Sommertid kan påvirke kroppen

Sommertid kan føre til effekter, som kan mærkes mere hos nogle personer end andre. For at forebygge, at disse effekter opstår, er det bedst at udsætte sig selv for sollys i løbet af dagen, prøve ikke at tage middagslure og opretholde en almindelig rutine. På tre dage, har kroppen tilpasset sig.
Sommertid kan påvirke kroppen

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Der har været adskillige interessante studier om, hvordan sommertid kan påvirke kroppen. Ingen af disse har dog været fuldstændig konkluderende. Det, der er tydeligt, er, at denne ændring har forskellige effekter på hver person og kan blive meget generende for nogen.

Emnet om at sætte urene frem og tilbage har altid ført til stor debat. Det begynde i Europa under Første Verdenskrig. Den primære grund til det var argumentet for, at det gav mulighed for at spare mere energi.

Sommertid starter i marts og varer alle sommermånederne og indtil den sidste søndag i oktober.

I teorien, har det til formål at få mest muligt ud af sollyset for at fremme besparelse af energi. Studier viser dog, at besparelsen af energi om morgenen bliver brugt om aftenen. Ligeledes, bliver folk mindre produktive på arbejdet, indtil de tilpasser sig. Måske sparer det ikke så meget energi, som det lader til!

Sommertid

Kvinde er vred på vækkeur og hvordan sommertid kan påvirke kroppen

Nogle studier indikerer, at kulturer, der ikke har elektricitet, har en rutine, der minder om dem, der har. Eksperter mener også, at vores forfædre også sov, ligesom vi gør i dag. Det betyder, at naturligt har vi alle tendens til at have søvnmønstre, der minder om hinanden. 

Det skyldes, at alle levende væsener, endda de mest simple, regulerer mange af deres funktioner i cyklusser på 24 timer. I dem er lys og mørke afgørende faktorer.

I 2011, opdagede et hold forskere fra Centre for Genomic Regulation (CRG) i Barcelona, at celler skelner mellem dag og nat og at dette er vigtigt for deres operation. Denne døgnrytme regulerer cyklusser for søvn og alle de relaterede funktioner.

Når disse cyklusser ændres, forårsager det en ubalance i kroppen og kan føre til adskillige problemerDen menneskelige krop nyder rutiner, eftersom de hjælper den med at fungere bedre.

Denne artikel vil måske også interessere dig: 7 grunde til at du føler dig træt; råd mod træthed

Sommertid kan påvirke kroppen

Sommertid forårsager en form for “jet lag”. Jet lag er navnet på det ubehag, der opstår, når en person rejser til et sted med en meget anderledes tidszone. Omstillingen til sommertid forvirrer kroppen, hvilket forårsager kaos.  Ændringen i timerne med aktivitet og hvile forårsager træthed, døsighed og irritabilitet.

Nogle personer oplever det mere alvorligt end andre. Disse symptomer skyldes, at den øjeblikkelige effekt af denne ændring er en ændring i frigivelsen af melatonin. Melatonin er et hormon, der fungerer afhængigt af sollys. Når der er mere sollys, er der mindre melatonin.

I modsætning til det, producerer kroppen mere af det, når der er mindre lys til at inducere søvn. Denne handling forårsager en deregulering af dette hormon, hvilket forårsager de symptomer, vi har forklaret.

Andre effekter

Ur i hjerne symboliserer, hvordan sommertid kan påvirke kroppen

Sommertid kan påvirke kvantiteten og kvaliteten af søvn.  Et studie siger, at denne handling får folk til at miste omkring 60 minutters søvn de første dage, og det påvirker deres søvnkvalitet med omkring 10%.

Nogle beskrivende studier har også bemærket, at denne handling øger antallet af hjerteanfald en lille smule. Med tiden, får ændringen dette tal til at falde. Samtidig, indikerer et andet studie, at i løbet af dagene med omstillingen til sommertid, stiger raten for selvmord.

Studier indikerer også, at efter omstillingen til sommertid øges antallet af ulykker relateret til både arbejde og trafik. Der er statistiske beviser for, at på mandagen efter ændringen til sommertid, har ulykker på arbejdspladsen tendens til at være mere seriøse end på andre tidspunkter.

Det er dog også vigtigt at bemærke, at raterne for hjerteanfald, ulykker og selvmord kun stiger en lille smule. Dette er dog alligevel interessante fakta, man kan have i baghovedet, når man vil tilpasse sig til denne ændring på den sundeste måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Serón-Ferré, M. J. (2018). Relojes, relojes, relojes y el cambio de hora¿ Son los relojes internos espejos del reloj externo?. Revista Chilena de Enfermedades Respiratorias, 34(3), 151-152.
  • Ritmo circadiano: el reloj maestro. Alteraciones que comprometen el estado de sueño y vigilia en el área de la salud. (2014). Morfolia.
  • Argüelles, R., Bonmatí Carrión, M., Argüelles Prieto, R., & Bonmatí Carrión, M. (2015). Melatonina, la hormona de la noche. Eubacteria.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.