree kunne være effektiv til at afhjælpe otitis externa. Det er dog stadig nødvendigt at undersøge forbindelsens mulige ototoksicitet og dens lave styrke mod visse bakterier.

Hvordan anvender man det?

 • Til at begynde med skal du fortynde tre dråber æterisk tea tree-olie i en spiseskefuld vand.
 • Påfør derefter en lille mængde af opløsningen i det berørte øre.
 • Brug det to gange dagligt.

6. Eukalyptusdamp til at afhjælpe otitis

Dette middel er populært for sin slimløsende effekt. Det er dog også et godt valg til at afhjælpe otitis.

De dampe, der frigives fra eukalyptusafkoget, virker som et kraftigt smertestillende og antiinflammatorisk middel. De er således ideelle til at lindre symptomerne på denne infektion.

Denne plantes egenskaber mod mellemørebetændelse kan også udnyttes gennem dens æteriske olier. En nylig undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet BMC Komplementær medicin og terapier viste, at nogle arter af eukalyptus er et lovende alternativ til antibiotisk behandling af ørebetændelse.

Sådan laver du det:

 • Først koges flere eukalyptusblade i en liter vand.
 • Når det koger, tages det af blusset.
 • Dæk dit hoved med et håndklæde og prøv at bringe dit øre tæt på dampen uden at brænde dig.

7. Brintoverilte

Brintoverilte bruges til at afhjælpe otitis

En lille mængde brintoverilte kan fungere som et middel til at stoppe væksten af svampe og bakterier i øregangen. Desuden kan anvendelsen heraf hjælpe med at kontrollere otitis og i øvrigt lette fjernelsen af overskydende voks for at forhindre blokeringer.

Sådan bruger du det:

 • Put to eller tre dråber brintoverilte i det inficerede øre.
 • Gentag derefter brugen af det hver 12. time.

8. Persille og olivenolie mod mellemørebetændelse

Som det sidste resulterer en kombination af persille og olivenolie i et antiinflammatorisk middel til at kontrollere symptomerne på mellemørebetændelse.

Sådan laver du det:

 • Først skal du hakke noget persille.
 • Bland det derefter med en skefuld varm olivenolie og lad det sidde i et par timer.
 • Til sidst dypper du et stykke vat i væsken og påfører det på det betændte øre.
 • Skift vattet ud hver 12. time, indtil ørebetændelsen er lindret.

Alle disse midler kan være nyttige for at fremskynde helbredelsen af denne irriterende tilstand. Hvis symptomerne fortsætter, er det dog bedst at konsultere en læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.