Lækkert hjemmelavet labneh eller yoghurtost

Labneh eller yoghurtost er et alternativ til flødeost fra Mellemøsten. Det er perfekt til at smøre på brødet og til søde eller salte retter.
Lækkert hjemmelavet labneh eller yoghurtost
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Findes der en sund, let og velsmagende flødeost? Ja! Der er mange muligheder, inklusiv labneh eller yoghurtost. Denne lækre mulighed er nem at lave derhjemme!

Hvis du ønsker at lære, hvordan du kan lave den trin for trin, bør du læse denne artikel. Du vil få den perfekte smørbare sunde ost, som du kan krydre efter dine præferencer, så den passer til din smag.

Labneh eller yoghurtost: Middelhavets smørbare ost

Labneh med granatæble i skål

Denne cremede ost er med i traditionelle retter i nogle lande såsom Syrien, Tyrkiet, Jordan, Libanon og GrækenlandSelvom du kan finde det på markeder, beslutter mange personer at lave det selv.

Det er en simpel opskrift af flere årsager. Man skal kun bruge to ingredienser: Yoghurt og salt. Man skal også kun bruge nogle få køkkenredskaber, og opskriften kræver ikke varme eller anden temperatur. Lidt tid og tålmodighed vil føre til fantastiske resultater!

På grund af dets konsistens og neutrale smag er labneh eller yoghurtost meget alsidigt. Ligesom hummus er det perfekt til at dyppe brød eller grøntsagsstave i. Man kan også bruge det som en cremet topping til en sandwich eller salat.

Vi er sikre på, at hele din familie vil elske det, eftersom det er nemt at lave og kan bruges på mange måder i køkkenet.

Opskrift på labneh eller yoghurtost

Som med alle opskrifter kan mængden tilpasses afhængig af, hvor mange personer der skal spise med, og hvor meget man skal bruge til den udvalgte anretning.

Ingredienserne og materialerne, man skal bruge

 • 500 gram yoghurt natural.
 • 1/4 teskefuld salt.
 • Til servering: Ekstra jomfru olivenolie, krydderier eller friske urter efter smag.
 • Et bredt og tykt bomuldsklæde, gaze eller lignende stof (ellers vil yoghurten sive lige igennem).
 • 1 stor skål.
 • 1 stor si.

Sådan laver man denne opskrift på labneh eller yoghurtost

 • Først lægges stoffet ud over sien. Det er bedst, at sidstnævnte er med små huller. Placér det ovenpå skålen, så der er nok mellemrum mellem dem til at kunne dræne yoghurten.
 • Hæld yoghurten i en beholder, tilføj salt og bland det godt med et piskeris.
 • Hæld det langsomt over stoffet. Luk det stramt og bind med et stykke snor. Opbevar det i køleskabet.
 • Hvis du ønsker at lave en smørbar ost, vil 8 til 10 timers dræning være nok. Fjern yoghurten og krydr med olivenolie og de krydderier eller friske urter, du har udvalgt. Hvis du ikke vil spise det med det samme, kan du opbevare det i en lufttæt beholder.
 • Du kan også gøre det tykkere ved at lade det dræne længere, mellem 24 og 36 timer. Efter at have taget stoffet af blandingen, kan man lave ostekugler ved at bruge en ske. Kom dem i en glaskrukke med olivenolie og andre krydderier, hvis du ønsker mere smag.

Nogle personer bruger sødmælk til denne opskrift. Hvis du bedre kan lide denne mulighed, skal du blot koge mælken og derefter blande den med yoghurt. Resultatet vil være lige så lækkert og cremet.

Måder at spise labneh eller yoghurtost på

Yoghurtost i skål med oliven

Du kan tilføje denne yoghurtost til enten søde eller salte retter. Det er meget gængs i klassiske forretter i landene ved Middelhavet og Mellemøsten. Det er faktisk en ingrediens i en typisk morgen lavet med oliven, tomat og agurk.

Folk smører det ofte på pitabrød, toastbrød eller grøntsagsstave præcis ligesom med hummus eller baba ghanoush.

Du kan også bruge det til at lave saucer og salatdressinger. I begge tilfælde er det en god idé at krydre det med andre ingredienser, hvad end det er friske urter, krydderier eller hakkede nødder. Hvis man tilføjer spidskommen eller za’atar, er det en perfekt måde at tilføje den originale smag for det populære køkken i de lande, som opskriften stammer fra.

Nogle personer bruger det også til at lave cheesecakeHvis du har en sød tand eller har lyst til dessert, er denne ingrediens perfekt til frugt, kompot, nødder og en smule honning.

En anden mulighed er krydrede ostekugler af labneh, som du kan skære ud og tilføje til salater, servere rullet i sesamfrø som en forret eller tilføje til pastaretter.

Flere ting, du bør have i baghovedet for at kunne lave den opskrift succesfuldt

For at få de bedste resultater skal du sikre dig at vælge yoghurt af god kvalitet. Det skyldes, at de rå materialer er nøglen til succes for denne opskrift. Vær sikker på, at du vælger en yoghurt, der indeholder sødmælk og mælkesyre uden nogen andre tilsatte ingredienser.

Denne ret laves med yoghurt fra enten køer eller får i landene, hvor den anses som traditionel. Man kan dog også bruge gedeyoghurt, hvis man foretrækker det. Komælk giver det en glat og mere neutral smag. Man skal tilføje fermenteret mælk og proteinyoghurt med ekstra fedt eller 0% sukker.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Alt, hvad du behøver at vide om fetaost

Du kan endda vælge både fedtfattig og fedtholdig yoghurt. Hvis man vælger fedtfattig yoghurt, vil det dog resultere i en lettere, en smule mere kedelig og ikke så cremet labneh. Græsk yoghurt (uden tilsat sukker) eller hjemmelavet yoghurt er andre gode muligheder.

Du skal opbevare labneh i køleskabet, når du har lavet det. Når det er mest cremet, kan det holde sig i maks tre til fire dage, når det opbevares i en lufttæt beholder. Marineret i olivenolie kan det holde sig lidt længere og kan spises i op til en måned efter.

Det er en god idé at tage det ud af køleskabet 15 minutter før, man skal spise det, for at lade temperaturen stige lidt, så smagen er mere fremtrædende.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Al-Kadamany E, et al. Determination of shelf life of concentrated yogurt (labneh) produced by in-bag straining of set yogurt using hazard analysis. Journal of dairy science. Mayo 2002. 85(5):1023-30.
 • Atamian S, et al. The characterization of the physicochemical and sensory properties of full-fat, reduced-fat and low-fat bovine, caprine, and ovine Greek yogurt (Labneh). Food science & nutrition. Marzo  2014. 2(2):164-73.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.