Ryg- og mavesmerter: Hvad er årsagerne?

Ryg- og mavesmerter kan skyldes blødt væv, muskler eller underliggende organer. Få mere at vide her i artiklen.
Ryg- og mavesmerter: Hvad er årsagerne?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 18 marts, 2023

Ryg- og mavesmerter kan skyldes en lang række forskellige tilstande. Det viser som regel, at der er noget galt med de underliggende bløddele, muskulatur og organer. Her er nogle af de mest almindelige årsager til dette symptom.

Ubehag i ryggen har en tendens til at være forårsaget af inflammatoriske processer. Rygsøjlelidelser som følge af slitage samt dårlig kropsholdning, når man sidder eller sover, er en anden almindelig årsag. Desuden skaber nyresygdomme og luftvejssygdomme også ubehag på dette niveau.

Men når rygsmerter er forbundet med ubehag i maven, bør man mistænke tilstande forbundet med indvoldene. Vil du gerne kende de vigtigste årsager til denne type smerter? Læs videre!

9 årsager til ryg- og mavesmerter

Rygsmerter, der stråler ud til maven, kan starte pludseligt eller gradvist afhængigt af lidelsens alvorlighed. Påvirkede strukturer kan omfatte nyrer, tarm, rygsøjle, bugspytkirtel og galdeblære.

1. Nyresten

Nyresten, også kaldet renal lithiasis eller nefrolithiasis, er små sten eller krystaller dannet af salte og mineraler, som aflejres inde i nyrerne eller urinvejene. De giver ikke symptomer, før de begynder at falde ned.

Disse sten kan blokere for passagen af urinen fra nyren til urinlederne, hvilket øger nyretrykket og giver smerter, både i lænden og i siderne af maven. De giver også ubehag, når de kommer ned og skader urinvejene indvendigt.

Undersøgelser beskriver nyrelithiasis som en intens kolik, der kan give smerter i mave, lænd eller lysken. Ligeledes kan personen have vandladningsbesvær, blod i urinen og øget vandladningshyppighed.

Hvis man har mistanke om denne tilstand, bør man straks søge lægehjælp. Behandlingen er baseret på brug af medicin til at ødelægge og fjerne stenene og endog kirurgisk fjernelse ved alvorlig lithiasis.

Nyresten kan give ryg- og mavesmerter

2. Luft i tarmene

Luft er normale produkter fra tarmens stofskifte og fødevaregæring. Men den overdrevne produktion og ophobning kan forårsage ubehag.

Smerterne er normalt diffuse og viser sig som mavestik og kramper i maven, der stråler ud til ryggen. Desuden kan de berørte personer også opleve flatulens, kvalme, opkastning, halsbrand og fordøjelsesbesvær.

I de fleste tilfælde forsvinder ubehaget efter et par timer. Det er også tilrådeligt at spise lette måltider, indtage frugt og drikke rigeligt med vand. Hvis ubehaget ikke forsvinder, eller hvis intensiteten stiger, bør du konsultere en sundhedsperson.

Du er måske interesseret i: 7 strækøvelser mod lændesmerter

3. Rygsygdomme

Rygsygdomme forårsager normalt vedvarende smerter i ryggen, der stråler ud til siderne af maven. Udstrålingen sker på denne måde, fordi den samme nerve kan være ansvarlig for at innervere flere områder i begge regioner.

Slidgigt i rygsøjlen er hovedårsagen til dette ubehag. Den er kendetegnet ved slitage af brusk i de mellemliggende båndskiver, hvilket forårsager smerter og andre abnormiteter. Tilstanden kan være resultatet af en arvelig lidelse, overgangsalderen eller aldring.

Dårlig kropsholdning, når man sidder, går eller sover, kan også være skyld i rygsmerter. I disse tilfælde indtager ryghvirvlerne unormale stillinger, som skader deres struktur og degenererer det tilstødende væv. Den berørte person rapporterer normalt om smerter i nakke og ryg.

Rygproblemer bør vurderes af en reumatolog eller en ortopædkirurg. Der anmodes normalt om et røntgenbillede for at identificere årsagen til ubehaget. Den terapeutiske plan omfatter brug af antiinflammatorisk og smertestillende medicin samt fysioterapi.

4. Hvirvelfrakturer

I de fleste tilfælde opstår brud på hvirvellegemerne efter et traume som følge af en trafikulykke eller et fald fra højden. Ligeledes er personer med osteoporose eller knoglekræft mere modtagelige for denne type skade.

Ubehaget er som regel vedvarende, intenst og invaliderende. I den forstand kan den ramte person opleve en meget stærk smerte, der går fra ryggen til maven. Desuden lindres den ikke af hvile eller almindelige smertestillende midler.

En vertebral fraktur kan give et syndrom i tarm- og ribben. Denne tilstand er kendetegnet ved smerter i underlivet på grund af ribbenenes kontakt med tarmbenet.

Hvis der er mistanke om et brud, bør man søge akut lægehjælp. Behandlingen omfatter normalt en kirurgisk tilgang og metoder til at omjustere og fastgøre hvirvelstrukturerne. Genoptræningen er langsom.

5. Tarmsygdomme

Irritative og inflammatoriske tarmsygdomme er ansvarlige for at producere diffust ubehag i maven. Tilsvarende kan sygdomme i tyktarmen forårsage smerter i siderne af maven og i ryggen. Inflammatorisk tarmsygdom er en af de hyppigste årsager.

Maveubehag ledsages af andre symptomer såsom kvalme, halsbrand, sure opstød, forstoppelse og diarré. Smerter kan være til stede hos halvdelen af mennesker med inflammatorisk tarmsygdom, og undersøgelser tyder på, at afslapning, kognitive ændringer og kosttilpasninger hjælper til at lindre dem.

Som om det ikke var nok, er der beviser for, at inflammatorisk tarmsygdom har ekstraintestinale manifestationer, hvoraf nogle kan påvirke rygsøjlen og generere smerter. Faktisk er der i en artikel i StatPearls tyder på, at op til 10 % af personer med inflammatorisk tarmsygdom har ankyloserende spondylitis.

Gastroenterologiske specialister er uddannet til at identificere og behandle disse typer problemer. Den terapeutiske plan omfatter normalt kostændringer og brug af medicin til at lindre symptomerne.

6. Pancreatitis kan give ryg- og mavesmerter

Pancreatitis er betændelse i bugspytkirtlen med deraf følgende ændring af dens funktion. Den kan være akut eller kronisk, afhængigt af betændelsens varighed og ændringerne i organet.

Smerten starter i den øverste del af maven og stråler ned langs siderne til ryggen, som det fremgår af nogle undersøgelser. Kvalme, opkastning, fordøjelsesbesvær og fedt i afføringen på grund af nedsatte pancreasenzymer kan også være tydelige.

Akut pancreatitis aftager normalt inden for en uge efter påbegyndt behandling. Den kroniske form indebærer imidlertid irreversible skader på bugspytkirtlen og kræver livslang palliativ behandling.

Betændelse i bugspytkirtlen

Betændelse i bugspytkirtlen er alvorlig. I sin akutte form kræver den normalt indlæggelse på intensivafdelingen.

7. Problemer med galdeblæren

Kolecystitis er betændelse i galdeblæren og skyldes oftest galdesten. Smerterne optræder som regel i den øvre del af maven og strækker sig til ryggen, så det kan ifølge undersøgelser være svært at skelne fra muskulære lidelser.

Ligeledes ledsages mavebesværet af kvalme, opkastninger, feber og udspilning af maven. Diagnosen er baseret på kliniske fund, der bekræftes ved ultralyd og blodprøver. Kirurgisk fjernelse af galdesten er normalt den foretrukne behandling.

8. Graviditet og dens komplikationer kan give ryg- og mavesmerter

Graviditetens ubehag kan også forårsage ryg- og mavesmerter samtidig. Intercostal neuralgi er en almindelig årsag i første trimester, da livmoderens vækst komprimerer nerverne og genererer smerten.

Veer er normalt ansvarlige for dette ubehag i de sidste uger. Kroppen forbereder sig gradvist på fødslen, så det er almindeligt at føle sammentrækninger, efterhånden som fødslen nærmer sig.

Nogle graviditetskomplikationer kan også være ansvarlige for at forårsage smerter i ryggen og underlivet. En artikel fra American Pregnancy Association antyder, at abort, urinvejsinfektioner og moderkageløsning kan være skyld i dette.

Derfor er det vigtigt for gravide kvinder at være opmærksomme på dette symptom. Ideelt set bør man søge læge ved stærke smerter i forbindelse med andre symptomer som f.eks. vaginal blødning.

9. Nyrebækkenbetændelse

Nyebækkenbetændelse er intet andet end hovedmanifestationen af en infektion i de øvre urinveje. Den opstår, fordi den invaderende mikroorganisme når frem til nyreparenkymet og forhindrer organets korrekte funktion.

Forskning offentliggjort i tidsskriftet American Family Physician tyder på, at nyrebækkenbetændelse altid bør mistænkes ved præsentation af smerter i maven og tegn på infektion. Et andet typisk fund er lændesmerter.

Behandlingen af denne tilstand afhænger af den forårsagende organisme. Antibiotikabehandling er normalt effektiv.

Hvornår skal man søge læge ved ryg- og mavesmerter?

Ryg- og mavesmerter kan skyldes en lang række forskellige tilstande. De fleste af de ansvarlige tilstande kan dog afhjælpes ved medicinsk behandling. I den forstand er tidlig hjælp fra en sundhedsperson afgørende for en hurtigere helbredelse.

Det er også vigtigt at søge akut hjælp, hvis smerterne er invaliderende, stiger i intensitet og varer ved i flere dage. På den anden side bør ubehag efter en ulykke vurderes straks. Advarselstegn er bl.a. åndenød, prikken i ekstremiteterne og tab af bevidsthed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.