Sort radise: Næringsstoffer, anvendelse og potentielle fordele

Hvis du ønsker at kende de ernæringsmæssige egenskaber i sort radise, må du ikke gå glip af denne artikel. Det er en fremragende grøntsag at inkludere i din kost.
Sort radise: Næringsstoffer, anvendelse og potentielle fordele

Sidste ændring: 01 august, 2022

Sort radise kan have flere sundhedsmæssige fordele. Den er især gavnlig til at afhjælpe galdesten og forbedre fordøjelsessystemets funktion. Derudover indeholder den en masse antioxidanter, så den kan hjælpe med at forhindre udviklingen af flere kroniske og komplekse patologier.

Det er let at indføre den i kosten. Vi fortæller dig alt, hvad du behøver at vide.

Før vi begynder, må vi understrege behovet for at inkludere grøntsager ofte i kosten. Disse fødevarer indeholder store mængder af vitaminer og mineraler samt vigtige fytokemikalier. Disse holder intern inflammation og oxidation under kontrol, så kroppen kan fungere optimalt gennem årene.

Sort radise og fordøjelsessystemet

Forbruget af sort radise er især indiceret til at forbedre fordøjelseskanalens funktion. Ideelt set bør du for at opnå gode resultater inkludere den i din kost mindst to gange om ugen.

Den kan endda bruges som adjuvans i behandlingen af infektiøse sygdomme i luftvejssystemet, idet den også hjælper med at rense halsen og reducere smerter. Faktisk anses den for at være et godt antimikrobielt og antiinflammatorisk middel.

Store radiser

Sort radise (ikke afbilledet her) har antimikrobielle egenskaber. Af denne grund kan den lindre nogle luftvejsproblemer.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Food Science & Nutrition er inddragelse af sort radise i kosten effektivt til at forbedre behandlingen af ikke-alkoholisk fedtlever.

Det er rigtigt, at undersøgelsen blev udført på dyr og ikke er 100 % sammenlignelig med mennesker, men indikationerne er positive. De antiinflammatoriske og antioxidant virkninger gør det muligt for organerne at fungere optimalt, hvilket bidrager til løsningen af problemerne i kroppen.

Der er også yderligere beviser for, at sort radisekstrakt er gavnligt til at beskytte leverens sundhed, især ved at begrænse oxidativt stress. I denne forstand har det en lignende virkning som artiskokekstrakt, et andet af de mest almindeligt anvendte produkter til beskyttelse af levervæv.

Sort radise mod galdesten

I traditionel mexicansk medicin bruges sort radise til at rense galdesten. Der er nogle undersøgelser på dyr og i eksperimentelle modeller, der bekræfter, at denne fødevare kan være effektiv til at forbedre galdeblærens funktion og dermed undgå dannelsen af sten, der forårsager smerte.

Det skal dog bemærkes, at det i de mest alvorlige tilfælde er tilrådeligt at gå til lægen for at få ordineret en farmakologisk behandling, hvis det er nødvendigt.

Når denne type problem udvikler sig, kan fordøjelsesprocessen sættes i fare, med ændringer i den efterfølgende optagelse af fedtstoffer. Det er bedst at konsultere en professionel, for at de kan foreslå en effektiv løsning for at forhindre ubehag eller yderligere komplikationer.

En stor bunke røde radiser

Selv om sort radise (ikke afbilledet her) kan lindre nogle typer ubehag, anbefales det altid at konsultere en læge for korrekt behandling.

Du kan også være interesseret i: Hvordan kan jeg vide om jeg har galdesten?

Hvordan man spiser sort radise

Sort radise er normalt større end almindelig radise. Den har en krydret smag og en stærk lugt. Den høstes mellem maj og juli. I det europæiske køkken er den ikke særlig almindelig, men den kan bruges som pynt til en kartoffelomelet.

Det er også muligt at koge den og spise den alene, men den får normalt en bedre smag, hvis den tilsættes supper eller gryderetter.

En anden mulighed er at tilberede salater og tilføje sort radise for at forbedre smagen. Den fungerer endda meget godt i sandwiches og som tilbehør til syltede grøntsager. Selv om den kan findes i forskellige formater, er det bedst at indtage den i sin naturlige form.

Det er også muligt at male den og drikke den med vand på tom mave, selv om denne metode ikke giver nogen særlige fordele ud over at indgå i den mere traditionelle kost.

Ernæringsmæssigt er det et meget gavnligt produkt, da den indeholder vitaminer som A-vitamin, vitaminer fra B-gruppen og visse mineraler. Blandt sidstnævnte kan vi fremhæve kalium, jod, kobber og calcium.

Især kalium har vist sig at have en positiv effekt på blodtryksmoduleringen. Det er antagonistisk til natrium i denne henseende, så det er vigtigt, at det optræder i kosten i tilstrækkelige mængder.

En sund tilføjelse til kosten

Sort radise er en fødevare, der har flere positive egenskaber for sundheden. Så den kan indgå i kosten på regelmæssig basis. Det er en kilde til vitaminer og fytokemikalier. De vil hjælpe med at holde de inflammatoriske og oxidative mekanismer, der finder sted i kroppen, under kontrol.

Således reduceres forekomsten af mange kroniske og komplekse patologier, der påvirker sundhedstilstanden.

Husk på, at mange frugter og grøntsager har fordele for kroppens funktion. Det er virkelig vigtigt at sikre, at disse, såvel som andre sunde produkter, indgår i vores kost, så den bliver så varieret som muligt. Målet er at undgå ernæringsmæssige underskud og at dække energibehovet for at opnå intern homøostase.

Det kan interessere dig ...
Syv grunde til at du bør spise flere radiser
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Syv grunde til at du bør spise flere radiser

De er små, har en intens smag og giver et ekstra pift i salater. Der er mange gode grunde til at du bør spise flere radiser, læs mere og lær hvorfo...  • Ahn, M., Kim, J., Choi, Y., Ekanayake, P., Chun, J. Y., Yang, D., Kim, G. O., & Shin, T. (2019). Fermented black radish (Raphanus sativus L. var. niger) attenuates methionine and choline deficient diet-induced nonalcoholic fatty liver disease in mice. Food science & nutrition7(10), 3327–3337. https://doi.org/10.1002/fsn3.1200
  • Ahn, M., Kim, J., Hong, S., Kim, J., Ko, H., Lee, N. H., Kim, G. O., & Shin, T. (2018). Black Radish (Raphanus sativus L. var. niger) Extract Mediates Its Hepatoprotective Effect on Carbon Tetrachloride-Induced Hepatic Injury by Attenuating Oxidative Stress. Journal of medicinal food21(9), 866–875. https://doi.org/10.1089/jmf.2017.4102
  • Filippini, T., Naska, A., Kasdagli, M. I., Torres, D., Lopes, C., Carvalho, C., Moreira, P., Malavolti, M., Orsini, N., Whelton, P. K., & Vinceti, M. (2020). Potassium Intake and Blood Pressure: A Dose-Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Journal of the American Heart Association9(12), e015719. https://doi.org/10.1161/JAHA.119.015719