Ozonbehandling: Alt, hvad du skal vide, før du prøver det

Brugen af ozonbehandling mod sygdomme er et kontroversielt emne. Mens mange tilskriver det fordele, advarer andre om potentielle risici. Vi vil se nærmere på det i denne artikel.
Ozonbehandling: Alt, hvad du skal vide, før du prøver det

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ozonbehandling er en alternativ behandlingsform, der indebærer administrering af ozongas til behandling af forskellige lidelser.

Denne farveløse gas består af tre oxygenatomer (O3) og anses for at være det stærkeste naturlige oxidationsmiddel. I sin naturlige form findes den i den øvre atmosfære for at beskytte jorden mod ultraviolet (UV) stråling.

Der findes dog også en medicinsk form, der består af 1 til 5% ozon og 95 til 99% ilt. Sidstnævnte bruges til at stimulere immunsystemet og bekæmpe visse sygdomme.

Beviserne er dog begrænsede, og brugen er stadig ikke officielt godkendt. Hvad bør du vide om det? Find ud af det i denne artikel!

Hvad er ozonbehandling?

Du undrer dig måske over, hvordan gas i jordens atmosfære kan bruges til medicinske formål. Ozonterapi bruger ozongas, der er fremstillet af iltkilder af medicinsk kvalitet. Den virker især ved at modulere immunsystemet og kontrollere inflammation.

Som det fremgår af en gennemgang i Journal of Natural Science, Biology and Medicine , kan den være nyttig til behandling af følgende sygdomme:

 • Gigt.
 • Virussygdomme, som f.eks. HIV.
 • Hjertesygdomme.
 • Macula-degeneration.
 • Mundinfektioner.
 • Kræft.

Alligevel er der kontroverser om dets anvendelse som terapeutisk middel, da der er blevet observeret skadelige virkninger. Faktisk har Food and Drug Administration (FDA) siden 2019 rapporteret, at ozon er giftigt, og dets medicinske anvendelse er ikke bevist. Derfor kan det ikke anvendes af sundhedsfagfolk.

En jordklode

Hvordan virker ozonbehandling, og hvad er fordelene?

Som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i Saudi Journal of Biological Sciences , har ozonbehandling været anvendt som en metode til desinfektion af medicinsk udstyr i mere end 100 år. Den er også blevet anvendt til forskellige medicinske formål.

Den anvendes især til at desinficere hudsår, stimulere immunsystemet og kontrollere inflammatoriske processer i kroppen. Det er endda forbundet med modulering af oxidativ stress og forebyggelse af kroniske sygdomme.

I en udgivelse i Medical Gas Research forklares det, at når ozon kommer i kontakt med kropsvæsker, opstår der reaktioner, som fører til dannelse af flere proteiner og røde blodlegemer. Derfor øges også ilttransporten. Dette resulterer i fysiologiske reaktioner, der forbedrer en persons generelle sundhedstilstand.

En undersøgelse rapporteret i The Saudi Journal for Dental Research fandt frem til, at ozonbehandling hjælper med at inaktivere virkningen af flere typer bakterier, svampe, vira og gær, hvilket forklarer dens potentiale mod infektioner.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Ved du, hvor gavnlig en fodmassage før sengetid er?

De mulige anvendelser af ozonbehandling

Indtil videre er ozonbehandling ikke et førstevalg til behandling af sygdomme. Faktisk er der undersøgelser, der anfægter, om brugen af den er sikker. Det har dog vist sig at have positive virkninger i visse sammenhænge.

1. Luftvejssygdomme

På grund af ozonbehandlingens evne til at øge iltindholdet i blodet anvendes ozonbehandling undertiden til at forbedre symptomerne på luftvejssygdomme.

I den forbindelse har en undersøgelse i American Journal of Clinical and Experimental Medicine vist, at indsprøjtning af ozon blandet med blod bidrager til at forbedre patienters livskvalitet i forbindelse med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

Det er dog også blevet observeret, at indånding af ozon kan forringe lungernes sundhed, især hos patienter med allerede eksisterende lidelser. Der er derfor behov for mere forskning, før ozonbehandling kan anvendes til disse formål.

2. Fodproblemer hos diabetikere

Man mener, at brugen af ozonbehandling kan hjælpe med at forebygge diabetiske komplikationer, såsom diabetisk fodsår. I forskning, der blev delt i Journal of Cellular Physiology , hjalp administration af ozongas som terapi med at lukke det diabetiske fodsår og reducerede risikoen for infektion.

3. Infektioner

Der er tegn på, at ozon kan være et svampedræbende, antibakterielt og antiviralt middel. Det kunne således være nyttigt til behandling af f.eks. infektioner i mund, hud og luftveje. Under alle omstændigheder er der behov for yderligere undersøgelser for at bekræfte denne virkning og dens sikkerhed.

4. Immunsystemet

En af de mest specielle virkninger af ozonbehandling er dens immunmodulerende aktivitet. For at være mere præcis er det blevet observeret, at den forbedrer immunsystemets reaktion på infektioner og kroniske sygdomme.

I en undersøgelse, der blev delt i 2018, bidrog ozon blandet med blod, der blev administreret til HIV-patienter, til at reducere virusbelastningen over to år. På trods af dette peger forskerne på behovet for flere kliniske forsøg.

Andre mulige fordele ved ozonbehandling

 • En undersøgelse offentliggjort i Medical Gas Research viste, at ozonbehandling er gavnlig for slidgigt i knæet. Det ser især ud til at forbedre bevægelseskapaciteten.
 • På grund af dens evne til at stimulere iltning af blodet og reducere inflammation kan den hjælpe med at håndtere gigt og diskusprolaps.
 • Det kan mindske risikoen for perifer vaskulær sygdom og kredsløbsforstyrrelser.

De mulige bivirkninger af ozonbehandling

Brugen af ozonbehandling er kontroversiel på grund af rapporter om skadelige virkninger. Det er ikke godkendt til brug i lande som USA. FDA har rapporteret, at ozon er en giftig gas uden beviste forebyggende eller understøttende medicinske fordele.

Selvom nogle undersøgelser taler om dets potentielle fordele, skal sikkerheden ved at bruge det som terapeutisk middel hos mennesker undersøges. Det er forbundet med følgende bivirkninger:

 • Gasemboli.
 • Blodbårne infektioner.
 • Synstab.
 • Hævelse af blodkar.
 • Øget risiko for slagtilfælde og hjerteproblemer.
 • Brændende fornemmelse, hoste, hovedpine og kvalme (ved indånding).
Kvindes øje undersøges

Relaterede procedurer

For at anvende ozonbehandling anvendes gassen på flere måder. Det kan være som ozoniseret vand i en ozonsauna eller ved at blæse gassen ind i kroppen. Den administreres også som intraartikulær infiltration, lokal behandling og autohæmoterapi.

Ved autohæmoterapi blandes ozon med en lille mængde optaget blod og injiceres igen. Der er ingen dokumentation for sikkerheden ved denne intervention.

Hvad skal man huske på om ozonbehandling?

Selv om fordelene ved ozonbehandling anses for lovende, er der ikke tilstrækkelig dokumentation for dens sikkerhed og effektivitet. Tværtimod advarer instanser som Food and Drug Administration (FDA) om de potentielle risici, især hvis den ikke anvendes korrekt.

før du overvejer det som en behandlingsmulighed, er det bedst at konsultere din læge. Dette er vigtigt i tilfælde af sygdom, da uhensigtsmæssig indgriben kan føre til alvorlige komplikationer. Husk på dette!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Elvis AM, Ekta JS. Ozone therapy: A clinical review. J Nat Sci Biol Med. 2011;2(1):66-70. doi:10.4103/0976-9668.82319
 • Manoto, S. L., Maepa, M. J., & Motaung, S. K. (2018). Medical ozone therapy as a potential treatment modality for regeneration of damaged articular cartilage in osteoarthritis. In Saudi Journal of Biological Sciences (Vol. 25, Issue 4, pp. 672–679). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.sjbs.2016.02.002
 • Seyam O, Smith NL, Reid I, Gandhi J, Jiang W, Khan SA. Clinical utility of ozone therapy for musculoskeletal disorders. Med Gas Res. 2018;8(3):103-110. Published 2018 Sep 25. doi:10.4103/2045-9912.241075
 • Tiwari, S., Avinash, A., Katiyar, S., Aarthi Iyer, A., & Jain, S. (2017). Dental applications of ozone therapy: A review of literature. In The Saudi Journal for Dental Research (Vol. 8, Issues 1–2, pp. 105–111). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.sjdr.2016.06.005
 • Smith NL, Wilson AL, Gandhi J, Vatsia S, Khan SA. Ozone therapy: an overview of pharmacodynamics, current research, and clinical utility. Med Gas Res. 2017;7(3):212-219. Published 2017 Oct 17. doi:10.4103/2045-9912.215752
 • Seyam O, Smith NL, Reid I, Gandhi J, Jiang W, Khan SA. Clinical utility of ozone therapy for musculoskeletal disorders. Med Gas Res. 2018;8(3):103-110. Published 2018 Sep 25. doi:10.4103/2045-9912.241075

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.