Pulpotomi og pulpektomi hos børn: Hvornår er de nødvendige?

Pulpotomi og pulpektomi er behandlinger, der reparerer beskadigede tænder hos børn og forhindrer, at de skal trækkes ud. Vi fortæller dig, hvad disse tandbehandlinger går ud på.
Pulpotomi og pulpektomi hos børn: Hvornår er de nødvendige?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 04 december, 2022

Pulpotomi og pulpektomi hos børn er ganske almindelige tandbehandlinger. I denne artikel vil vi fortælle dig i detaljer, hvad disse procedurer er, og hvornår de anbefales.

Når tandens nerve er påvirket af et betydeligt karies eller traume, opstår der generende symptomer i tandkødet. Desuden kan pulpa-problemer føre til mere alvorlige komplikationer.

I disse tilfælde skal der foretages en klinisk og radiografisk diagnose for at vurdere, hvor meget af nerven der er blevet påvirket, så man kan vælge den bedste fremgangsmåde. Pulpotomi og pulpektomi er de mest almindelige behandlinger til behandling af pulpa i børnetænder. Få mere at vide her.

Pulpa og børnetænder

Pulpa er det, der i daglig tale kaldes tandens nerve. Det er et blødt væv, der sikrer blodtilførsel og giver følsomhed til tænderne. Den er placeret i det inderste område af tænderne.

Det er pulpaen, der holder tænderne i live. I tilfælde af nye tænder er den også ansvarlig for at fremme dannelsen og lukningen af rødderne.

Derfor er det vigtigt at holde pulpaen sund i barndommen, for at tænderne kan udvikle sig ordentligt. Hvis dette væv er beskadiget, vil det være nødvendigt med visse behandlinger, f.eks. pulpotomi og pulpektomi, som vil hjælpe med at bevare tændernes helhed og sundhed hos børn.

For bedre at forstå disse behandlinger er det nødvendigt at præcisere, at der i barndommen er to typer tænder: Mælketænder og de blivende (permanente) tænder.

Mælketænder har et meget større pulpa-kammer end de blivende tænder. Derfor har det bløde væv, hvor blodkarrene og nerverne er placeret, en tendens til at blive påvirket hurtigere hos børn.

Unge blivende tænder, som netop er brudt frem, har også en større andel af pulpa end voksne tænder. Desuden er deres rødder endnu ikke færdige med at blive dannet, selv om de er i munden. Det tager dem ca. 3 år efter udbruddet at færdiggøre rodudviklingen.

Alle disse karakteristika tages i betragtning, når der udføres tandnervebehandling hos børn, f.eks. pulpotomi eller pulpektomi. Pulpabehandlinger i barndommen er anderledes end dem, der udføres på voksne tænder.

Pulpabehandlinger hos børn: Hvad er de, og hvornår udføres de?

I tandplejen, er endodonti betegnelsen for behandlinger, der udføres på den inderste del af tænderne, dvs. pulpaområdet. Forskellige procedurer anvendes til at løse de dybe forhold i tænderne for at bevare dem i munden og dermed undgå at skulle trække dem ud.

Hos børn anvendes pulpabehandlinger til at løse problemer med betændelse, nekrose eller infektioner i pulpa, både i mælketænder og blivende tænder. Disse skader er normalt forårsaget af fremskredet og meget dybtliggende karies eller som følge af tandtraumer.

Her er nogle karakteristiske symptomer, der peger på behovet for pulpabehandling:

 • Smerter eller følsomhed i tænderne. Der er ubehag i tænderne ved kolde, varme eller søde stimuli eller ved bidning. Der kan også være spontane, konstante eller lejlighedsvise smerter af forskellig intensitet.
 • Nogle knækkede eller hule tænder forårsaget af huller i tænderne som følge af karies.
 • Der kommer væske ud af tanden eller gennem en fistel i tandkødet.
 • Blødning i tanden eller tandkødet.
 • Vanskeligheder med at bide og tygge.
 • Hævelse i tandkødet, ansigtet eller halsen.

Hvis børn oplever disse typer læsioner og ubehag, er det højst sandsynligt, at en pulpotomi eller pulpektomi er nødvendig. Derfor er det tilrådeligt at opsøge en børnetandlæge så hurtigt som muligt for at forhindre skaden i at udvikle sig og for at søge en rettidig løsning.

Barn ved tandlæge

Betydningen af rodbehandlinger hos børn

Når de beskadigede tænder er de midlertidige tænder, eller mælketænder, mener nogle forældre, at det ikke er nødvendigt at behandle dem. De hævder, at hvis tanden alligevel falder ud, er der ingen grund til at udskyde det.

Men med mindre tanden er ved at falde ud af sig selv, er det altid bedre at beholde tanden i munden, selv om det er mælketænder. Hvis børn kan beholde deres mælketænder, indtil de blivende tænder kommer frem, er der mange fordele.

Mælketænder giver børn mulighed for at udvikle deres mundfunktion normalt, f.eks. spise, tale og smile. Desuden holder mælketænderne pladsen for de blivende tænder og hjælper med at guide dem. De bidrager også til kæbernes vækst og forebygger dermed fejlstillinger i fremtiden.

På den anden side giver denne behandling af de permanente tænder børnene mulighed for at beholde de tænder, der vil følge dem resten af livet. Desuden hjælper de tandrødderne med at færdiggøre deres dannelse.

De procedurer og materialer, der anvendes til at udføre pulpabehandling hos børn, er forskellige fra dem, der anvendes hos voksne. De ændrer sig endda, baseret på om de udføres på mælketænder eller blivende tænder.

Når de nye tænder kommer frem, gennemgår mælketænderne en fysiologisk resorptionsproces i deres rødder. Derfor skal de materialer, der anvendes til pulpabehandling af mælketænder, være resorberbare. Dette sikrer det normale frembrud af de blivende tænder.

Typer af endodonti hos børn

Pulpotomi og pulpektomi er to endodontiske procedurer, der udføres hos børn. Men før man forklarer i detaljer, hvad de hver især består af, bør man vide, at der er flere terapeutiske alternativer, når det drejer sig om behandling af tændernes indre.

Børnetandlægen vil overveje faktorer, der gør det muligt for ham/hende at vælge det bedste indgreb for hvert klinisk tilfælde:

 • Tandfrembrud – uanset om den beskadigede tand er en mælketand eller blivende.
 • Hvor lang tid tanden har tilbage i munden, når det er en mælketand, dvs. hvor lang tid der går, før den falder ud af sig selv.
 • Graden af roddannelse i blivende tænder.
 • Typen af læsion, dens omfang og skadens alvorlighed. Meget ofte påvirker problemet andre naboområder.
 • Om barnet har medicinske problemer eller tager medicin.
 • Barnets samarbejde i tandklinikken.

På baggrund af disse data kan tandlægen vælge mellem forskellige muligheder:

 • Beskyttelse af pulpa: Dette er en behandling, der udføres på pulpavævet, når det er lidt udsat ved tandrensning, og når der ikke er symptomer på skader. Den består i at anbringe særlige materialer, der beskytter pulpa, inden der foretages en fyldning.
 • Apicoformation: Dette anvendes på blivende tænder, der endnu ikke har afsluttet deres roddannelse. Det består i at anbringe et særligt materiale inde i tanden for at fremme lukningen af tandroden og sikre en korrekt tandudvikling.
 • Pulpotomi.
 • Pulpektomi.

Vi vil nu forklare de to sidstnævnte i detaljer.

Hvad er pulpotomi?

Pulpotomi er en type endodonti, der meget ofte anvendes hos børn. Denne behandling er kendetegnet ved at blive udført på tænder, hvis pulpa er levende.

Det er en ideel mulighed for læsioner med overfladiske skader, og hvor roden er intakt og sund. Tænder med pulpainflammation kan vælges, eller tænder, hvis nerver er blevet udsat af traumer. De skal dog have et sundt parodontium og ingen symptomer på infektion eller abscesser.

Da nerven i tanden er levende, er det nødvendigt at anvende lokalbedøvelse. På den måde bedøves tanden, og indgrebet udføres, uden at barnet føler smerte.

Indgrebet består i at fjerne den pulpa, der findes i kronen, uden at røre det væv, der findes i kanalerne, som ligger i niveau med tandens rødder. Det rum, der efterlades af den manglende nerve, fyldes derefter med et beskyttende materiale, og tanden genopbygges med en fyldning eller en krone.

Efter indgrebet kan barnet mærke et let ubehag, der forsvinder efter nogle få dage, når vævet er genoprettet. Det er almindeligt, at børnetandlægen ordinerer antiinflammatoriske lægemidler for at forebygge postoperative smerter. Det er vigtigt at overvåge processen for at udelukke komplikationer.

Pulpotomi anvendes hovedsageligt til mælketænder. Det kan også udføres på blivende tænder, hvis rødder endnu ikke er færdig med at danne sig.

I disse tilfælde er det normalt en midlertidig løsning, indtil roddannelsen er afsluttet. På det tidspunkt afsluttes behandlingen med en konventionel rodbehandling af en voksen tand.

Denne behandling lindrer straks barnets ubehag. Desuden forstyrrer den ikke udviklingen eller frembruddet af den blivende tand.

Hvad er en pulpektomi hos børn?

En pulpektomi er en lignende behandlingsmetode som en pulpotomi, der udføres hos børn, men med den forskel, at hele pulpavævet fjernes, både i koronar- og rodområdet. Den udføres i tilfælde, hvor nervelæsionen er omfattende og irreversibel, med hyppige infektioner, fistler og bylder.

Pulpavævet fjernes fuldstændigt, også inde i kronen og rodområdet. Tandens indre rengøres derefter og fyldes med specielle pastaer.

De anvendte materialer har den særlige egenskab, at de forsegler kanalerne og forhindrer bakterier i at trænge ind og formere sig. Desuden er det i stand til at blive genoptaget af den endelige tand med samme hastighed som roden.

Som ved pulpotomi er det ved afslutningen af behandlingen nødvendigt at rekonstruere resten af tanden med en fyldning eller en krone.

Tandlæge står med udstyr

Forberedelse før pulpotomi og pulpektomi hos børn

Både pulpotomi og pulpektomi udført på børn er enklere og hurtigere procedurer end endodonti udført på voksne. Det vil dog være nødvendigt at tage røntgenbilleder, bruge bedøvelse, og barnet skal holde munden åben i lang tid.

Det er vigtigt at kommunikere disse situationer til barnet før indgrebet. På den måde vil barnet vide, hvad han/hun kan forvente, når tiden er inde, og barnet vil være bedre forberedt.

Hvis barnet forstår, hvad der vil ske, vil det være med til at undgå spændinger og nervøsitet hos barnet. Dette vil føre til større accept af indgrebet og en bedre samlet oplevelse af tandplejen.

I dagene efter pulpotomi eller pulpektomi kan børn opleve lette smerter, som gradvist forsvinder. Tandlægen vil ordinere den nødvendige medicin og pleje for bedre at kunne håndtere den postoperative periode.

Hvis barnet har stærke smerter eller hævelse i det behandlede område, skal tandlægen straks konsulteres. Disse symptomer kan vise, at der er noget galt med den udførte behandling, og det kan være nødvendigt at udføre den igen.

Efterfølgende kontroller vil også være nødvendige. Dette er for at følge op på proceduren og sikre, at alt går godt.

Pulpotomi og pulpektomi hos børn: Behandling for at bevare deres tænder

Ved at beholde alle tænderne i munden, indtil de kommer ud af sig selv, kan børn udvikle deres mundfunktion normalt. Både pulpotomi og pulpektomi er behandlinger, der gør det muligt for børn at behandle deres beskadigede tænder uden at fjerne dem fra munden.

Med disse procedurer vil det ikke være noget problem at spise, tale og smile. Det sikrer også, at der ikke opstår usikkerhed eller lavt selvværd på grund af manglende tænder.

I tilfælde af mælketænder fremmer deres tilstedeværelse en korrekt vækst af kæben og styrer de blivende tænder, der kommer frem. Bevarelse af alle tænderne hjælper med at forhindre bidproblemer og tænder, der vokser i stillinger, de ikke bør.

Hvis børnetandlægen anbefaler en pulpotomi eller pulpektomi hos børn, vil vi gerne forsikre dig om, at det er en af de bedste muligheder for at genoprette et barns mundhygiejne.

Det kan interessere dig ...
Pulpitis: Symptomer, årsager, typer og behandling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Pulpitis: Symptomer, årsager, typer og behandling

Det er normalt, at tænderne gør lidt ondt, når de udsættes for visse stimuli. Men hvis det ikke forsvinder, kan du have pulpitis.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Oliveira-del Rio, J. A., Mendoza-Castro, A. M., & Alvarado-Solórzano, A. M. (2017). Endodoncia en dientes temporales. Pulpotomía. Polo del Conocimiento2(6), 1288-1297.
 • Yoshpe, M., Kaufman, A. Y., Lin, S., & Ashkenazi, M. (2021). Regenerative endodontics: a promising tool to promote periapical healing and root maturation of necrotic immature permanent molars with apical periodontitis using platelet-rich fibrin (PRF). European Archives of Paediatric Dentistry22(3), 527-534.
 • Popoola, B. O., Ayebameru, O. E., & Olanloye, O. M. (2018). Endodontic treatment in children: a five-year retrospective study of cases seen at the University College Hospital, Ibadan, Nigeria. Annals of Ibadan postgraduate medicine16(2), 136-141.
 • Goyal, V. (2022). Pediatric Endodontics. International Journal of Clinical Pediatric Dentistry15(Suppl 1), S1.
 • Valverde Moya, E. (2022). Biopulpectomia en niños de 9 años de edad.
 • Santana-Sandoval, L. A., Pérez-Pérez, M., & Herrera-Camacho, J. (2019). 36. PULPECTOMIA ROTATORIA CONTRA MANUAL. Revista de la Academia Mexicana de Odontología Pediátrica31(S1), 19-20.
 • Luzuriaga Romero, A. L. (2018). Tratamiento de pulpectomía en dientes temporarios con técnica rotatoria instrumentada y técnica no instrumentada (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Centeno, J. E. O., & Hernández, D. G. (2020). Pulpotomia o Pulpectomia: Éxito clínico y radiográfico en dientes temporales. Revista de Salud Pública24(3), 8-17.
 • Calderon Arellano, K. L. (2021). Éxito y fracaso de tratamientos de pulpotomía (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Garza, N. P. R., Menéndez, A. M. L., & Llop, M. R. (2022). Pulpotomía en dentición primaria: un análisis bibliométrico de 57 años. Revista de Odontopediatría Latinoamericana12(1).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.