De sundhedsmæssige fordele ved konjugeret linolsyre

Adskillige studier på dyr og mennesker afslører, at konjugeret linolsyre kan hjælpe med at mindske kropsfedt. Lær mere i denne artikel!
De sundhedsmæssige fordele ved konjugeret linolsyre

Sidste ændring: 22 december, 2022

Konjugeret linolsyre er let modificerede essentielle fedtsyrer. Dette stof tilbyder en række sundhedsmæssige fordele for kroppen, især når det kommer til regulering af appetitten.

På trods af dette, er der mange påstande om næringsmæssige egenskaber, som endnu ikke er fuldstændig demonstrerede. Det er derfor stadig nødvendigt at udøve tilstrækkelig evaluering af sikkerheden af dem over for forbrugere. Ellers, kan det føre til uønskede bivirkninger over tid.

I denne artikel, vil vi se nærmere på det.

De sundhedsmæssige fordele ved konjugeret linolsyre

Hørfrøolie

Interessen for konjugeret linolsyre, der er opstået de seneste år, skyldes dets helbredsmæssige egenskaber. Overordnet, kan det forbedre hjertekarproblemer og har også anti-carcinogene effekter. Andre sundhedsmæssige egenskaber ved dette stof er de følgende:

Lad os se nærmere på effekterne af konjugeret linolsyre:

Konjugeret linolsyre kan forebygge diabetes

Med hensyn til deres effekt på diabetes, beviste flere studier, der er udført på dyr, at konjugeret linolsyre udøver en handling, der minder om bestemte typer medicin, som handler mod denne sygdom.

Kliniske forsøg på patienter med type-2 diabetes, der tog konjugeret linolsyre, afslørede også, at dette stof fører til en betydelig reducering af faste-glukose, leptin, BMI og vægt.

Læs også: Fiskeolie: 5 utrolige egenskaber ved omega 3

Antiadipogen effekt

Overvægtig person vejes ved lægen

Der er på nuværende tidspunkt mange studier, der udføres på dyr og mennesker, som demonstrerer, at konjugeret linolsyre reducerer kropsfedt.

Dette fald i vægten åbner op for mulig kommerciel udnyttelse af denne fedtsyre som et nyttigt produkt i forebyggelsen og behandlingen af overvægt. Dets effekt på mennesker viser dog en række kontroverser. Dette skyldes, at ingen bemærkelsesværdige ændringer i kropsfedt fandt sted, da det blev givet til personer uden vægtproblemer.

Konjugeret linolsyres effekt på mængden af kropsfedt lader til at være forklaret ved en modificeret energibalance. Det er muligt, at disse syrer mindsker indtaget af fødevarer, øger forbrændingen af energi og endda kan producere begge fænomener på samme tid.

Det booster immunsystemet

Dette er en af de nyligst opdagede sundhedsmæssige fordele. Der er dog stadig ikke nok studier til at opbakke det. Forskere observerede dog, at dette stof øger bestemte immunglobuliner. Dette er de celler, som genkender fremmedlegemer eller antigener.

Disse resultater gav os derfor et glimt af gavnligheden ved denne fedtsyre i forebyggelsen og behandlingen af bestemte fødevareallergier.

Vi anbefaler, at du læser: Sådan kan du lave hvidløgsolie derhjemme

Anti-carcinogen

Denne egenskab er måske den, der er studeret mest af forskere. De udfører ikke kun eksperimentielle studier på dyr, men også på mennesker.

Resultaterne, man har fået med hensyn til forebyggelse af brystkræft, er imponerende, når man sammenliger konjugeret linolsyre med andre lignende stoffer. Det betyder, at det kan være effektivt til at hjælpe med at forebygge brystkræft.

Overordnet, kan den antioxidante effekt, forstærkningen af immunsystemet, hæmmelsen af angiogenese og metastase, sammen med øgningen af apoptose (celledød) være mekanismen bag denne anticarcinogene effekt.

Sundhedsmæssige egenskaber ved konjugeret linolsyre med hensyn til knoglemineralisering

Konjugeret linolsyre i kapsler

Som det sidste, er der også studier, som viser den mulige rolle af dette stof i forebyggelsen af sarkopeni og osteoporose.

Overordnet, hvis studier med mennesker bekræfter de tidligere resultater, man fik ved dyr, vil konjugeret linolsyre helt sikkert blive mere populært! Der er dog behov for flere studier på menensker, før forskere kan bekræfte disse fordele.

Konklusion

Konjugeret linolsyre er et stof, som giver mange sundhedsmæssige fordele for kroppen. Som vi har nævnt før, er mange af dets egenskaber dog stadig under kontrol.

Du skal huske på, at du ikke bør anvende konjugeret linolsyre som en erstatning for andre behandlinger, der er ordineret af din læge. Tal med din apoteker eller læge, før du begynder på en hver form for behandling. Dette skyldes, at forkert anvendelse kan føre til seriøse konsekvenser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hartigh LJ., Conjugated linoleic acid effects on cáncer, obesity and aterosclerosis: a review of pre clinical and human trials with current perspectives. Nutrients, 2019.
  • Kanter JE., Goodspeed L., Wang S., Kramer F., et al., 10,12 conjugated linoleic acid driven weight los is protective against aterosclerosis in mice and is associated with alternative macrophage enrichment in perivascular adipose tissue. Nutrients, 2018.
  • Kadirareddy RH., Ghanta Vemuri S., Devi Palempalli UM., Probiotic conjugated linoleic acid mediated apoptosis in breast cáncer cells by downregulation of NFkB. Asian Pac J Cancer Prev, 2016. 17 (7): 3395-403.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.