Neurodermatitis: Årsager, symptomer og behandling

Neurodermatitis starter som regel med en kløende plet på huden. Hvad er de udløsende faktorer? Hvordan behandles det?
Neurodermatitis: Årsager, symptomer og behandling
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 02 juli, 2023

Neurodermatitis er en tilstand, der også er kendt som“lichen simplex chronicus“. Det er en tilstand, der reducerer din huds sundhed. Selvom det ikke er smitsomt, forårsager det stort ubehag for dem, der lider af det.

For at være mere præcis forårsager det alvorlig kløe, som motiverer personen til at klø sig konstant, hvilket forårsager hudskader og øger kløe og ubehag. På den måde bliver huden beskadiget, ud over at kløen og ubehaget øges. Hvad er årsagerne? Hvordan behandles det? I denne artikel vil vi dele alle detaljerne med dig.

Hvad er neurodermatitis?

Som det fremgår af Mayo Clinic, er neurodermatitis en hudsygdom, der manifesterer sig som en kløende plet. Fordi den får personen til at kradse konstant, har huden en tendens til at tørre ud og blive tyk og læderagtig.

Kradsning øger kløen, hvilket bliver en ond cirkel. Efterhånden som det skrider frem, kommer der flere og flere pletter over hele kroppen. De hyppigste steder er halsen, håndleddene og anklerne.

Forskning tyder på, at denne tilstand har en tendens til at opstå hos folk, der er stressede eller følelsesmæssigt anspændte. Kløe er en form for somatisering af denne stress.

Når folk, der lider af neurodermatitis, klør sig, føler de en lettelse, som reducerer nogle af de følelsesmæssige spændinger.

Det faktum, at huden bliver irriteret, gør det mere og mere nødvendigt at klø. Derfor er det nogle gange svært at skelne mellem, om årsagen i første omgang var nervøsitet. Denne patologi er mere almindelig hos voksne end hos børn. Alligevel kan den være en konsekvens af et nervøst tic, som kan optræde i alle aldre.

Hvad er årsagerne?

Den nøjagtige årsag til neurodermatitis er stadig ukendt. Men som beskrevet i en artikel i Acta Dermato-Venereologica er der flere risikofaktorer forbundet med forekomsten. En af de mest relevante er stress, da forekomsten er højere blandt folk med en stressende og konkurrencepræget livsstil.

Det er også blevet identificeret mere regelmæssigt i følgende tilfælde:

  • Personer i alderen mellem 30 og 50 år.
  • Patienter med en historie med atopisk dermatitis, allergisk rhinitis eller astma.
  • Kvinder, med et forhold på 2 til 1 sammenlignet med mænd.
  • Asiater.

I nogle tilfælde er der udløsende situationer. For eksempel et insektstik, brug af groft tøj eller tør hud. Det har også været forbundet med kroniske hudsygdomme, såsom psoriasis.

Vigtigste symptomer på neurodermatitis

Neurodermatitis er mere almindeligt hos voksne. Kløe optræder normalt i nakken, på håndled, ankler eller kønsorganer. Det kan forekomme overalt på kroppen.

Det første symptom er som regel en eller flere kløende pletter på huden. Når patienten klør sig, får huden en mere skællende eller læderagtig struktur. Kløen kan være vedvarende eller komme om natten, eller når man er stresset.

Der kommer et tidspunkt, hvor mange klør sig af vane. Det får pletterne til at blive større og større og mørkere i farven end resten af huden. Nogle gange opstår der sår fra selve kradsningen.

Neurodermatitis kan derfor føre til alvorlige komplikationer. Oftest efterlader læsionerne permanente ar. Desuden kan sårene blive inficerede. Ligeledes sover personerne ofte dårligt, og deres sexliv er ofte forringet.

Hvordan diagnosticeres det?

Diagnosen neurodermatitis kan være kompleks. Det er let at observere læsionerne og afgøre, om huden er blevet skadet ved kradsning. Men det er vigtigt at udelukke enhver anden mulig årsag, før diagnosen stilles.

Nogle gange er det nødvendigt at foretage supplerende tests eller prøve forskellige behandlinger. I nogle tilfælde udføres der for eksempel hudbiopsier. Det er en test, der består i at tage en lille hudprøve og analysere den i laboratoriet.

Dette kan bruges til at kontrollere, om den virkelige årsag er psoriasis, da det er en sygdom, der kan optræde på en lignende måde. Det kan også være nyttigt at konsultere en psykolog for at forsøge at afklare, om der er en underliggende psykologisk lidelse, såsom angst.

Behandlinger af neurodermatitis

Behandlingen af neurodermatitis er kompleks og omfatter mange forskellige muligheder. Den første er at forhindre personen i at kradse. For at gøre dette kan man prøve forskellige kløestillende cremer, såsom Adventan ® eller Positon ®.

I nogle tilfælde kan det være tilrådeligt at bruge orale antihistaminer. Det skyldes, at histamin er det stof, der er mest forbundet med kløe. Desuden giver nogle af dem døsighed, hvilket kan forbedre disse menneskers søvnkvalitet.

På den anden side er der dem, der kan have gavn af angstdæmpende medicin, såsom benzodiazepiner. Det er stoffer, der hjælper med at reducere angst og også fremmer hvile. De skal dog bruges med forsigtighed, da de har mange bivirkninger. For eksempel kan de skabe afhængighed.

Sandheden er, at et af de mest gavnlige aspekter ved behandling af neurodermatitis er psykoterapi. At tale med en specialist kan hjælpe med at reducere stress eller kan lære patienten, hvordan man forebygger eller undgår visse former for adfærd, som f.eks. overdreven kradsning.

Lindring af neurodermatitis

Neurodermatitis kan forbedres eller lindres af en række enkle foranstaltninger i hjemmet. For at forsøge at forhindre kradsning anbefales det at anvende kolde, våde omslag på huden i et par minutter. Frem for alt bør du gøre dette, før du påfører salve, da det forbedrer absorptionen.

Det kan også være nyttigt at inkorporere en skefuld havregryn i et sådant omslag. Ifølge en gennemgang i Indian Journal of Dermatology, Venereology og Leprology har denne ingrediens antioxidant og antiinflammatoriske egenskaber, der hjælper med at lindre kløe, dermatitis og udslæt.

Andre foranstaltninger omfatter følgende:

  • Dæk de mest berørte områder for at undgå kradsning og komplikationer af læsionen.
  • Hold huden ren og fugtet. Milde blødgøringsmidler som vaseline er en stor hjælp.
  • Undgå varme brusebade, da de forværrer tørheden.
  • Hold neglene korte og filede.

Neurodermatitis har en psykologisk komponent

De fleste tilfælde af neurodermatitis opstår hos mennesker, der er nervøse eller i stressede situationer. Det har vist sig, at læsionerne normalt kommer fra nervøs kradsning, som kan forhindres ved at kontrollere en sådan angst.

Det er vigtigt at forsøge at undgå de udløsende faktorer, der producerer det. Derfor anbefales det at få hjælp af en psykolog til at lære at håndtere de følelser og den adfærd, der er forbundet med kradsning. Det er også vigtigt at øge hudplejen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.