Sort trøffel: Hvad er det, og hvad er dets sundhedsmæssige fordele?

Den sorte trøffel er en madlavningsingrediens med en lang række fordele for dit helbred. Den bør ikke kun være kendt som en kulinarisk delikatesse, men også for den måde, den kan hjælpe dig med at forbedre dit helbred på.
Sort trøffel: Hvad er det, og hvad er dets sundhedsmæssige fordele?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 11 september, 2023

Sort trøffel er en meget værdsat svamp i den gastronomiske verden. Det er en fødevare, der udstråler smag og aroma. Dens egenskaber gør den til en udsøgt og højt værdsat ingrediens. Faktisk er den også kendt som den sorte diamant.

Den kan findes i lande som Italien, Frankrig, Asien og visse dele af Afrika. Spanien er verdens førende producent.

Dens værdi ligger ikke kun i dens egenskaber, som gør den unik, men også i dens store sundhedsmæssige fordele. I denne artikel forklarer vi, hvad den sorte trøffel er, hvorfor den er så værdifuld. og hvordan du kan drage fordel af den.

Hvad er sort trøffel?

Tuber melanosporum er en underjordisk svamp, der er kendt som den sorte trøffel. Den er kendt for at være meget sjælden, hvilket gør den eksklusiv og unik.

Siden oldtiden har denne svamp været omgærdet af en glorie af myter og legender. Omkring det 4. århundrede f.Kr. beskrev den græske filosof Theophrastus trøfler som “en mystisk underjordisk frugt, der dukkede op efter storme”. Herefter blev den omgærdet af mystik og den tiltrækningskraft, at den blev brugt som ingrediens i visse former for hekseri.

Forklaringen på dens oprindelse var også forbundet med mystik. I årevis troede man, at sorte trøfler var trærødder og fremspring, der voksede efter fluebid.

I virkeligheden er trøfler faktisk frugtsvampe, der vokser fra underjordiske svampe. Svampe- og trøffelproducerende svampe består af trådformede strukturer kaldet hyphaer. Disse er sammenflettede og danner et net af tråde, der kaldes mycelium. Herfra opstår frugtsætningen med årstiden.

Forskellen mellem almindelige svampe og denne type svampe er, at selv om de opstår under jorden, kommer de op til overfladen, når de er modne, for at sprede deres sporer. Når de kommer frem, er de derfor allerede modne.

Sort trøffel

Sorte trøfler er som en slags underjordisk frugt. Når de kommer op af jorden, betyder det, at de er modne.

Karakteristika for sorte trøfler

Med hensyn til deres struktur har de en kugleformet krop, når jorden er løs eller uregelmæssig. I begyndelsen har de en rødlig farve, men efterhånden som de modnes, bliver de sorte og får en skarp lugt.

De har et beskyttende ydre lag kaldet peridium, som, når det børstes og vaskes, ser ud til at være dækket af vorter. Når de skæres op, kan man se den indre zone, kaldet gleba, som er kødfuld og sort.

Gleba indeholder rigeligt med hvide årer, som er fordelt i hele svampens kød. Det er her, at sporerne produceres til deres formering og udvikling.

Ud fra et gastronomisk perspektiv er den kendt som den underjordiske kejserinde eller køkkenets diamant. Sorte trøfler giver en karakteristisk duft og smag til enhver ret.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Svampe i mikrobølgeovnen: En hurtig og nem opskrift

Udbredelse

Deres udbredelse i verden er ikke velundersøgt. Kun 30 % af jordens overflade er blevet undersøgt med hensyn til trøffelhøst. Indtil videre er det dog blevet fastslået, at deres underjordiske levevis er en tilpasningsstrategi for vandfordelingen.

Det er karakteristisk for halvtørre miljøer, hvor de fleste af disse svampe er blevet indhentet. Derfor er der stor mangel på trøfler i troperne.

Hvordan vokser den?

Svampen vokser strategisk ved at tilpasse sig miljøet på følgende måde: Trøflen har brug for vand, så den har et symbiotisk forhold til skovens træer og planter. Det betyder, at det er en gensidig fordel.

Den hypogeøse svamp – dvs. trøflen – letter plantens optagelse af vand, kvælstof, fosfor og andre vigtige elementer og beskytter den mod sygdomme. Til gengæld giver planten svampen alt det, den har brug for til sin udvikling og frugtsætning.

Den sorte trøffels næringsværdi

Ud over at være en mystisk ingrediens har trøflen en stor næringsværdi. Ifølge Dr. Pedro Marco Montoris analyse er der følgende næringsstoffer i 100 g trøffel:

 • Kalorier: 50
 • Vand: 74,7 gram
 • Kulhydrater: 5,7 gram
 • Fibre: 10,3 gram
 • Fedt: 0,5 gram
 • Protein: 7,4 gram
 • Kalium: 74,1 milligram
 • Calcium: 7,91 milligram
 • Jern: 0,19 milligram
 • Natrium: 77 milligram
 • Magnesium: 28 milligram
 • Silicium: 0,37 milligram

Den sorte trøffel er en fødevare, der anbefales på grund af sit lave kalorieindhold, som hovedsageligt kommer fra de få kulhydrater og proteiner, den indeholder. Sidstnævnte anses for at være bedre end for andre spisesvampe, f.eks. f.eks. champignon.

Af kulhydratindholdet er 60-70 % af kulhydraterne langsomt optagelige. Det vil sige af typen opløselige fibre.

Den sorte trøffel er også rig på kalium, magnesium og natrium. Andre sporstoffer, der er til stede, er jern, calcium og silicium. Den indeholder fire gange mere kvælstof og mineraler end vilde svampe. Den indeholder også C-vitamin og vitaminer fra B-komplekset.

Ud over disse næringsstoffer er der over 50 forskellige aroma- og smagsforbindelser. Mange af disse menes at blive dannet under fermentering af sukker, alkohol og andre oxiderede forbindelser.

De fleste af dens aromaforbindelser er svovlforbindelser, f.eks. dimethylsulfid. Andre er aldehyder og ketoner, f.eks. methyl-2-butanal og butanon. Der findes også fenoler i trøfler.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De bedste fødevarer til uro i maven

Sådan høstes sort trøffel

Sorte trøfler høstes typisk ved hjælp af trænede hunde. I Frankrig eller Spanien kan man også bruge tamme svin og vildsvin, selv om de ikke bruges særlig ofte på grund af deres frådseri.

Når hunden finder trøflen, graver indsamleren (trøffeljægeren) for at udvinde den ved hjælp af en speciel kniv med et trekantet blad. Derefter skal hun eller han dække hullet med jordrester og om muligt begrave nogle urter i nærheden.

Sundhedsmæssige fordele

Den sorte trøffel indeholder ikke særlig mange forskellige næringsstoffer, men nogle af dens forbindelser er anerkendt for deres sundhedsfordele.

Antioxidant kraft

Fenolerne i trøfler har en høj antioxidant aktivitet, hvilket betyder, at de udgør et forsvar mod aldring. Disse fenoler hjælper med at bekæmpe frie radikaler, der oxiderer cellemembraner og er ansvarlige for nogle sygdomme, såsom hjerte-kar-sygdomme og neurodegenerative sygdomme.

Fremmer hudens sundhed

Trøflen betragtes som den naturlige botox på grund af tilstedeværelsen af fenolforbindelser, der viser en høj antioxidant kapacitet. Desuden aktiverer den produktionen af kollagen, hvilket opretholder hudens elasticitet, tekstur og fasthed. Den fremmer også hårvæksten.

På den anden side anvendes sort trøffel i kosmetik på grund af dens høje indhold af B-vitaminer og dens depigmenterende virkning. Den lysner huden og mindsker urenheder. Den indeholder en blanding af aminosyrer, der udglatter rynker og også giver en løftende effekt.

Sort trøffel er ideel til kaloriefattige diæter

Kalorindholdet i disse svampe er lavt. En portion på 100 gram giver knap 50 kalorier og mere end 70 gram vand. Desuden har denne svamp den fordel, at en god del af dens kulhydrater ikke fordøjes af kroppen.

De er angivet til at hjælpe med at forebygge dyslipidæmi

Det lave fedt- og kolesterolindhold i trøfler gør dem til en eftertragtet ingrediens til at kontrollere for højt kolesterol og triglyceridforstyrrelser. De giver ikke fedt, og den høje værdi af opløselige fibre gør det muligt at reducere lipiderne i blodet, som rapporteret af en gruppe mexicanske forskere.

De er med til at regulere kroppens optagelse af næringsstoffer

Sort trøffel er en kilde til opløselige fibre og giver en langsommere fordøjelsesproces. Derfor regulerer den optagelsen af næringsstoffer og giver mæthed.

Hvis du ledsager nogle kulhydratrige retter med sorte trøfler, kan det hjælpe dig med at kontrollere dit blodsukker. Derfor anses den også for at være en velegnet ingrediens i kulhydratselektive kostplaner.

Kvinde påfører creme på sin skulder

Kosmetikprodukter med sort trøffel bruges til at reducere hudens rynker.

Kvalitetsaspekter for sort trøffel

Før man spiser sort trøffel, skal man først og fremmest være opmærksom på kvaliteten. Vær opmærksom på, at de ikke er knust, skåret eller knækket. Kvalitetstrøfler bør ikke være bløde, og deres overflade bør være ru.

Indvendigt bør de være mørkebrune til sorte i farven med fine uregelmæssige linjer. En anden indikator for kvalitet er aromaen, som skal være kraftig og minde om våd, frisk jord.

Trøfler forbruges i små mængder. Derfor er det normalt at finde den fint revet eller skåret i skiver på toppen af retter. Den giver smag og aroma til pasta, pizzaer, æg og ost.

Når du vil tilføje den til en ret, er et sidste tip at gøre det i sidste øjeblik for at udnytte alle de friske aromaer og smagsnuancer. Dens bestanddele er meget flygtige. Den kræver næsten ingen tilberedning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.