Skoliotisk kropsholdning: Hvad er det?

Skoliotisk kropsholdning og skoliose forveksles ofte. For at udelukke det ene eller det andet er det derfor tilrådeligt at gå til en specialist, hvis du opdager, at du har en dårlig kropsholdning.
Skoliotisk kropsholdning: Hvad er det?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Før vi undergår behandling for at korrigere vores kropsholdning, skal vi være sikre på, om den afvigelse, der ses i rygsøjlen, er skoliose eller en skoliotisk kropsholdning. Selv om de to tilstande kan se ens ud, er der nogle forskelle.

Forskellene vil blive afsløret ved hjælp af et røntgenbillede. Derfor er det vigtigt at gå til en specialist for at stille diagnosen og identificere mulige årsager.

Med hensyn til behandling kan en skoliotisk kropsholdning forbedres med bl.a. fysioterapi, holdningstræning og fysisk træning for at styrke musklerne.

Hvad er en skoliotisk kropsholdning?

Hvis vi ser nogle af vores børn, familiemedlemmer eller personer i vores nærmiljø med dårlig kropsholdning, vil ordet “skoliose” straks falde os ind. Men det kan faktisk være en skoliotisk kropsholdning, der påvirker dem.

Men hvad er det? Tja, svaret er meget enkelt: Det er en afvigelse af rygsøjlen på grund af ydre eller eksterne årsager.

Selv om det ligner terminologien til skoliose, er nøgleordet her kropsholdning. I denne rækkefølge af idéer produceres en skoliotisk kropsholdning frivilligt eller snarere ved mangel på god kropsholdning.

Med hensyn til forekomsten anslås det, at den ifølge undersøgelser om emnet forekommer hos 2 % af verdens befolkning. Den er særlig hyppig hos børn og i højere grad hos unge.

Det er dog vigtigt at huske, at rygsøjlen er inddelt i fem zoner:

 1. Bækkenregionen.
 2. Ryg- eller brystregionen.
 3. Lænderegionen.
 4. Sakralregion.
 5. Halebenet.

Dette problem har en tendens til at opstå i de tre første zoner, men det er mere almindeligt i ryg- og derefter i lænderegionen.

Rygsøjle med skoliotisk kropsholdning

Forskellige regioner i rygsøjlen kan blive påvirket af en skoliotisk kropsholdning, selv om det er hyppigere i rygregionen.

Årsager og symptomer

Der er blevet udarbejdet en klassifikation efter de faktorer, der kan forårsage en skoliotisk kropsholdning:

 • Postural: Som navnet antyder, opstår dette ofte som følge af dårlig kropsholdning, især når man sidder ved computeren eller telefonen.
 • Kompensatorisk eller antalgisk: Hvis der er smerter, kan man bevidst indtage en dårlig kropsholdning for at undgå eller lindre dem. Det sker også, når der er andre ubalancer i kroppen, og personen f.eks. har et ben længere end det andet.
 • Inflammatorisk: Nogle tilstande, f.eks. blindtarmsbetændelse, kan tvinge personen til at indtage en dårlig kropsholdning.
 • Psykologisk: Selv om det ikke er særlig hyppigt, kan der være et psykologisk grundlag eller en psykologisk årsag.

Hvad angår andre årsager, peger nogle undersøgelser på en sammenhæng mellem hypermobilitet og kontrol af kropsholdningen. På samme måde kan udøvelsen af visse sportsgrene medføre, at den ene side af kroppen udvikler sig mere (tennis) eller tvinger til konstant at bukke sig ned (hockey).

Symptomerne er centreret omkring rygsmerter og muskulær ubalance. Selv om der i de fleste tilfælde ikke viser sig andre tegn, bliver holdningen ud over afvigelsen synlig i form af deformiteter, pukler, en højere skulder eller bækkendysmetri.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: 6 teknikker til at opnå en bedre kropsholdning

Forskellene mellem skoliose og en skoliotisk kropsholdning

Selv om der er ligheder mellem disse to tilstande, er der også bemærkelsesværdige forskelle mellem skoliose og skoliotisk kropsholdning. Derfor er diagnose og behandling af dem forskellige.

Den mest bemærkelsesværdige forskel mellem de to er, at afvigelsen i skoliotisk kropsholdning er i to dimensioner, med hensyn til den horisontale og vertikale akse. Ved skoliose sker den derimod i tre.

Ved skoliose er der ikke blot en deformitet i kurven, men hvirvlerne er også roteret i forhold til rygsøjleaksen. Dette er tydeligt synligt på et røntgenbillede.

Desuden kan graden af forskydning også måles. Der er nemlig tale om skoliose, når der er mere end 10º afvigelse i forhold til den linje, som rygsøjlen skal løbe langs.

Ved skoliose er det muligt at observere på siderne af rygsøjlen et område, der er konkavt, og et andet konvekst. Dette forekommer ikke ved skoliotisk kropsholdning.

En anden særegenhed har at gøre med forskellen mellem kønnene. Ifølge konsensus fra det argentinske selskab for pædiatri er 70 % af de personer, der er ramt af skoliose, kvinder.

Årsagerne er også forskellige. Skoliose kan være medfødt eller skyldes sygdomme, både neurale og muskulære, og den kan endda være forårsaget af traumer og infektioner.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Skoliose hos børn: Alt, hvad du bør vide

Hvordan diagnosticerer lægerne disse tilstande?

For at diagnosticere skoliose foretages der en fuldstændig undersøgelse af patienten ud over en række tests. Dette omfatter en røntgenundersøgelse af rygsøjlen.

Der er også en test kendt som den såkaldte Adams-test, som udføres på følgende måde:

 1. Patienten begynder ved at stå med samlede fødder.
 2. Når han eller hun forsøger at bøje sig for at røre fødderne, kan der være mistanke om skoliose, hvis der opstår en lateral pukkel.
 3. Hvis dette ikke forekommer, kan der være tale om en skoliotisk kropsholdning.
 4. Derudover kan der anvendes et vandret mål, et lod eller et skoliometer til at måle rotationsvinklen.
Model af rygsøjlen

En røntgenundersøgelse er den supplerende metode par excellence til at bekræfte skoliose.

Handlinger til at korrigere skoliotisk kropsholdning

En tidlig diagnose er vigtig for at starte behandlingen så hurtigt som muligt og forhindre, at problemet bliver mere kompliceret. Med hensyn til at korrigere den skoliotiske kropsholdning er der forskellige foranstaltninger, der kan træffes.

Dette varierer i hvert enkelt tilfælde, afhængigt af årsagen. Generelt set er der følgende muligheder:

 • Genoptræning af kropsholdningen ved hjælp af metoder som f.eks. pilates. Dette er normalt meget gavnligt. Det er ofte indiceret, hvis problemet har at gøre med dårlig kropsholdning i forbindelse med arbejde eller sport.
 • Styrkelse af musklerne i områder som maven og rygsøjlenes muskler, der strækker sig fra lænden til halshvirvlen.
 • Udvikling af muskulaturen på den mangelfulde side som nævnt i tilfælde, der forekommer i sportsgrene som f.eks. tennis.
 • Brugen af indlægssåler eller ortopædiske sko hos personer, der har et ben kortere end det andet.

En optimistisk prognose

Prognosen for skoliotisk kropsholdning er normalt god, især hvis der ikke er nogen underliggende alvorlige lidelser. Generelt har dette problem ikke de samme konsekvenser og eftervirkninger som skoliose.

Faktisk er det aldrig nødvendigt at operere for at behandle det.

I nogle tilfælde kan det med muskulaturens udvikling og tidens gang rette sig selv. Og i andre tilfælde forbedres det med de anbefalede behandlinger. Det kræver god vilje og villighed fra patientens side.

Hvis vi observerer en dårlig kropsholdning, når vi sidder eller står, er det altid en god idé at gå til en specialist for at få en vurdering. På den måde kan vi udelukke skoliose eller andre rygproblemer.

Det kan interessere dig ...
Skoliose forårsager rygsmerter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Skoliose forårsager rygsmerter

Skoliose er forbundet med ændringer i udseende og selvværd. Men vidste du, at skoliose forårsager rygsmerter? Læs om det her. • Álvarez García de Quesada, L. I., & Núñez Giralda, A. (2011). Escoliosis idiopática. Pediatría Atención Primaria, 13(49), 135-146.
 • Barreras M. Escoliosis: concepto, etiología y clasificación. Ortho-tips. 2011; 7(2): 75-82.
 • Bernard J, Valero J. Actitud escoliótica. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. 2002; 23(1): 1-7.
 • Esparza Olcina M, García Aguado J, Martínez Rubio A, et al. Cribado de la escoliosis idiopática del adolescente. Pediatría Atención Primaria. 2015: 17(66): 159-179.
 • Sanz García E. Efectos del método Pilates en la actitud escoliótica. Madrid: Universidad Pontificia Comillas, 2018.
 • Quesada Á, Giralda A. Escoliosis idiopática. Pediatría Atención Primaria. 2011; 13(49): 135-146.
 • Ruiz Contreras E. Test de Adams para el diagnóstico de la escoliosis idiopática en niños. Revisión sistemática de la literatura. Bogotá: Universidad El Bosque, 2017.
 • Sociedad Argentina de Pediatría. Consenso de escoliosis idiopática del adolescente. Arch Argent Pediatr. 2016; 114(6): 585-594.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.