Polstring af døre i dit hjem: Trin og tips

Polstring af døre forlænger deres levetid og tilføjer æstetik. Ved at følge denne vejledning kan det gøres sikkert og manuelt.
Polstring af døre i dit hjem: Trin og tips

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 08 april, 2023

Selv om nogle mennesker tror, at polstring udelukkende er forbeholdt lænestole og taburetter, kan du i virkeligheden også polstre døre. Det kræver selvfølgelig lidt tid, tålmodighed og en god teknik. Nedenstående giver vi dig en trin-for-trin-guide til polstring af døre.

Polstring af døre: En trin-for-trin guide

Der findes flere materialer til polstring, f.eks. stof eller læder, alt efter hvilken type dekoration der er tiltænkt. Under alle omstændigheder bruger alle et lignende sæt værktøjer, herunder skæreredskaber, klæbemidler og lim. Ideelt set bør du bære handsker for at beskytte dine hænder.

Valg af materialer til polstring af døre

Det første skridt er at identificere de materialer, der skal bruges. Dette afhænger af typen af dør og den ønskede udsmykning. Blandt de mest almindelige muligheder kan du finde spånplader, kunstlæder og øko-læder.

Et andet vigtigt materiale er fyldet. Før polstring skal du anbringe et lag filt, uld eller skumgummi som polstring.

Kvinde vælger stof til polstring af døre

Der er et bredt udvalg af materialer til polstring af døre. Der er også en række forskellige farver og teksturer.

Værktøj

Med hensyn til værktøj skal du have farveløst klæbemiddel eller aerosolklæbemiddel. Det er vigtigt, at det ikke indeholder toluen, et opløsningsmiddel, der er beregnet til maling. Derudover er det en god idé at have andre elementer ved hånden, f.eks:

  • Saks
  • En kniv eller en skærekniv
  • En hammer
  • Polstringsstifter
  • Tyk tråd til at markere designet med
  • Malertape
  • Tre meter fyld og polstermateriale

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: 6 idéer og håndværk til genbrug af farvekridt

Tag døren af

For at begynde skal døren tages af rammen. Placer den på et fast underlag. Det kan være et bord, to staffelier eller et tæppe på gulvet. Du bør også fjerne låse og hængsler.

Herefter skal du skære fyldningsmaterialet til i dørens længde. Der skal være mindst 1,5 centimeter tilbage over hele rammen. Der skal med andre ord være et rum på døren uden filt eller skumgummi.

Påfør det første lag

Det næste skridt i polstringen af dørene er at sprøjte dem med klæbemiddel. Når det er blevet spredt ud over hele området, skal polstringen placeres meget omhyggeligt, da det vil være svært at flytte den, når den er fastgjort. I tilfælde af tynde materialer, som f.eks. tynd filt, kan det være nødvendigt med to lag. Det er vigtigt, at der opnås en polstret effekt.

Påfør polstringen

Mens polstringen tørrer, skal det materiale, der er valgt til polstring, skæres til. Sørg for at have en kant på tre centimeter – både i længden og bredden – i forhold til dørens størrelse.

Tag derefter limen og fordel den på de dele, der blev efterladt uden fyldning, så alle kanter dækkes godt. Når dette er gjort, lægges stoffet eller læderet på limen, igen med stor præcision. Til sidst lader du det tørre.

Du kan lægge noget vægt ovenpå for at fremskynde tørreprocessen.

Udsmykning ved polstring af døre

Efter mindst 30 minutters tørring kan du bruge klæbebåndet og tyk tråd til at markere det design, som senere skal være stifterne. Et af de mest populære designs er rhomben. Jo bedre tråden er, jo mere justeret bliver tegningen.

Derefter sømmes stifterne i en efter en med hammeren. De skal være godt fordelt og med samme afstand mellem hver enkelt.

Ekstra beskæring og efterbehandling

Når det dekorative design er færdigt, er det nødvendigt at lade det tørre et stykke tid endnu og derefter skære det overskydende materiale fra. Dette omfatter også at lave huller til dørhåndtag og låse.

Hvis du vil lave begge sider, skal du blot gentage processen. Døren vil få en facade, der er både frisk og strålende!

Fordelene ved polstring af døre i dit hjem

Selvom det kun ser ud til at have et æstetisk formål, har polstring af døre en række fordele for hjemmet, lige fra bedre lydisolering til materialernes større modstandsdygtighed.

Sig farvel til fugt

Selv om ikke alle materialer er lige stærke, beskytter polstring af døre dem generelt mod fugt, som er et almindeligt problem i forbindelse med nedbrydning af møbler.

Forlæng dine døres levetid

Ved at lægge et lag polstring og et andet lag stof på kan du forlænge dørens levetid. Dets dæmpende virkning gør den mere modstandsdygtig over for slag.

Derfor vil det i tilfælde, hvor den er i dårlig stand, være meget nemmere og billigere at udskifte polstringen end hele døren.

Rengøring og slitage

Det er almindeligt, at døre med tiden bliver plettet, ruster og slides, uanset om de er af træ eller metal. Polstring forhindrer disse effekter i at slide sig igennem, og plejen er enkel.

Afhængigt af materialet kan der anvendes forskellige rengøringsmidler. For syntetisk læder er det dog bedst at undgå kemikalier. I disse tilfælde er en fugtig klud nok.

En dør rengøres

Forbedret lydisolering

En anden stor fordel ved polstring af døre er den forbedrede lydisolering, som det giver. Ved at tilføje lag af filt- eller skumgummipolstring dæmper du lyden, hvilket gør det til en ideel teknik for musikere, der ønsker at øve uden at påvirke hjemmets æstetik.

Vi tror, du måske også gerne vil læse: Sådan implementerer du billig indretning i dit køkken

Polstring af døre er en god dekorativ mulighed

Polstring af døre har ikke kun en beskyttende funktion. Nogle mennesker vælger at gøre det bare for den dekorative effekt. Selvfølgelig varierer hvert polstringsmateriale, og ved valget af materiale skal der tages hensyn til, hvordan det passer ind i resten af indretningen.

Hvis du laver mønsteret med stifter på syntetisk læder, kan mønsteret variere. Forskellige rhombeformer er almindelige, men der findes også firkantede eller cirkulære former. Det er ikke nødvendigt at gøre det på alle døre i hjemmet. Generelt kan du, hvis du vælger hoveddøren, lade resten af dørene i det pågældende rum være uden polstring.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.