Spanske forskere opdager celler, der forårsager tilbagefald i tyktarmskræft

Spanske forskere fra IRB Barcelona har fundet de celler, der forårsager tilbagefald i tyktarmskræft og metastaser.
Spanske forskere opdager celler, der forårsager tilbagefald i tyktarmskræft
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 06 februar, 2023

Spanske forskere har offentliggjort deres nylige opdagelse om tarmkræftceller i tidsskriftet Nature. Ifølge deres resultater er det muligt at identificere den del af de oprindelige tumorer, der er i stand til at skabe enten metastaser eller tilbagefald i tyktarmskræft.

Holdet under ledelse af Eduard Batlle fra IRB Barcelona har i nogen tid undersøgt spørgsmål vedrørende kræft, metastaser og immunterapi. Denne tilgang til den frygtede mekanisme for spredning af kræft giver håb om patienternes overlevelse.

Det er værd at huske på, at tyktarmskræft er et verdensomspændende folkesundhedsproblem. Det anslås, at cirka 2.600 patienter hvert år diagnosticeres med denne sygdom i Danmark, og det er den næstmest dødelige neoplasma på planeten.

Hvorfor er tilbagefald i tyktarmskræft så kritisk?

Når en patient får konstateret tyktarmskræft, begynder planlægningen af behandlingen. Afhængigt af patientens tilstand besluttes det, om der skal anvendes kirurgi alene, kirurgi med strålebehandling, kirurgi med strålebehandling og kemoterapi eller biologiske eller immunmodulerende lægemidler.

I tilfælde af at det er muligt at fjerne den primære tumor med succes med kirurgi, er der risiko for tilbagefald. Det anslås, at 35 % af patienterne får metastaser flere år senere, selv om man troede, at den oprindelige tumor var begrænset og sektoriseret.

Det er altså klart, at tilbagefald er en reel frygt for patienter, der allerede er blevet opereret, og også en bekymring for de medicinske teams. Hvordan kan disse metastaser forebygges? Kan man gøre noget for at forbedre overlevelsen?

Med disse spørgsmål for øje satte de spanske forskere fra IRB Barcelona sig for at finde de celler, der kunne stå bag tilbagefald. Med andre ord postulerede de, at der findes ondartede celler, som kan gemme sig på en eller anden måde og være årsag til tilbagefald.

“For ca. fem år siden besluttede vi at undersøge denne fase af processen, som der kun er meget få oplysninger om.”

-Eduard Batlle-

Illustration af en kræftcelle

Spanske forskeres opdagelse om tilbagefald i tyktarmskræft

Artiklen i tidsskriftet Nature, der fortæller om de spanske forskeres forskning, blev offentliggjort i november 2022 og har titlen Metastatic recurrence in colorectal cancer arises from residual EMP1+ cells (metastatisk tilbagefald i tyktarmskræft skyldes tilbageværende EMP1+-celler).

Titlen begynder med den bekymrende konstatering, som vi har talt om: Op til 40 % af patienter med opereret tyktarmskræft vil udvikle metastaser.

Hvorfor gør de det? Forskerne fandt ud af, at denne type kræft består af forskellige celletyper. Nogle bidrager til væksten af den primære tumor, mens andre har forskellige funktioner. Blandt sidstnævnte er der en gruppe, som ikke gør noget for at øge tumorens størrelse.

Så hvorfor er de der? Det er ikke klart, selv om man ved, at de har evnen til at løsrive sig fra den primære tumor og derefter optræde som metastaser, selv flere år efter den operation, som lægerne foretager for at behandle tyktarmskræft. Denne cellegruppe kaldes high relapse cells eller HRC.

Når HRC’erne løsrives fra den primære tumor, cirkulerer de i blodet og har en tendens til at sætte sig i personens lever. Der forbliver de i en nærmest sovende tilstand. Lægerne fjerner den primære tumor i tyktarmen, og år senere begynder disse HRC’er at formere sig og danne metastaser. Det er sådan, at der opstår et tilbagefald af tyktarmskræft.

Eksperimentet med mus

De spanske forskere, der opdagede disse celler til tilbagefald i tyktarmskræft, eksperimenterede med mus. Ved hjælp af laboratorieteknikker var de i stand til at blokere HRC’erne hos dyr, hvor kræften var fremkaldt.

Derefter fjernede de den primære tumor fra musene og analyserede tilstedeværelsen eller fraværet af metastaser. Resultaterne var overbevisende. De opererede dyr havde ingen metastaser under opfølgningen.

Med andre ord, ved at blokere eller fjerne de celler med stor sandsynlighed for tilbagefald, lykkedes operationen. Musene fik ikke tilbagefald. Dette beviser ikke blot eksistensen af HRC’er. Det åbner også døren til lovende behandlinger i fremtiden for at reducere metastaserisikoen hos mennesker.

Du er måske interesseret i: 6 vaner, der hjælper med at forebygge kræft

Hvad er meningen med at kende til disse celler?

Fremtiden for kræftbehandling synes at ligge i immunterapi. Der er to hovedveje til dette:

  1. Gennem ordination af stoffer, der blokerer tumorcellens mekanismer.
  2. Gennem lægemidler, der forstærker den naturlige virkning af kroppens forsvarsceller, så de er i stand til at angribe tumoren effektivt.
Eduard Batlle forsker i tilbagefald i tyktarmskræft

Det, som de spanske forskere opdagede om cellerne i tilbagefald i tyktarmskræft, er, at vi kan forbedre behandlingen med passende lægemidler. Hvis vi havde en immunterapi, der blokerer HRC’er, ville tilbagefald af denne sygdom være minimale eller ikke-eksisterende.

I den henseende gennemføres der flere undersøgelser i andre lande for at validere immunmodulerende lægemidler. Det forventes, at resultaterne vedrørende lægemidler kan kombineres med denne opdagelse af HRC’er.

“Det faktum, at denne population af celler med stor sandsynlighed for tilbagefald kan være følsom over for immunterapi, tyder på, at de resultater, der er opnået i undersøgelsen, vil få stor indflydelse på den kliniske praksis på meget kort sigt.”

-Lluís Espinosa, fra IMIM-Hospital del Mar-

Vi har allerede et stort fingerpeg om de celler, der forårsager tilbagefald i tyktarmskræft og andre kræftformer. Vi er tættere på at forstå en del af mekanismen bag metastase af tyktarmskræft.

Måske står vi over for et paradigmeskift i behandlingsprotokollerne for denne sygdom. Det er muligt, at der om nogle få år vil være lægemidler til rådighed, som kan indgives før operationen, og som derefter vil forbedre prognosen efter operationen.

Med andre ord en behandling, der kan forhindre tilbagefald, op til 5 år før de kan opstå. Det er virkelig en opmuntrende nyhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Böckelman, Camilla, et al. “Risk of recurrence in patients with colon cancer stage II and III: a systematic review and meta-analysis of recent literature.” Acta oncologica 54.1 (2015): 5-16.
  • Cañellas-Socias, A., Cortina, C., Hernando-Momblona, X. et al. Metastatic recurrence in colorectal cancer arises from residual EMP1+ cells. Nature (2022). https://doi.org/10.1038/s41586-022-05402-9
  • Ganesh, Karuna, et al. “Immunotherapy in colorectal cancer: rationale, challenges and potential.” Nature reviews Gastroenterology & hepatology 16.6 (2019): 361-375.
  • Messersmith, Wells A. “NCCN guidelines updates: management of metastatic colorectal cancer.” Journal of the National Comprehensive Cancer Network 17.5.5 (2019): 599-601.
  • Vasquez, Liliana, et al. “Inmunoterapia en cáncer: de los inicios al premio Nobel.” Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública 37 (2020): 115-121.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.