Pagofagi: Lyst til at spise is eller drikke iskolde drikke

Pagofagi er ønsket om at spise is eller indtage iskolde drikkevarer. Hvad består pagofagi af, og hvad er dens virkninger? I denne artikel vil vi forklare det i detaljer.
Pagofagi: Lyst til at spise is eller drikke iskolde drikke
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Pagofagi er ønsket om at spise is eller indtage iskolde drikkevarer. Det kan skyldes en neurologisk lidelse eller en mental mangel. Der har dog været tilfælde af mennesker uden forudgående sygdom, som udvikler denne tilstand, blot for fornøjelsen af at indtage kolde produkter.

Hvad er konsekvenserne, og hvorfor opstår det?

Nedenstående vil vi se, hvilke virkninger forbruget af kolde drikkevarer giver, og hvorfor pagofagi udvikler sig. Desuden vil vi afklare, om forbruget af kolde drikkevarer er sundt eller ej.

Virkningerne af indtagelse af kolde drikkevarer

Der findes ingen videnskabelige artikler, der advarer om de mulige skadelige virkninger af indtagelse af kolde drikkevarer på helbredet.

Ifølge en artikel offentliggjort i European Journal of Applied Physiology medfører indtagelse af denne type væske dog ændringer i kroppens varmeregulering. Konsekvenserne af disse ændringer på mellemlang eller lang sigt er dog ukendte.

På den anden side hævder nogle, at indtagelse af mad ved meget lave temperaturer øger termogenesen og kalorieforbruget. Men sandheden er, at denne stigning ikke er signifikant nok til at anbefale denne type adfærd i en slankekur.

Isterninger symboliserer pagofagi

Der er ikke fundet nogen skadelige virkninger af indtagelse af kolde drikkevarer. Nogle undersøgelser tyder dog på, at det giver ændringer i varmereguleringen.

Oprindelse af pagofagi

Denne besættelse kan have flere årsager. En af dem kunne være mangel på jern i organismen, med andre ord, at man lider af anæmi. En undersøgelse offentliggjort i World Journal of Surgery sætter faktisk dette sundhedsproblem i forbindelse med ønsket om at indtage iskolde drikke.

Desuden kan patienter, der har gennemgået bariatrisk kirurgi, være i større risiko for at lide af denne type lidelse. Nogle gange kan denne tilstand være relativt hyppig hos gravide kvinder. Eksperter fra University of New Mexico School of Medicine hævder dog, at en jernopløsning, der administreres parenteralt, kan løse dette problem.

Pagofagi udgør ikke en sundhedsrisiko

Ud over de problemer, der kan opstå som følge af den anæmi, der er forbundet med dette fænomen, er pagofagi i sig selv ikke farligt på mellemlang eller lang sigt. Kun i det tilfælde, at patienten føler lyst til at tygge isterninger, kan denne tilstand være farlig.

Denne vane kan forårsage en progressiv svækkelse af tandkødet og et mundhygiejneproblem. Desuden forbinder forskere hyppigt forbrug af isterninger med en øget risiko for karies eller bakterieinfektioner i munden.

Men som enhver tvangsforstyrrelse skal patienterne behandles. For at gøre dette er det tilrådeligt at identificere årsagerne og foreslå en løsning på problemets rod. I tilfælde af anæmi er midlet så simpelt som at øge indtaget af jern eller B12-vitamin.

Problemet bliver imidlertid mere kompliceret, hvis denne situation er en del af et psykologisk eller psykiatrisk problem.

Pagofagi kan også forekomme hos nogle autistiske børn eller børn med problemer med hjernens udvikling. I denne type tilfælde omfatter behandlingen en tværfaglig karakter, hvor tilstedeværelsen af en pædagog spiller en væsentlig rolle.

Ernæringseksperten kan på den anden side give en række strategier, så barnet langsomt vænner sig til at drikke drikkevarer ved stuetemperatur eller endda varme drikkevarer. På denne måde undgår man at afvise varme fødevarer af stor ernæringsmæssig værdi, f.eks. grøntsagssuppe.

Is med isterninger

Denne lidelse betragtes ikke som en sundhedsrisiko. Men hvis man spiser isterninger i for stort omfang, kan det give tandproblemer.

Pagofagi: Hvad skal man huske på?

Pagofagi er en lidelse, der forårsager et tvangsmæssigt ønske om at indtage is eller drikke iskolde drikkevarer. Det er normalt forbundet med tilstedeværelsen af jernmangel og derfor med tilstanden anæmi. Det er relativt almindeligt hos gravide kvinder.

Nogle gange forbinder lægerne det dog med en slags problem i hjernens udvikling. Det kan forekomme hos autistiske børn, hvilket yderligere komplicerer løsningen af det. I princippet er det en vane, der ikke indebærer nogen sundhedsrisici, medmindre der meget ofte tygges på isterninger.

Personer, der bevarer denne vane, har en øget sandsynlighed for at få mundproblemer. Et eksempel kunne være huller eller andre typer bakterieinfektioner.

Hvis du under alle omstændigheder har et ukontrollerbart ønske om at indtage is eller frosne drikkevarer, må du ikke tøve med at konsultere din læge. På den måde kan du finde årsagerne til problemet og finde en passende løsning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barwood MJ., Goodali S., Bateman J., The effect of hot and cold drinks on thermoregulation, perception and performance: the role of the gut in thermoreception. Eur J Appl Physiol, 2018. 118 (12): 2643-2654.
  • Van Osdol AD., Kalles KJ., Fredickson KA., Kothari SN., A different kind of craving: incidence and treatment of pica after laparoscopic roux en y gastric bypass. World J Surg, 2017. 41 (9): 2324-2328.
  • Epler KE., Pierce A., Rappaport VJ., Pica in pregnancy: an unusual presentation. Obstet Gynecol, 2017. 130 (6): 1377-1379.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.