3 naturlige midler til behandling af lændesmerter

Lændesmerter opstår typisk efter et fald eller et slag mod ryggen. De kan dog også opstå som følge af dårlig træningsform, løft af tunge genstande eller dårlig kropsholdning.
3 naturlige midler til behandling af lændesmerter
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 november, 2022

Skader i lænderyggen kan forårsage intense smerter i ryggen og taljen, selv om de også kan mærkes i musklerne og balderne. De skyldes som regel en dårlig kropsholdning eller muskelskade. Til behandling af lændesmerter er det vigtigt at være tålmodig og konsekvent.

Ofte opstår rygsmerter efter et fald eller et kraftigt slag mod ryggen. De kan dog også skyldes dårlig kondition ved træning, løft af tunge vægte eller dårlig kropsholdning.

Typer af lænderygsmerter

Kvinde med lændesmerter efter at have flyttet på flyttekasser

For at kunne behandle rygsmerter korrekt er det vigtigt at forstå symptomerne. To af de mest almindelige typer af rygsmerter er:

Akutte lændesmerter

Dette er kendetegnet ved smerter, der starter efter en pludselig bevægelse eller dårlig kropsholdning. Især akutte smerter bør gå væk af sig selv efter tre eller fire dage.

Kroniske lændesmerter

Hvis du derimod oplever hyppige rygsmerter, der varer længere end tolv uger, har du måske et kronisk problem. Det anslås, at ca. 20 % af alle tilfælde af lændesmerter er kroniske, og de er regelmæssigt forbundet med graviditet, fedme, gigt og stress. Interessant nok er det kvinder, der er mest udsat for kroniske rygsmerter.

At korrigere dårlig kropsholdning og undgå situationer, der kan skade din ryg yderligere, er to enkle måder at behandle rygsmerter på. Men selv om disse kan være de første skridt til helbredelse, kan du også se på fysioterapi, akupunktur eller massageterapi.

3 naturlige midler til behandling af lændesmerter

Hvid pilebark

Hvid pilebark er antiinflammatorisk og kan hjælpe med at lindre febersymptomer. På grund af dette anbefales den ofte ved forkølelse og influenza. Derudover er hvid pilebark et smertelindrende middel og virker især godt på leddene. Derfor er det meget nyttigt til at helbrede lændesmerter.

Urtete af hvid pilebark kan indtages op til tre gange om dagen, helst sammen med andre planter, der kan øge dens medicinske egenskaber og forbedre dens smag. Vi anbefaler at bruge røllike, mynte, kvalkved og padderokke.

Ingefær til behandling af lændesmerter

Ingefær kan bruges til behandling af lændesmerter

Ingefær er kendt for sine kraftige antiinflammatoriske egenskaber, hvilket gør det til et af de bedste naturmedicinske midler til behandling af lændesmerter. Du kan drikke ingefær i en te eller påføre det direkte på det skadede område som en salve eller med et kompres.

Til urteinfusioner skal du blande to spiseskefulde ingefær med en halv liter vand. Når det er færdigt, kan du drikke drikken eller bruge den til at fugte noget gaze og påføre det på skaden.

Desuden er ingefær populær for sine afslappende bivirkninger, der hjælper på hævelse og smerte, og derfor er det en fantastisk massageolie. For at lave denne skal du blande fem dråber æterisk ingefærolie med ti dråber mandelolie. Påfør derefter direkte på det skadede område og massér let.

Du vil måske også kunne lide: Seks hostemidler med ingefær

Djævleklo

Undersøgelser viser, at djævleklo kan reducere kortvarige rygsmerter og behovet for at tage farmaceutisk smertestillende medicin. Det er dog vigtigt at bemærke, at du bør bruge djævleklo i mindst to til tre måneder for at mærke varige virkninger ved behandling af lændesmerter.

Urten er antiinflammatorisk, smertestillende og krampestillende. På grund af dens smertestillende egenskaber anbefales dens brug til behandling af smertefuldt eller betændt knoglevæv og sener. Du kan finde kapsler af djævleklorod i doser på 450-500 mg.

Djævleklo kan også forebygge spasmer. Derfor bruger folk den også til at behandle fordøjelsesproblemer som luft i maven, manglende appetit eller udspilet mave.

Sådan forhindrer du smerter i at komme tilbage

Kvinde dyrker yoga i park
Regelmæssige afslapningsøvelser kan hjælpe med at forebygge muskelsmerter og spændinger.

En af de bedste måder at forebygge rygsmerter på er at undgå stress og angst. Stress har nemlig skadelige virkninger på kroppen og er en af de vigtigste årsager til muskelspændinger, der resulterer i smerter og ubehag.

Når du føler spændinger i lænden, skal du derfor sætte dig på en stol og bøje dig fremad, så du lægger dit underliv oven på dine lår. Bliv i denne stilling i et par sekunder. Du bør kunne mærke, at din lænd strækkes.

Derudover kan du også berolige dine nerver og lindre muskelspændinger ved at drikke urtete med citron og lavendel. Selvfølgelig er fysioterapi, genoptræningsøvelser, akupunktur og afslapnings- og mindfulnessøvelser som yoga, tai chi og meditation alle effektive måder at både behandle og forebygge lændesmerter på.

Konklusion om naturlige midler til behandling af lændesmerter

For at forebygge rygsmerter og få en sund ryg skal du huske at motionere regelmæssigt, strække dig og forsøge at holde en sund vægt. Og som det sidste skal du kontrollere din kropsholdning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Buka, A. J. (1934). Lumbago. The American Journal of Surgery. https://doi.org/10.1016/S0002-9610(34)90179-3
  • Da Silva, A. G., De Sousa, C. P. G., Koehler, J., Fontana, J., Christo, A. G., & Guedes-Bruni, R. R. (2010). Evaluation of an extract of Brazilian arnica (Solidago chilensis Meyen, Asteraceae) in treating lumbago. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.2934
  • Dissanayake, Kankanam Gamage Chithramala, W. A. L. C. Waliwita, and R. P. Liyanage. “A review on medicinal uses of Zingiber officinale (ginger).” International Journal of Health Sciences and Research 10.6 (2020): 142-148.
  • Dunford E, DClinPsy MT. Relaxation and Mindfulness in Pain: A Review. Rev Pain. 2010;4(1):18–22. doi:10.1177/204946371000400105
  • Gagnier, J. J., Chrubasik, S., & Manheimer, E. (2004). Harpgophytum procumbens for osteoarthritis and low back pain: a systematic review. BMC complementary and alternative medicine, 4, 13. https://doi.org/10.1186/1472-6882-4-13
  • Mauro, G. L., Martorana, U., Cataldo, P., Brancato, G., & Letizia, G. (2000). Vitamin B12 in low back pain: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
  • Shara, Mohd, and Sidney J. Stohs. “Efficacy and safety of white willow bark (Salix alba) extracts.” Phytotherapy Research 29.8 (2015): 1112-1116.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.