Er det skadeligt at knække dine knoer?

Selv om der er undersøgelser som hævder, at det kan være skadeligt at knække knoer, så er det for mange blevet en last, fordi de ved at gøre det ofte finder en vis lettelse i deres led.
Er det skadeligt at knække dine knoer?

Sidste ændring: 25 maj, 2022

At poppe leddene, knække fingre eller knase knoerne (hvad du end ønsker at kalder det). Det er en meget almindeligt praksis, mest fordi vi bruger det til at lindre spændinger. Dog har forskellige undersøgelser vist, at det er skadeligt at knække dine knoer. Denne artikel vil forklare årsagerne til, hvorfor der er draget sådan en konklusion. Samt hvad der sker, når du hører den unikke knæklyd.

Hvorfor “knækker” dine knoer?

Lyden vi hører, når vi knækker vores knoer, håndled, ankler eller nogen anden del af kroppen, kommer fra sprængningen af bobler, der indeholder en beskyttende væske for vores led. Det er godt at huske på, at vores led er kontaktpunktet hvor vores knogler mødes, og at de er dækket af tykt “synovialvæske”. Når for eksempel et fingerled poppes, strækkes eller bøjet, så adskilles leddet.

Kapslen der omgiver leddet udstrækkes og forstørres, hvilket sænker dens tryk. Når dette sker, dannes der bobler af de opløste gasser i synovialvæsken. Derefter eksploderer de og giver den karakteristiske knæklyd.

Knogler

Gassen har brug for en halv time til at opløses i væsken hvilket betyder, at efter at have poppet et led og hørt et ‘knæk’, bør du vente i 30 minutter før du prøver igen. Med hensyn til risici ved denne almene vane, er det værd at påpege, at der ikke er mange videnskabelige undersøgelser. Man har forsøgt at analysere forskellige mennesker, der ofte knækkede deres knoer, for at finde ud af om det har medført skade til deres led, såsom gigt eller slidgigt.

Hvad der blev opdaget under denne undersøgelse var, at fingrene viste tegn på skade, såsom ledbåndsskader og en nedsat evne til at holde fast i ting. Dette synes at være relateret til den hurtige og gentagne strækning og kontrahering af ledbåndene.

Person med slidgigt i tommelfingeren

Sandheden er, at efter at have knækket dine knoer, er der en større grad af mobilitet og en følelse af afslappelse i leddene. Af denne grund udvikler det sig til en daglig vane for mange mennesker. På den anden side er der andre, der ofte besøger specialister, kaldet en kiropraktor. Hvis mål er at “re-arrangere” knoglerne og “sætte dem på plads” for at lindre spændinger. Dem som modtager sådan en behandling føler sig løsnet op og mere afslappet, med mindre ømhed og færre muskelsammentrækninger.

At knække dine knoer forårsager muskelsvind

Nogle forskere hævder, at dette er den primære konsekvens af at knække dine led, især ved at knække dine fingermuskler. Men bemærk at dette ofte er et problem for folk, der ikke er særligt fysisk aktive, da det er den eneste tidspunkt på dagen, hvor muskler og led strækkes. Manglende bevægelse resulterer i dårlig muskelstyrke, så det føles som om de er slidte eller trætte. Og en ond cirkel er startet, hvor en person begynder at knække fingrene for at få den afslappede følelse i et par timer, for bare at skulle gøre det igen en lille smule senere.

Aeldre person med slidgigt i haenderne

Vi ønsker ofte at lindre smerter eller sammentrækninger med denne bevægelse. Men vi bør også huske på, at det for vores led er noget pludseligt, unaturligt og ikke særlig hensigtsfuldt. Og i modstrid med den gængse opfattelse, så mindsker det ikke muskelspændinger. Men resulterer snarere i tab af mere synovialvæske, det naturlige smøremiddel, som forhindrer friktionen mellem knoglerne. Dette kan føre til nedbrydning af leddene, men også øge sandsynligheden for fraktur eller brækkede knogler. Andre konsekvenser er stivhed, deformation af det skadede område, og stærk smerte der går væk ved hvile.

Dem der lider mest af dette problem, er voksne over 40 år. Og de områder hvor at knække leddene resultater i den største nedbrydning, er i hænderne (fingre og håndled) og i nakken. Den bedste måde at undgå dette problem er ved at motionere, under hensyntagen til vores alder og fysiske tilstand. Gåture og svømning er de mest anbefalede former for motion.

Mand der ligger ned mens en person holder paa hans skulder

Andre stærkt anbefalede aktiviteter er dem, der fremmer muskelstyrke og fleksibilitet. Fordi de resulterer i øget udholdenhed ved alle opgaver uden at beskadige eller belaste leddene. Efter at have passeret 30 års alderen, begynder ledvævet at miste elasticitet. Så det er endnu vigtigere at forebygge eller fjerne dårlige vaner såsom fysisk inaktivitet og dårlige arbejdsstillinger foran computer eller TV.

Får du muskelsvind af at knække dine knoer?

Mange mennesker spørger, om det at knække deres knoer eller poppe deres led kan resultere i udvikling af gigt. Selv om det blev nævnt tidligere i artiklen, er sandheden, at hvis det er en regelmæssig, daglig vane igennem mange år, så vil brusken teoretisk set blive beskadiget.

En af de bedst kendte undersøgelser om dette emne blev foretaget af Dr. Donald Unger, der i mere end 60 år knækkede fingerknoerne på venstre hånd to gange om dagen men ikke gjorde det på sin højre hånd. Hvert år undersøgte han sine hænder og fandt aldrig spor af en degenerativ sygdom, heller ikke i den hånd han “knækkede”.

Roengten af fingre med slidgigt

Et andet studie undersøgte 30 ældre mennesker på et plejehjem i Los Angeles. Dem der havde knækket deres knoer hele livet havde ikke slidgigt. I en tredje undersøgelse, denne gang med voksne på 45 år fra Detroit, blev det opdaget. At det største problem var tab af styrke i deres greb, og også at over 80% af de undersøgte led af hævelse i hænderne.

Af denne årsag anbefales det, at du ikke konstant vil knække dine knoer. Selv om hvis man gør det fra tid til anden, for frigive spændinger, ikke synes at være en dårlig ting.

Vi håber, at vi har besvaret det ofte stillede spørgsmål: “Er det skadeligt at knække dine knoer?” Tak for at have læst artiklen!

Det kan interessere dig ...
Knæklyde i kroppen, som vi ikke plejer at være opmærksomme på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Knæklyde i kroppen, som vi ikke plejer at være opmærksomme på

Selvom, nogle knæklyde i kroppen, anses for normale, kan de til tider være en advarsel om at noget er galt og vi bør derfor ikke overhøre dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Healthline.com Hypermobile Joints [Online] Available at: www.healthline.com/health/hypermobile-joints
  • Healthline.com Understanding Cartilage, Joints, and the Aging Process [Online] Available at: www.healthline.com/health/osteoarthritis/understanding-aging-and-joints

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.