5 potentielle psykologiske virkninger af foråret

Angst, koncentrationsbesvær og irritabilitet kan være midlertidige psykologiske virkninger af foråret. Oplever du det?
5 potentielle psykologiske virkninger af foråret
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 14 marts, 2023

“Det må være vejret.” Det er en sætning, som vi ofte bruger til at forklare visse psykologiske virkninger af foråret og andre årstider.

Vi kender sjældent de reelle virkninger af skiftende vejrforhold, og vi har ofte en tendens til at undervurdere dem. Med foråret stiger f.eks. antallet af solrige dagtimer, og det samme gør temperaturen. Der kan også opfattes et andet følelsesmæssigt klima: Folk har lyst til at lave planer udendørs, og parkerne begynder at blive fyldt.

Vi ved, at godt vejr påvirker vores humør. Faktisk fremmer det produktionen af de såkaldte lykkehormoner:

 • Dopamin.
 • Serotonin.
 • Oxytocin.

Lad os med dette i baghovedet se på nogle af de andre psykologiske virkninger af foråret.

De psykologiske virkninger af foråret

Tro det eller ej, men forårets forandringer kan være lidt svære at håndtere i starten. Denne form for ubehag, der kaldes forårsasteni, skyldes kroppens tilpasning til de ændrede lysforhold.

Det skal dog præciseres, at der ikke er tale om en patologisk tilstand (folk forveksler den ofte med depression). Det kræver heller ikke medicinering.

De hyppigste psykologiske virkninger af foråret er følgende:

 1. Træthed og udmattelse: Dette udmønter sig ofte i en følelse af døsighed og en generel mangel på energi.
 2. Irritabilitet: Måske kan vi føle, at enhver begivenhed, selv om den er ubetydelig, let kan udløse et dårligt humør.
 3. Humørændringer: Dette kommer til udtryk gennem følelsesmæssige op- og nedture. Det kan være en rutsjebane, hvor man vågner op med energi, men føler sig nedbrudt midt på formiddagen. Vi kan være 100 % motiverede, men derefter føle os frustrerede, fordi vi ikke har lyst til at lave noget. Apati og tristhed er også almindelige følelser.
 4. Koncentrationsbesvær: At være distraheret er den manglende evne til at udføre en opgave på en vedvarende måde.
 5. Hukommelsestab: Dette er ikke almindeligt, men det henviser til at glemme, hvad vi ville sige, og nogle verserende spørgsmål.

Andre virkninger af forårsasteni omfatter også følgende:

 • Tab af hår.
 • Ændringer i appetitten.
 • En reduktion af seksuel lyst.
Træt kvinde mærker de psykologiske virkninger af foråret

Forårsasteni er forbundet med træthed. Det gør ofte, at det føles, som om det er svært at udføre de opgaver, der var planlagt for dagen.

Vi tror, du måske også gerne vil læse: Følelsesmæssig udmattelse: Sådan genvinder du din energi

Disse psykologiske virkninger af foråret påvirker ikke alle

Det skal selvfølgelig præciseres, at sæsonskiftet ikke påvirker alle på samme måde. Samtidig er det vigtigt at huske på, at de psykologiske og fysiske virkninger af foråret er forbigående. Generelt varer de ikke mere end to uger.

Hvis du bemærker, at de varer ved, er det tilrådeligt at konsultere en fagperson.

Ud over de nævnte virkninger betyder forårets ankomst for mange mennesker et møde med deres krop igen. Det er en krop, der forblev skjult og tildækket i de kolde måneder, og som med de højere temperaturer indebærer, at man skal gå utildækket rundt.

Derfor er det vigtigt altid at se tingene i et større perspektiv. Med andre ord er der ud over virkningerne af forårsasteni også det sociale pres for at have en slank krop , som også giver mange mennesker ubehag.

Anbefalinger til at forebygge de negative virkninger af foråret

Nogle af de tiltag, du kan gøre for at modvirke virkningerne af forårsasteni, er følgende:

 • Prøv at komme tidligt i seng: Forlængelsen af dagen er et incitament til at fortsætte med fritidsplaner. Lad os dog forsøge at lave en moderat overgang, så kroppen får mulighed for at vænne sig til de nye forhold. Det anbefales, at du forsøger at sove mindst 7 eller 8 timer om natten.
 • Søg efter en sund kost, især i de første dage, hvor du begynder at opfatte ændringerne. Frugt og grøntsager hjælper altid. Det er også tilrådeligt, at du om natten forsøger at spise let og mindst 2 timer, før du hviler dig. Undgå koffein og fede og industrialiserede fødevarer.
 • Forbind dig med aktiviteter, som du nyder: Kan du lide at læse, cykle eller male? Find et øjeblik til at lave planer, der motiverer dig.
 • Benyt lejligheden til at dyrke motion: Varmere temperaturer er en opfordring til at gå en tur eller lave udendørs aktiviteter. Du skal dog tage hensyn til en vigtig faktor: Mådehold. Begynd altid i det små, mens du forsøger at undgå at udmatte eller overbelaste din krop.
Kvinde løber udenfor med en hund

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Sådan får du en pollineringsvenlig have

Tag det roligt under sæsonskift

Forårsasteni samt andre situationer med forandringer får os til at tænke på vigtigheden af gradvished, tilpasning og at give os selv tid til at møde nye tilstande.

Over for disse omstændigheder er det vigtigt at være tålmodig og ikke at søge øjeblikkelige resultater, men at respektere os selv og acceptere vores følelser. Vi skal give os selv plads og tid til at bevæge os fra én tilstand til en anden.

Prøv at undgå at lave for omfattende planer, måltider og udflugter. Du kan se dette øjeblik som en mulighed for at spørge dig selv om den måde, du lever på, om du er for stresset, og om du virkelig får nok hvile. Når forholdene i din hverdag er for krævende, kan forårsasteni have en mere mærkbar indvirkning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pérez, M. J. C., Bobo, M. T., & Arias, A. R. (2013). Medicalización de la vida en la consulta:¿ hacia dónde caminamos?. Atención primaria45(10), 536-540.
 • Young, P., Finn, B. C., Bruetman, J. E., Pellegrini, D., & Kremer, A. (2010). Enfoque del síndrome de astenia crónica. Medicina (Buenos Aires)70(3), 284-292.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.