Sådan kan du fjerne silikone fra glas og andre overflader

Der findes flere metoder til at fjerne silikone fra glas. Den mest almindelige er at bruge en kniv, men vi vil vise dig andre teknikker.
Sådan kan du fjerne silikone fra glas og andre overflader
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 december, 2023

Når reparationsprojekter er afsluttet, er der ofte spor af de anvendte materialer tilbage. Det er tilrådeligt at fjerne disse spor, så du ikke ødelægger det æstetiske udseende af dit arbejde. Derfor fortæller vi dig i denne artikel, hvordan du kan fjerne silikone fra glas og andre overflader.

Ved at fjerne resterne af fugemassen forebygger du ulykker, især hvis der er børn, som kan putte den i munden. Dette stof indeholder methanol, et stærkt giftigt stof for centralnervesystemet og synsnerven.

Hvorfor bruge silikone til reparationer i hjemmet?

Silikonens praktiske egenskaber gør den til en af de mest populære typer lim til at udføre gør-det-selv-arbejde og reparationer i hjemmet. Desuden udmærker denne lim sig ved sine mange funktioner: Den forsegler, limer og isolerer.

Problemet opstår, når limen når ud til uønskede områder, eller når man på grund af forkert håndtering ender med at plette overflader som glas, træ, stof og endda hud. Det ideelle er at dække de områder, du arbejder i nærheden af, samt at bruge handsker.

Hvis det er umuligt at forhindre, at materialet løber ud, så tag dig af det, før det tørrer, da det er sværere at fjerne tørret silikone.

Tricks til at fjerne silikone fra glas

Ligesom du finder mere end én mulighed for at fjerne denne lim fra tøj, er der ikke en enkelt løsning til at fjerne silikone fra glas. Faktisk findes der flere metoder. Af hensyn til sikkerheden er det bedst at bære handsker, masker og beskyttelsesbriller og ventilere rummet.

1. Med en kniv

  1. Skub en kniv ind under silikonen. Idéen er at skære så meget som muligt gennem lagene.
  2. Påfør en limfjerner for at afslutte løsningen. Overhold den ventetid, som producenten angiver. Den er normalt ca. 5 minutter.
  3. Skrab de blødgjorte rester af med en spatel.
  4. Rengør med rengøringsmiddel. Resultatet bliver optimalt, hvis du fortynder sæben i varmt vand og gnider den med en svamp.
Limpistol

2. Varmt vand og alkohol

Gnid en fugtig klud hen over pletten af forseglingsmiddel og prøv at blødgøre den. Efter et par minutter skal du køre et plastikkort eller en spatel hen over glasset for at fjerne resterne. Dyp kluden i varmt vand med alkohol, så silikonen hurtigt opløses.

3. Blegemiddel eller klor

Prøv at skrubbe limresterne med blegemiddel eller natriumhypoklorit. Hvis silikonen f.eks. har klæbet sig fast til glasset på et vindue, har den en tendens til at få skimmelsvamp. Forebyg dette ved at bruge denne metode.

4. Opløsningsmiddel

Påfør malingfortynder og vent på, at gummiet skaller af. Du fremskynder processen, hvis du skraber området med en fugtig klud.

Glem ikke at bruge sikkerhedsudstyr, når du håndterer malingfortynderen. Det er måske den enkleste metode, men håndtering af stoffet kræver ekstrem forsigtighed.

Hvordan kan man fjerne silikone fra hænderne?

Når du bruger denne form for lim uden handsker, er der stor sandsynlighed for, at den klæber til dine hænder. Hvordan fjerner man det?

  1. Gnid straks for at fjerne så meget som muligt.
  2. Massér håndfladerne inde i en plastikpose.
  3. Spray alkohol på begge hænder.
  4. Skyl med vand og sæbe for at afslutte.
Person prøver at vaske hænder for at fjerne silikone

Hvordan kan man fjerne silikone fra keramiske fliser?

Det er nødvendigt at fjerne overskydende silikone på keramiske fliser for at forhindre dannelse af skimmel og mug.

Gør det med et barberblad, som du fugter på forhånd. Det vil hurtigt gå af, hvis du spreder en blanding af mel og vand på det. Vent, til det tørrer, og silikoneresterne vil klæbe til det. Hæld vand på det for at fjerne den resterende silikone.

Risici ved opløsningsmidler i forbindelse med rengøring af silikone

Du finder måske disse tips til at slippe af med silikone på glas og andre overflader lidt kedelige. At ty til opløsningsmidler er genvejen, men de indebærer et giftighedsniveau, der berettiger til forsigtighedsforanstaltninger.

Center for Disease Control and Prevention (CDC) anbefaler at bære personligt beskyttelsesudstyr, hvis kemisk brug er uundgåelig, herunder silikone. Kontakt med huden kan forårsage midlertidige eller permanente skader.

Virkningerne kan spænde fra tør eller revnet hud til misfarvning og sår. Institut for kemi ved Mexicos nationale autonome universitet fremhæver dermatitis blandt de almindelige sundhedsrisici i forbindelse med kontakt med opløsningsmidler. De tilføjer, at huden bliver modtagelig for infektioner og allergiske reaktioner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.