Prikkende fornemmelse i hovedet - 10 mulige årsager

Prikkende fornemmelse i hovedet er et symptom med mange årsager. Det er næsten aldrig en grund til bekymring, men det bør ikke undervurderes.
Prikkende fornemmelse i hovedet - 10 mulige årsager
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 01 marts, 2023

Prikkende fornemmelse i hovedet er et meget almindeligt symptom, men det er ikke desto mindre irriterende. I de fleste tilfælde er det ikke noget at bekymre sig om. Det er dog heller ikke noget at ignorere, hvis det forekommer hyppigt.

Oftest forekommer en prikkende fornemmelse i hovedet kun meget sporadisk og forsvinder i løbet af få timer. Det er næsten altid relateret til migræne eller er et tegn på stress.

Der er sygdomme som f.eks. diabetes eller multipel sklerose, som kan have en prikkende fornemmelse i hovedet som et symptom. Derfor er det ikke noget, der bør ignoreres.

Karaktertræk for prikkende fornemmelse i hovedet

Prikkende fornemmelse i hovedet føles som små stik eller en prikken i hovedbunden, uden at der er en åbenlys årsag til, at det opstår. Mange gange involverer det også andre områder i ansigtet, f.eks. munden, tungen og ørerne.

Denne prikkende fornemmelse er normalt ikke smertefuld, men forårsager undertiden svie eller kløe. Det er ikke ualmindeligt, at den ledsages af en fornemmelse af følelsesløshed.

Den opstår oftest pludseligt, varer kortvarigt og forsvinder derefter pludseligt. Det er dog også muligt, at den kommer som en bølge, der starter med en mild fornemmelse og derefter bliver meget intens og forsvinder efter et stykke tid.

Mulige årsager til en prikkende fornemmelse i hovedet

Mange faktorer kan udløse denne tilstand. Generelt bør det ikke give anledning til bekymring, medmindre det gentager sig meget ofte eller er meget intenst.

1. Stress og angst

Angst og stress er de mest almindelige årsager til denne prikkende fornemmelse. Det er kroppens og sindets reaktion på stimuli, der er truende.

I disse tilfælde ledsages symptomet ofte af en følelse af tæthed i brystet, svimmelhed, en klump i halsen og prikken i andre dele af kroppen. Der er også en psykologisk følelse af frygt og bekymring.

Kvinde oplever en prikkende fornemmelse i hovedet

2. Problemer i halshvirvlerne

Halshvirvlerne kan trække sig sammen. Dårlig kropsholdning forårsager denne effekt. En af konsekvenserne er en prikkende fornemmelse.

I disse tilfælde er der også ofte smerter eller prikken i nakkeområdet, hovedpine og svimmelhed. Det er muligt, at fornemmelsen spreder sig til skuldrene.

3. Prikkende fornemmelse i hovedet på grund af migræne

Migræne er en meget almindelig sygdom og en anden tilstand, som ofte omfatter en prikkende fornemmelse i hovedet. Den optræder normalt før en alvorlig hovedpine og ledsages af kranie- og ansigtsfølelsesløshed. Lysoverfølsomhed og synsforstyrrelser er også almindelige.

4. Traume

Skader på kraniet, især hvis de er milde, forårsager ofte en prikkende fornemmelse i hovedet. Det er også muligt at opleve ringen for ørerne, synsproblemer, svimmelhed, manglende balance og endda ændring af smagen. Hvis skaden er meget alvorlig, vil der også være mere alvorlige symptomer.

5. Borreliose

Borreliose skyldes bakterien Borrelia burgdorferi, som kommer ind i kroppen gennem bid fra en flåt. Den kan kun overføre sygdommen, hvis den bliver siddende på kroppen i mere end 24 timer.

Den forårsager en prikkende fornemmelse i hænder, fødder og hoved. Der kan også forekomme kulderystelser, feber, utilpashed og stivhed i nakken.

6. Herpes

Oftest opstår fornemmelsen ved helvedesild. Denne lidelse er en reaktivering af skoldkoppevirus. En prikkende fornemmelse kan udvikle sig til svie og smerte.

7. Tandproblemer

Nogle tandproblemer, såsom pulpitis, parodontitis og tandbylder, forårsager ofte en prikkende fornemmelse. Der vil også være følelsesløshed i ansigtet og smerter. Noget lignende sker ved dysfunktion af det temporomandibulære led.

8. Bihulebetændelse

Betændelse i næseslimhinden og bihulerne forårsager ofte denne fornemmelse i hovedet. Dette er et resultat af irritation af nogle nerver i ansigtet. Man kan også få hovedpine, en tilstoppet næse og snue.

9. Diabetes

Diabetes forårsager oftest en prikkende fornemmelse i ekstremiteterne. Men da det også kan forårsage nerveskader i ansigtet og hovedet, er det også almindeligt med prikken i disse områder.

10. Multipel sklerose

En prikkende fornemmelse i hovedet er et af de typiske symptomer på multipel sklerose. Dette er en autoimmun sygdom, der påvirker nervesystemet. Ud over prikken er der ofte muskelsvaghed, manglende koordination af bevægelser, svimmelhed og hukommelsestab.

Person med multipel sklerose gennemgår fysioterapi

Hvad skal man gøre ved en prikkende fornemmelse i hovedet?

De foranstaltninger, der skal træffes, afhænger af de faktorer, der forårsager den prikkende fornemmelse i hovedet. Hvis symptomet optræder med en vis hyppighed, er det tilrådeligt at reducere forbruget af sukker og koffein. Under alle omstændigheder er tilbagevenden noget, der bør konsulteres med lægen.

Hvis fornemmelsen ledsages af andre symptomer, såsom delvis eller total lammelse i ansigtet og prikken i andre dele af kroppen, anbefales det at anmelde det til en specialist så hurtigt som muligt.

Hvis fornemmelsen varer i mere end tre dage, bør du også opsøge en læge. I tilfælde af tilknyttede problemer i tænderne er det tilrådeligt at gå til tandlægen.

Regelmæssig motion, sund kost og en korrekt kropsholdning, når man sidder, står og sover, er foranstaltninger, der forebygger denne irriterende prikkende fornemmelse.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.