Pes anserinus tendinit: Symptomer og behandling

Pes anserinus tendinit er en lidelse, som påvirker knæet. Betændelse i disse sener kan forhindre træningen hos hyppige løbere og endda blive kronisk.
Pes anserinus tendinit: Symptomer og behandling

Sidste ændring: 28 januar, 2021

Pes anserinus tendinit er betændelse i senerne, som udgør den anatomiske struktur pes anserinus. Den er placeret i den inderste del af knæet, lige under det. Løbere er den del af befolkningen, som oftest lider af denne lidelse.

Er du en løber? Har du nogensinde stået med dette problem?

Læs mere om, hvordan det opstår, og hvad du kan gøre for at behandle det i denne artikel.

Hvad er pes anserinus tendinit?

Begrebet, tendinit, refererer til betændelse i senerne. I dette særlige tilfælde rammer det den anatomiske struktur i det indre knæ, lige under leddet. Denne struktur består af tre muskler, som komme nedefra og udgør en del af benet. Det er de følgende:

 • Semitendinosus er en del af bagsiden af låret og deltager i bøjning og udstrækning af knæet.
 • Gracilis er placeret i den indre del af låret. Den er ansvarlig for at bringe knæet tæt på og for at bøje benet.
 • Sartorius: Musklen har dette navn, fordi den starter i hoften, går hen over knæet og når skinnebenet. Den deltager også i bevægeligheden af hofteleddet.

For at opsummere består pes anserinus tendinit af irritation og betændelse i senerne i de tre muskler og området, hvor de trænger ind i knæet. Kort sagt er det en sygdom i knæleddet.

Person med ondt i knæ lider af pes anserinus tendinit

Pes anserinus tendinit er en lidelse, som nogle gange rammer løbere.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Ingefær og gurkemeje til lindring af ledsmerter

Hvem rammer pes anserinus tendinit?

Selvom denne lidelse kan ramme hvem som helst, har bestemte grupper større risiko. Vi refererer til dem, hvis vaner eller karaktertræk gør dem mere modtagelige for at udvikle denne lidelse.

For eksempel:

 • Løbere: Personer, der ofte løber, har en større tendens til at udvikle denne type lidelse. Det skyldes, at løb er en sportsgren, som har en stor indvirkning på leddene. Disse anstrengelser irriterer brusk og sener samt selve musklerne.
 • Personer, der er overvægtige: I dette tilfælde udfører leddene konstant en ekstra indsats, især dem i de øvre lemmer. Hver bevægelse overbebyrder leddene med personens ekstra vægt, der beskadiger skeletpunkterne i den støttende muskel. Dette påvirker deres knæ, ankler og hofter.
 • Personer med anatomiske problemer: Her refererer vi til ting såsom platfod, misdannelser i bækkenet og fremtrædende knogler. Konsekvenserne af disse ting er, at knæet ikke er i stand til at udføre sine normale bevægelser, eller at det overbelastes. Resultatet er slid på senerne.

Bestemte dårlige vaner kan derudover forhindre muskler i at slappe af, som de burde, når man er færdig med at motionere. For eksempel er det ikke at strække ud, når man er færdig, eller at anvende forkert fodtøj. Fortsat spænding gør det nemmere for disse skader at finde sted.

Symptomerne på pes anserinus tendinit

Det mest gængse symptom er smerte. Det er resultatet af betændelse i senerne på en reduceret plads. Eftersom de ikke har plads til at udvide sig, har væsken, der ophober sig fra skaden, ikke nogen steder at trænge hen. Den forårsager derfor et ubehageligt tryk.

Karaktertrækkene for smerten varierer fra person til person, og ligeledes med intensiteten og varigheden. Bevægelserne, som det dukker op ved, er derudover også varierende. Det er dog mest gængs for personer at opleve vedvarende smerte, som er svært at lindre. Smerten kan faktisk vare ved om natten også.

Nogle gange når man dyrker motion eller varmer op, kan smerten mindskes. Når den fysiske aktivitet er overstået, kommer smerten dog tilbage. Dette handler om den muskulære metabolisme og måden, som den fordeler kemiske substanser på indeni cellerne.

Denne artikel vil måske også interessere dig: De bedste og værste fødevarer for led

Hvordan kan man behandle det?

Person kommer ispose på knæ

Påføring af kulde direkte på knæet kan hjælpe med at lindre symptomerne på pes anserinus tendinit.

Den korrekte behandling af disse former for skader er meget vigtig, eftersom komplikationer kan få denne lidelse til at blive kronisk. Det første, man bør gøre, er selvfølgelig at gå til en specialist for at bekræfte eller udelukke denne type senebetændelse.

Behandlingen vil derefter være baseret på en kombination af forskellige ting:

 • Hvile: Det er grundlæggende at hvile leddet og de påvirkede muskler for at kunne lindre irritationen og betændelsen. Det er bedst at hæve benet med en pude under knæet, hvis det er muligt, så området kan hvile.
 • Kulde og anti-inflammatoriske lægemidler: Massage med is er nyttigt, når det kommer til at reducere betændelse. I øjeblikke med meget akut smerte kan man derudover tage anti-inflammatoriske lægemidler.
 • Fysioterapi: En fysioterapeut vil være den, der kan beslutte den bedste behandling til hvert tilfælde. Oftest vil det bestå af en kombination af forskellige tilgange inklusiv massage, kryoterapi, ultralyd og bandager.

Du må ikke forsømme dine knæ

Pes anserinus tendinit er en temmelig gængs lidelse, som kan ramme hvem som helst. Løbere og personer, der er overvægtige, er dog mere modtagelige for at udvikle denne form for skade.

Oprethold gode vaner, når det kommer til at motionere, strække ud og anvende det nødvendige udstyr. Disse forbehold er grundlæggende, når det kommer til forebyggelse. På samme tid bør personer, der er overvægtige, tilpasse deres livsstil for at kontrollere denne risikofaktor.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Carrillo-Esper, R., Denise Zepeda-Mendoza, A., Pérez-Calatayud, A., Díaz-Carrillo, A., Peña-Pérez, C., & Arturo Rivero-Martínez, J. (2014). Bursitis anserina CASO PROBLEMA. In Rev Invest Med Sur Mex (Vol. 21, Issue 2).
 • Tendinitis y bursitis de la pata de ganso. (n.d.). Retrieved June 19, 2020, from https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=53151
 • Naba, Eliana. “Tendinitis de Aquiles en corredores.” (2012).
 • Silván, Hernán. “Manual de lesiones del corredor.” Prevención y tratamiento Grupo Arthax. Madrid (2001).
 • Ugalde, Priscilla Bonilla, Melany Chavarría Briceño, and Cesia Grajales Navarrete. “Tendinitis rotuliana (rodilla del saltador).” Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 73.620 (2016): 519-523.
 • Rosa, Andrés. “Fisiologia en el entrenamiento de la aptitud física muscular.” Efdeportes. com 1 (2015).
 • Gómez, Jaime Gutiérrez, Mariano Fernández Fairén, and Santiago Sandoval Haro. “Tendinitis y bursitis de la pata de ganso.” Ortho-tips 10.3 (2014): 163-178.
 • de la Hera Cremades, B., L. Escribano Rueda, and A. Lara Rubio. “Rodilla en resorte interno por engrosamiento de la pata de ganso.” Revista Española de Cirugía Ortopédica y Traumatología 61.3 (2017): 200-202.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.