Røde gærris: Kan de sænke kolesteroltallet?

Røde gærris er blevet populære som et supplement til at sænke et højt kolesterolniveau. Virker det? Hvad siger videnskaben? Find ud af det!
Røde gærris: Kan de sænke kolesteroltallet?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 02 oktober, 2022

Røde gærris er et fermenteret produkt, der er fremstillet af en skimmel, der er kendt som Monascus purpureus . I østasiatiske lande – såsom Kina, Japan og Korea – anvendes det til gastronomiske og medicinske formål. Det er især værdsat for sin evne til at sænke kolesteroltallet og forbedre hjerte-kar-sundheden.

Som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i tidsskriftet Foods, består de af polyketid, umættede fedtsyrer, fytosteroler, pigmenter og monacoliner. Monacolin K er identisk med lovastatin, et statin, der anvendes for sin lipidsænkende virkning. Ønsker du at vide mere om det?

Hvad er røde gærris?

Røde gærris betragtes som et nutraceutisk lægemiddel. Det er fremstillet ved fermentering af hvide ris med gærsvampen Monascus purpureus eller andre skimmelsvampe. På det kulinariske plan er det blevet brugt til at give smag, farve og konservere fødevarer. Dens popularitet skyldes dog dens medicinske virkninger.

Især indeholder den et stof kaldet monacolin K, som har en kolesterolsænkende virkning på kolesterolniveauet i blodet. Desuden er den en rig kilde til pigmenter, organiske syrer, steroler, flavonoider og andre bioaktive forbindelser, der er forbundet med positive sundhedseffekter.

Ifølge en gennemgang offentliggjort i Fron Pharmacology, er dens egenskaber følgende:

 • Hypolipidæmisk.
 • Anti-atherosklerotisk.
 • Neurocytoprotektivt.
 • Antitumor.
 • Antiosteoporotisk.
 • Energigivende.
 • Antidiabetisk.
 • Antihypertensivt.

Mens enheder som Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet anerkender potentialet i dette tilskud til at sænke høje kolesterolniveauer, misbilliger andre myndigheder, såsom den amerikanske Food and Drug Administration (FDA), brugen af monacolin K og forbyder markedsføring af produkter, der indeholder det.

Årsagen? Man frygter, at det kan forårsage bivirkninger, der ligner dem, der forårsages af lovastatin. FDA mener, at det bør være strengt reguleret som et lægemiddel og ikke som et kosttilskud.

Alligevel findes der røde gærris på markedet, og nogle mennesker er overbeviste om de kolesterolsænkende egenskaber. Er der beviser for det? Lad os se på det.

Kolesterol i blodet

Forhøjet kolesterol er en kardiovaskulær risikofaktor. Især når LDL-kolesterol, der er forbundet med åreforkalkning, er forhøjet.

Hjælper røde gærris til at sænke kolesterolniveauet?

Det vigtigste aktive stof i røde gærris, monacolin K, har vist sig at have en positiv virkning på kolesterol- og triglyceridniveauet.

I en gennemgang, der blev delt gennem Critical Reviews in Food Science and Nutrition, blev det fastslået, at dette produkt – i kombination med statiner – er effektivt til at sænke det samlede og LDL (dårlige) kolesterolniveau.

Ligeledes tyder beviser på, at det sænker triglycerider, blodtryk og dermed den kardiovaskulære risiko. Det mest interessante er, at det ser ud til at forårsage færre bivirkninger end lægemidler, der anvendes til samme formål.

En undersøgelse i BMC Cardiovascular Disorders rapporterede, at tilskud med denne type ris hjalp med at forbedre lipidprofilen med færre træthedsbivirkninger sammenlignet med simvastatin. Der er tegn på, at monacolin K virker ved at hæmme enzymet HMG-CoA reduktase og den endogene kolesterolbiosyntese.

Tilsvarende forklarer en gennemgang offentliggjort i Methodist Debakey Cardiovascular Journal, at monacolin K forbedrer endotelfunktionen og blodkarrenes fleksibilitet, hvilket er nøglen til at reducere de risici, der er forbundet med hyperkolesterolæmi.

Mulige bivirkninger og sikkerhed

Der er bekymring for, at indtagelse af røde gærris kan forårsage bivirkninger svarende til statinernes bivirkninger. Mayo Clinic bemærker, at et højt indtag af monacolin K kan føre til leverskader eller muskelforstyrrelser (myopati).

Tilskuddet er dog generelt sikkert for de fleste mennesker. Faktisk kan nogle ifølge samme enhed kun have små mængder af monacolin K, hvilket har en tendens til at mindske den lipidsænkende effekt.

Under alle omstændigheder er de mest almindelige bivirkninger som følger:

 • Svimmelhed.
 • Forstoppelse.
 • Hovedpine.
 • Oppustethed og luft i maven.
 • Mavesmerter eller brændende fornemmelse.

Af sikkerhedshensyn bør det ikke anvendes hos følgende personer:

 • Børn og unge.
 • Gravide og ammende kvinder.
 • Personer over 64 år.
 • Personer med muskelsygdomme.
 • Patienter med nyre- eller leversygdom.

En bekymring forbundet med kosttilskud med røde gærris er deres mulige forurening med citrinin, et toksin produceret af skimmelsvampe, som er forbundet med nyresvigt.

Interaktioner

Ligesom lægemidler til behandling af kolesterol kan røde gærris give problemer, hvis de anvendes samtidig med visse fødevarer og lægemidler, såsom følgende:

 • Grapefrugtjuice. Kan øge koncentrationen af plasmaniveauet af monacolin K.
 • Hepatotoksiske lægemidler, urter og kosttilskud. Øger risikoen for leverskader.
 • Alkohol. Øger risikoen for leverskader.
 • Andre kolesterolsænkende lægemidler.
 • Antibiotika.
 • Svampedræbende midler.
 • Antidepressiva.
 • Antiretrovirale midler.
Grapefrugtjuice

Mens grapefrugtjuice ofte anbefales til at sænke kolesterol, bør det ikke kombineres med røde gærris.

Dosering og anbefalinger for indtagelse

Lige nu sælges røde gærris som et kosttilskud i kapsel- eller tabletform. Nogle kommer i kombination med andre stoffer, f.eks. CoQ10, nattokinase eller omega-3-fedtsyrer.

De foreslåede doser varierer fra 600 til 1200 mg om dagen, fordelt på 2 eller 3 indtag. Desuden anbefales det normalt kun, når kolesterolniveauet er mellem 200 og 239 mg/dL. Det er bedst at konsultere din læge eller apoteker, før du begynder at tage det. Desuden bør det kun købes fra velrenommerede apoteker.

Hvad er der at huske om røde gærris?

Beviserne tyder på, at røde gærris har potentiale som et hjælpemiddel til at kontrollere et højt kolesterolniveau. Faktisk er det blevet fastslået, at det kan have færre bivirkninger end statiner. På trods af dette bør dets indtagelse som et supplement diskuteres med din læge.

Det bør ikke overses, at det kan forårsage bivirkninger og lægemiddelinteraktioner. Det bør ikke tages samtidig med kolesterolsænkende lægemidler. Når det drejer sig om at forbedre lipidprofilen, skal man desuden huske på, at intet kan erstatte virkningerne af en god kost og fysisk træning.

Før lægen anbefaler disse kosttilskud eller andre lægemidler, kan lægen ordinere en særlig diæt samt en ændring af vaner. Disse foranstaltninger er ofte tilstrækkelige til at kontrollere hyperkolesterolæmi og de dermed forbundne risici.

Det kan interessere dig ...
Søtunge: Næringsstoffer, fordele og risici
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Søtunge: Næringsstoffer, fordele og risici

Det anbefales kraftigt at inkludere søtunge i din kost for at forbedre sundheden, og det kan indgå regelmæssigt. Få mere at vide her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Nguyen T, Karl M, Santini A. Red Yeast Rice. Foods. 2017 Mar 1;6(3):19. doi: 10.3390/foods6030019. PMID: 28257063; PMCID: PMC5368538.
 • Zhu B, Qi F, Wu J, Yin G, Hua J, Zhang Q, Qin L. Red Yeast Rice: A Systematic Review of the Traditional Uses, Chemistry, Pharmacology, and Quality Control of an Important Chinese Folk Medicine. Front Pharmacol. 2019 Dec 2;10:1449. doi: 10.3389/fphar.2019.01449. PMID: 31849687; PMCID: PMC6901015.
 • Xiong X, Wang P, Li X, Zhang Y, Li S. The effects of red yeast rice dietary supplement on blood pressure, lipid profile, and C-reactive protein in hypertension: A systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017 Jun 13;57(9):1831-1851. doi: 10.1080/10408398.2015.1018987. PMID: 26167669.
 • Xue Y, Tao L, Wu S, Wang G, Qian L, Li J, Liao L, Tang J, Ji K. Red yeast rice induces less muscle fatigue symptom than simvastatin in dyslipidemic patients: a single center randomized pilot trial. BMC Cardiovasc Disord. 2017 May 18;17(1):127. doi: 10.1186/s12872-017-0560-z. PMID: 28521773; PMCID: PMC5437665.
 • Villano, I.; La Marra, M.; Allocca, S.; Ilardi, C.R.; Polito, R.; Porro, C.; Chieffi, S.; Messina, G.; Monda, V.; Di Maio, G.; Messina, A. The Role of Nutraceutical Supplements, Monacolin K and Astaxanthin, and Diet in Blood Cholesterol Homeostasis in Patients with Myopathy. Biomolecules 2022, 12, 1118. https://doi.org/10.3390/biom12081118
 • Cicero AFG, Fogacci F, Banach M. Red Yeast Rice for Hypercholesterolemia. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jul-Sep;15(3):192-199. doi: 10.14797/mdcj-15-3-192. PMID: 31687098; PMCID: PMC6822657.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.