Problemer med ophobet væske? Prøv disse detox tips

Eliminer ophobet væske hurtigt og effektivt, ved at kombinere diuretiske teer og fødevarer med noget svedfremkaldende fysisk aktivitet. Lær hvordan du gør i denne artikel!
Problemer med ophobet væske? Prøv disse detox tips
Eliana Delgado Villanueva

Bedømt og godkendt af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Vågnede du op, og følte dig oppustet? Vil du fjerne ophobet væske i din krop så hurtigt som muligt? Prøv de her detox tips.

Det er ikke ualmindeligt at vågne op og være oppustet. Ophobet væske kan forårsage ubehag, samt en tung følelse i de berørte kropsdele, og en følelse af at have taget på i vægt.

Hvis du har brug for hurtigt at slippe af med ophobet væske, skal du følge disse detox tips. Om få timer kan du føle dig så god som ny!

Et af de vigtigste detox tips: Pas på med salt

Salt er nødvendigt for din krop, så længe det er af høj kvalitet, såsom havsalt.

Selvom natrium er nøglen til de daglige kropsprocesser, bør du være forsigtig med kun at indtage salt i små mængder.

Selv om en almindelig anbefaling er, fuldstændigt at eliminere salt fra din kost, er der modstridende videnskabelige resultater om dette emne. De fleste undersøgelser viser, at der er et vigtigt forhold mellem natriumindtag og ophobet væske. Ikke desto mindre, er nogle studier som den, der er udføret af Heer et al., der intet link viser mellem de to.

Dette betyder, at reduktion af natrium kan have en positiv effekt på ophobet væske, men dette kan ændre sig fra person til person. Hvis du vil forsøge at reducere saltindtag betyder dette:

 • Du bør ikke drysse salt på din tallerken.
 • Erstat saltkrystaller med saltvand eller naturlige krydderier (som citron, eddike, sennep, urter, krydderier). Selvom saltvand indeholder noget salt, kan det hjælpe med at balancere dine væsker.
salt er dårligt for ophobet væske

Vær meget forsigtig med fødevarer, der har skjult salt i dem. Nogle eksempler omfatter:

 • Ost
 • Pålæg
 • Saucer
 • Chips
 • Saltede nødder
 • Frossen eller tilberedt mad

Detox tips: Forøg dit kaliumindtag

Kalium, i modsætning til natrium, er et mineral, der kan hjælpe dig med at slippe af med ophobet væske i din krop. En undersøgelse foretaget af forskere ved Northwestern University opdagede en forbindelse mellem kalium og ophobet væske.

Ifølge undersøgelsen fungerer kalium på to måder: det reducerer natriumniveauet og øger urinproduktionen. Med andre ord, at tilføre kalium i din kost kan hjælpe dig med at slippe af med ekstra væske.

For eksempel anbefaler vi disse kaliumrige fødevarer:

 • Tomat
 • Græskar
 • Selleri
 • Artiskok
 • Asparges
 • Kokosnød
 • Guava
 • Kiwi
 • Banan

En god mulighed er at starte din dag med en smoothie lavet af bananer, kokos og kiwi, sødet med stevia.

Desuden kan du også lave en salat med tomater, selleri og asparges, krydret med hvidløg og en dressing med olivenolie.

At drikke vand om morgenen kan også hjælpe din krop til at fokusere på dens naturlige væske-elimineringsprocesser.

tomater og selleri er en af ​​de bedste grøntsager til ophobet væske

Drik vand for at fjerne ophobet væske

Det kan virke underligt, men det, at drikke vand hjælper dig faktisk med at skylle akkumulerede væsker ud af din krop. Dette skyldes at når du drikker nok vand aktiverer du dine nyrer.

Sørg dog for at drikke vand af høj kvalitet, og lav om muligt lavt i natrium. Du behøver ikke købe fancy vand på flaske: Du kan bare filtrere dit vand med et enkelt karbon-filter. At have dit daglige vandbehov stillet er nemmere – og billigere – end du tror!

Hvis det er svært at komme op på dine 8 kopper vand om dagen, så prøv citronvand eller tilsæt frugtstykker, friske urter eller nogle få dråber stevia.

Diuretisk te

At drikke medicinsk te med vanddrivende evner vil hjælpe dig med at afgifte din krop. Her er nogle få, som du kan prøve:

 • Agerpadderok: Et brasiliansk forskningsteam rapporterede at Agerpadderok har en stærk diuretisk effekt. Det øgede urinproduktionen uden at mindske andre næringsstoffer. Dette gør det til en god mulighed for længere brug.
 • Mælkebøtte: Denne urt er god, fordi den ikke kun virker på dine nyrer, men også din lever. En undersøgelse viste, at indtagelse af Taraxacum (et stof, som mælkebøtte indeholder) signifikant øgede urinproduktionen.
 • Burre: Burre har vist sig at tilskynde til fjernelse af væsker via urin og sved.
 • Brændenælde: Denne plante er blevet rapporteret at hjælpe nyrefunktionen, samtidig med at den er god for anæmi, på grund af dets jernindhold.

Alle disse indeholder naturligt forekommende stoffer med en vanddrivende effekt. Disse kemikalier øger urinproduktionen og hjælper med at reducere ophobet væske.

Detox tips: Tørbørstning

Tørbørstning er nyttig til bekæmpelse af appelsinhud, samt til toning af din hud, fordi det øger blodtilstrømningen i huden. Virkningerne af tørbørstning blev delvist rapporteret af Kurosawa et al. De fandt ud af at det hjalp med leverfunktion, hvilket gør det nemmere for din krop at eliminere tilbageholdte væsker.

Du vil måske også kunne lide: 7 Fordele ved daglig tørbørstning

Hvordan gør jeg?

For det første er alt, du behøver en tør kropsbørste. Brug denne til at børste kroppen: start med dine fødder og bevæg dig opad, altid mod dit hjerte. Du skal bruge lange strøg på dine arme og ben, og cirkulære strøg på torso og led. Glem ikke din ryg. Hvis du ikke kan gøre det selv, kan du spørge nogen om hjælp.

Dyrk hård motion

En anden måde at slippe af med ekstra væske i din krop er ved at dyrke motion medium-intensitet.

At dyrke interval-øvelser er populære og tjener også dette formål. Dette består af høj-intensitetsøvelser med flere sekunder af hvile og gentager dette et vist antal gange.

løb kan være en fantastisk måde at forbedre dit helbred på

Dette vil få dit stofskifte i gang, det forbrænder mange kalorier og få dig til at svede. For at forbedre svedens effekter, kan du også spise noget ingefær, en rod, som også aktiverer dit stofskifte.

At have en regelmæssig motionsrutine vil forbedre din lymfefunktion, fordi den hjælper med blodtilstrømning.

Endelig vil alle disse detox tips hjælpe dig med at reducere oppustethed og forbedre forekomsten af ophobet væske. Ikke desto mindre er de ikke umiddelbare eller permanente løsninger. Hvis du konstant føler ubehag på grund af ophobede væsker, kan det være en god ide at konsultere din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135. doi: 10.1016/j.ijcard.2016.12.048. Epub 2016 Dec 21. PMID: 28024910.
 • Rothenberg DO, Zhou C, Zhang L. A Review on the Weight-Loss Effects of Oxidized Tea Polyphenols. Molecules. 2018 May 14;23(5):1176. doi: 10.3390/molecules23051176. PMID: 29758009; PMCID: PMC6099746.
 • Wewege M, van den Berg R, Ward RE, Keech A. The effects of high-intensity interval training vs. moderate-intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2017 Jun;18(6):635-646. doi: 10.1111/obr.12532. Epub 2017 Apr 11. PMID: 28401638.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.