Sådan kan du fremkalde opkastning på en sikker måde

Nogle gange kan det være nødvendigt at fremkalde opkastning. Lær, hvornår og hvordan du gør det for at undgå komplikationer.
Sådan kan du fremkalde opkastning på en sikker måde
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 02 juni, 2023

Opkastning eller emesis er en refleks, hvor kroppen pludseligt og voldsomt udstøder maveindhold gennem munden. Nogle gange kan det være nødvendigt at fremkalde opkastning for at lindre ubehag eller for at fjerne et skadeligt stof. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvordan du nemt og sikkert kan kaste op.

Fremkaldelse af opkastning bør kun udføres i nødsituationer og bør aldrig være en regelmæssig praksis. Sådanne nødsituationer kan være tilfælde af indtagelse af giftig mad eller manifestation af intenst, uregelmæssigt ubehag i maven. Ligeledes er det nødvendigt hurtigst muligt at tage på skadestuen for at få en professionel vurdering.

På den anden side er det ikke tilrådeligt at følge trinene for at kaste op sikkert i tilfælde af indtagelse af sure, irriterende eller giftige væsker. Denne situation kan forværre situationen, da stoffet vil gå tilbage gennem halsen og munden.

Hvis du har nogen bekymringer, bør du konsultere en læge eller tage på skadestuen.

7 trin til at fremkalde opkastning nemt og sikkert

Det kan være ubehageligt og overvældende at få sig selv til at kaste op. Men det er muligt at kaste op på en sikker måde ved at stimulere brækrefleksen.

Undersøgelser viser, at dette er en beskyttelsesreaktion, der udløses, når en irriterende eller ekstern stimulus berører tungeroden.

1. Find et privat sted og vask dine hænder, hvis du vil fremkalde opkastning

Når man skal kaste op, er det første, man skal gøre, at finde et privat sted uden støj og tilskuere. De fleste mennesker vælger at gå på toilettet eller vælger skovområder, hvis de er udendørs. Det er dog tilrådeligt at bede nogen om at holde øje.

Derefter bør du vaske hænder for at forhindre forurening af halsen med skadelige mikroorganismer. Det gør du ved at gnide dine fingre og håndflader med rigeligt vand og antiseptisk sæbe.

Mand ved siden af toilet har kvalme
De fleste vælger badeværelset som et sted, hvor de kan kaste op i fred og ro.

Vi tror også, at du vil være interesseret i at læse dette: Blodig opkast: Hvad kan forårsage det?

2. Find noget at kaste op i

At kaste op foran toilettet er som regel den sikreste og nemmeste måde. I den forbindelse skal du bøje dig ned foran toilettet og undgå at lægge pres på din mave. Hvis du er udendørs, kan en engangspose eller -beholder fungere.

Det tilrådes at fjerne alt tilbehør fra dine hænder, som kan blive snavset. Folk med langt hår bør også sætte det op med en elastik for at undgå, at det bliver snavset. Hvis du er sammen med en ven eller et familiemedlem, kan du bede ham/hende om at holde dit hår.

3. Fremkald opkastning

Kvalme og opkast er advarselstegn, der indikerer, at opkastning er på vej. Hvis du mærker disse symptomer, skal du ikke forsøge at holde dem tilbage. Du kan også hjælpe din krop ved at placere en finger inde i munden og trykke let på den bagerste del af tungen.

Et andet område, der kan stimuleres til at kaste op på en sikker måde, er drøblen. Det er ikke andet end den lille klokke, der hænger fra den bløde gane i munden.

Normalt vil personen føle kvælning og pludselige sammentrækninger i maven og halsen. Efter at have stimuleret to til tre gange vil uddrivningen af maveindholdet ske.

4. Drik rigeligt med vand

Det er tilrådeligt at drikke væske efter opkastning for at fjerne mavesyren, der kan være klistret til mund og svælg. Du kan drikke et glas vand lidt efter lidt eller sutte på en isterning. På samme måde kan du erstatte noget af den væske, du har mistet ved at kaste op, og forebygge komplikationer som dehydrering.

5. Sæt dig ned eller læg dig ned og slap af

I de fleste tilfælde føler folk muskelsvaghed, træthed og udmattelse efter opkastning. Så det er vigtigt at give kroppen et par minutter til at komme sig.

I den forstand kan du hvile dig siddende i 20 til 30 minutter eller ligge ned med en pude på ryggen, indtil du mærker en lille forbedring. Det er ikke tilrådeligt at ligge på maven eller siden den første time.

6. Børst tænder efter 30 minutter

Tænder og tandkød er normalt følsomme efter at have været i kontakt med mavesyren. Derfor er det en god idé at vente 20 til 30 minutter med at børste tænder. For at fjerne den ubehagelige smag i munden kan du gurgle med små mundfulde vand.

7. Undgå måltider i et par timer

Ligesom resten af kroppen har maven brug for tid til at komme sig efter opkastning. Derfor er et vigtigt skridt til sikker opkastning at undgå at spise i en til to timer efter uddrivning af maveindholdet. Når du spiser igen, så prøv at undgå store måltider eller retter med meget fedt eller sukker.

Mulige komplikationer ved at fremkalde opkastning

Risikoen ved at fremkalde opkastning er forbundet med passage af mavesaft ind i luftvejene, væsketab og skader på fordøjelseskanalens vægge. Aspiration af opkast kan føre til asfyksi, når det sker i tilstrækkelig mængde, samt infektion i luftvejene.

Undersøgelser viser, at aspirationspneumoni skyldes passage af maveindhold ned i lungerne, ledsaget af irritation, inflammation og risiko for bakterievækst. På den anden side fører kontinuerlig induktion af opkastning ofte til dehydrering og tab af essentielle elektrolytter. Denne komplikation er hyppigere hos børn og ældre.

I tilfælde af vedvarende opkastning kan maveindholdet desuden forårsage læsioner og forbrændinger i spiserøret, halsen og munden. Et almindeligt fund i denne komplikation er opkastning af blod eller hæmatemese.

Kvinde i bil har kvalme
Opkastning på gaden eller udendørs er mere kompliceret.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Årsager til morgenkvalme og hvordan man kan forebygge det

De mest almindelige årsager til opkastning

Ufrivillig opkastning er et almindeligt symptom ved mange tilstande i fordøjelseskanalen. Derudover kan det også være resultatet af systemiske tilstande. Nogle almindelige årsager er følgende:

 • Hepatitis.
 • Graviditet.
 • Blindtarmsbetændelse.
 • Et mavesår.
 • Kemoterapi.
 • Gastroenteritis.
 • Tarmobstruktion.
 • Madforgiftning.
 • Køresyge.
 • Hydrocefalus og meningitis.
 • Medicin som NSAID’er og opioide analgetika.

I disse tilfælde vil opkastets karakteristika og farve normalt lette den medicinske diagnose. Behandling af den underliggende årsag lindrer normalt symptomet. I nogle tilfælde er det nødvendigt at give antiemetiske lægemidler som metoclopramid eller domperidon.

Du bør aldrig fremkalde opkastning, medmindre det er absolut nødvendigt

Opkastning kan nemt og sikkert fremkaldes ved at følge ovenstående trin. Det bør dog aldrig blive en rutine at fremkalde opkastning for at afhjælpe overspisning. Hvis du føler behov for at kaste op af denne grund, er det vigtigt at konsultere en psykolog.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.