Priapisme: Definition, årsager og behandlinger

Årsagerne til priapisme kan være forbundet med lægemidler til behandling af erektil dysfunktion, stofbrug eller sygdomme og skader.
Priapisme: Definition, årsager og behandlinger
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 12 januar, 2024

Årsagerne til priapisme kan skyldes lægemidler til behandling af erektil dysfunktion, stofbrug (alkohol eller stoffer) eller visse lidelser og skader.

Selv om det er sjældent, er det i visse tilfælde en nødsituation, der kræver øjeblikkelig hjælp. Hvis det ikke løses i tide, fører det til permanent erektil dysfunktion.

Hvad er priapisme?

Priapisme er en langvarig erektion, der varer mere end fire timer. Det kan skyldes seksuel stimulering, men ikke nødvendigvis.

Udtrykket stammer fra en gud i den græske mytologi: Priapus, søn af Dionysos og Afrodite. Ifølge legenden blev Priapus født med et enormt lem. Han var symbolet på frugtbarhed eller mandlig seksualitet.

Priapisme er ikke en særlig almindelig tilstand. Det er mere sandsynligt hos mænd over 30 år. Selv om den kan forekomme hos børn med seglcellesygdom.

Forekomsten anslås til 1,5 tilfælde pr. 100.000 personer om året. Hos mænd over 40 år stiger andelen en smule og når op på 2,9 tilfælde pr. 100.000.

Ifølge nogle undersøgelser er dette problem mere almindeligt i de seneste år på grund af overdreven eller utilstrækkelig brug af lægemidler til behandling af erektil dysfunktion, såsom sildenafil.

Vi tror, at du måske også gerne vil læse denne artikel: Lille penis kompleks: Betyder størrelsen noget?

Typer og symptomer

Symptomerne på priapisme varierer alt efter typen. I den forbindelse bemærkes det, at det kan være iskæmisk og ikke-iskæmisk, afhængigt af om der er vanskeligheder med at dræne eller tømme corpora cavernosa eller overdreven blodgennemstrømning til penis.

1. Iskæmisk priapisme

Iskæmisk priapisme, også kaldet veno-okklusiv, er den mest almindelige form af denne tilstand. Den skyldes, at det venøse blod ikke kan eller har svært ved at forlade penis på grund af en obstruktion eller et problem med kontraktion af glatte muskler.

Samtidig er indstrømningen af arterielt blod også reduceret, hvilket kan forårsage iskæmi i corpora cavernosa (deraf navnet). Desuden fører det, hvis det forlænges over tid, til fibrose, da det ophobede blod mister iltning og acidosen øges.

Symptomerne på iskæmisk priapisme omfatter følgende:

En mand tager piller

2. Ikke-iskæmisk priapisme

Dette kaldes også high-flow priapisme og er mindre hyppig. I modsætning til den foregående skyldes dette en overdreven blodgennemstrømning i corpora cavernosa, som er større end udstrømningen.

Dette kan opstå som følge af et slag eller en skade. Men da det blod, der ophobes, er rigere på ilt, er der ingen risiko for iskæmi.

Symptomerne omfatter følgende:

 • En langvarig erektion.
 • Penisskaftet er ikke helt stift.
 • Det er mindre smertefuldt.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også gerne vil læse: Hvorfor gør et spark i testiklerne så ondt?

Årsagerne til priapisme

Priapisme er normalt sekundær til en ændring af de hæmodynamiske mekanismer, der bidrager til et fald i blodvolumen i corpora cavernosa eller detumescens. Til gengæld kan problemet være relateret til blodkarrene, musklerne eller nerverne.

Og selv om det ikke er muligt at kende den grundlæggende årsag i nogle tilfælde, er der flere faktorer og endda forhold, der kan spille en rolle i dette problem. Disse omfatter følgende.

Visse sygdomme og tilstande

Tilbagevendende priapisme forekommer hyppigt hos mænd med seglcellesygdom og i mindre grad med andre blodsygdomme: Leukæmi, multipel myelomatose og talassæmi.

Sygdomme, der kan være forbundet med priapisme, omfatter også følgende:

 • Kræft i penis, blære, prostata eller endetarm.
 • Neurologiske sygdomme som f.eks. encefalopati og multipel sklerose.
 • Infektionssygdomme som f.eks. fåresyge og malaria.
 • Inflammation som prostatitis og tromboflebitis.
 • Andre sygdomme som f.eks. gigt, amyloidose og Fabrys sygdom.

Medicin

En episode af priapisme kan udløses som en bivirkning af visse lægemidler, der anvendes til behandling af forskellige sygdomme og lidelser. I den forbindelse nævnes følgende:

 • Antikoagulantia, såsom warfarin og heparin.
 • Andre lægemidler, der anvendes til behandling af erektil dysfunktion.
 • Anxiolytika, antidepressiva og lægemidler til behandling af psykotiske lidelser.
 • Androgener og andre hormoner: Testosteron, gonadotropin-frigivende hormon.
 • Injektion af vasoaktive stoffer: Det er i undersøgelser påpeget som en af de første årsager til priapisme.
 • Antihypertensiva, herunder calciumantagonister, som kan give en venookluderende virkning, og alfablokkere.

Skader

Traumer og skader på penis, perineum eller bækken kan i nogle tilfælde skyldes fistler, der forårsager en unormal tilstrømning af arterielt blod til corpus cavernosum. Ligeledes kan skader på rygmarven påvirke erektionsmekanismerne, hvorved bulbocavernosus-refleksen går tabt.

Andre årsager

Priapisme kan også skyldes:

 • Overdrevent alkoholforbrug.
 • Brug af stoffer, såsom kokain og heroin.
 • Bid fra edderkopper og andre spindlere, f.eks. skorpioner.

Diagnose og behandling

Ved diagnosticering af priapisme vil lægen kigge efter forskelle i symptomerne. I tilfælde af iskæmisk priapisme er erektionen f.eks. smertefuld. Desuden kan patienten virke ophidset. Ved ikke-iskæmisk priapisme ser penis ud til at være i en tilstand af ufuldstændig erektion.

Ved at stille spørgsmål vil lægerne indhente en historie om situationen. Og andre undersøgelser vil supplere diagnosen. Disse omfatter blodgasanalyse for at vide, om svælgrummet er fyldt med arterielt eller venøst blod, og om der er hypoxi og acidose. De kan også udføre Doppler-ultralyd og selektiv arteriografi.

Selv om formålet med behandlingen af den ene eller den anden type priapisme kan være det samme, er virkningsmekanismerne forskellige. Dette omfatter endda behandlingens hastende karakter. Venookklusiv eller iskæmisk priapisme kræver øjeblikkelig handling og lidt mere invasive foranstaltninger.

I denne henseende kan man for at fremme udstrømningen af blod fra corpora cavernosa indgive et kraftigt smertestillende middel sammen med anvendelse af lokal kulde. De vil også indgive subkutan terbutalin.

Hvis tumescensen fortsætter, vil en medicotekniker udføre aspiration med en punktering i den distale del af et svælglegeme. De dræner blodet, indtil der kommer klart rødt arterieblod ud.

Hvis blodet ikke løber naturligt ud, fordi det er for tykt, skyller de det med en fysiologisk saltvandsopløsning. Og hvis erektionen kommer igen, vil de ud over en ny aspiration injicere en alfa-adrenerge agonist intrakavernalt. Når erektionen varer længe, må man sprænge fistlerne for at muliggøre afløb.

I nogle tilfælde af ikke-iskæmisk priapisme er behandling måske ikke nødvendig, da den normalt ikke fører til komplikationer. Målet er højst at mindske strømmen ved selektiv embolisering eller andre procedurer for at opnå detumescens.

En læge tager handsker på

Hvornår skal man gå til lægen?

Nogle gange løser en episode af priapisme sig selv af sig selv. Den kan dog også udgøre en nødsituation. Afhængigt af sværhedsgraden kan den endda efterlade eftervirkninger, f.eks. permanent erektil dysfunktion.

Når en erektion varer i flere timer, bør du straks tage på skadestuen. Lægen vil derefter afgøre, hvilken type priapisme det er, og hvilke efterfølgende foranstaltninger der skal træffes.

Til gengæld kræver tilbagevendende episoder forebyggende behandling. Som en foranstaltning kan lægen råde til at suspendere noget medicin. Ligeledes bør personen undgå at indtage medicin eller stoffer, der kan påvirke ham.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Altman A, Seftel A, Brown S, Hampel N. Cocaine associated priapism. J Urol. 1999; 161: 1817-1818.
 • Aoyagi T, Hayakawa K, Miyaji K, Ishikawa H, Hata M. Sildenafil induced priapism. Int J Impot Res. 2001; 13: 357-359.
 • Bschleipfer T, Hauck E, Diemer T, et al. Heparin-induced priapism. Int J Impot Res. 2001; 13: 357-359.
 • Bugarín González R, Casais Gude J, Alonso López C, et al. Priapismo. JOUR Medicina Integral. 2002; 40(8); 338 – 342.
 • Capua Sacoto C, Lujan Marco S, Morales Solchaga G,  et al. Cáncer de pene: Nuestra experiencia en 15 años. Actas Urol Esp. 2009;  33(2): 143-148.
 • Eland I, Van der Lei J, Stricker B, Sturkenboom M. Incidence of priapism in the general population. Urology. 2001; 57: 970-972.
 • Madrid F, Díez A, Madrinero C, Rivas J, Delgado M, García J. Priapismo secundario a la administración de testosterona en el tratamiento de la pubertad retardada. Arch Esp Urol. 2001; 54; 703-705.
 • Miguélez E, Rodríguez L, Sáenz I. Priapismo. Actualización en Andrología. 1998; 24: 17-32.
 • Pagà Carbonell J, Peri L. Priapismo de alto flujo y larga evolución: Presentación de un caso y propuesta de algoritmo diagnóstico y tratamiento. Actas Urol Esp. 2005;  29(7): 708-710.
 • Zúñiga P, Martínez C, González L, Rendón D et al. Sickle cell disease: A diagnosis to keep in mind. Rev. chil. pediatr.  2018;  89(4): 525-529.
 • Rodríguez, R., Et al. (2015). Priapismo. Actas Urol Esp vol.29 no.10. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0210-48062005001000008

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.