Lær om de sundhedsmæssige fordele ved havtorn

Havtorn kan bruges som et energigivende, antioxidant og fordøjelsesmiddel. Vi vil fortælle dig alt om dens egenskaber og fordele i denne artikel.
Lær om de sundhedsmæssige fordele ved havtorn
Franciele Rohor de Souza

Skrevet og kontrolleret af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 26 april, 2023

Havtorn – videnskabeligt navn Hippophae rhamnoides – er en tornet busk, der er hjemmehørende i Kina og nogle dele af Europa. Den hører til Eleagnaceae-familien. Der er mange fordele ved havtorn. Denne busk er kendetegnet ved sine træagtige grene med aflange blade og små torne. Den har også blomster i grønlige nuancer og små kugleformede frugter af en slående lys orange farve.

Sidstnævnte høstes, når de når en god modenhedsgrad, og anvendes efterfølgende til gastronomiske og medicinske formål. Af frugtkødet og frøene kan man nemlig udvinde en olie, som har flere anvendelsesmuligheder som naturmedicin og kosmetik. I denne artikel vil vi fortælle dig mere om de forskellige egenskaber og fordele ved havtorn.

Vigtigste aktive forbindelser i havtorn

Før vi beskriver havtornens anvendelser og fordele, er det værd at fremhæve dens vigtigste bestanddele. Som det fremgår af en artikel i tidsskriftet Antioxidants , består disse af følgende:

 • Vitaminerne A, B, C, K og E.
 • Vigtige mineraler (jern, magnesium, kobber, zink, natrium, kalium, fosfor, calcium, kvælstof og mangan).
 • Fytosteroler.
 • Essentielle fedtsyrer, såsom palmitinsyre, linolsyre og alfa-linolensyre.
 • Aminosyrer (bl.a. threonin, valin, methionin, leucin, lysin, tryptofan, isoleucin og phenylalanin).
 • Fenolforbindelser, såsom glykosider, flavonoider og fenolsyre.
 • Enzymer.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Yemoterapi urtemedicin: Fordele og anvendelsesmuligheder

De sundhedsmæssige fordele ved havtorn

I traditionel medicin er havtorns blade, blomster, frø og bær blevet brugt som et supplement til at afhjælpe forskellige sundhedsproblemer. Selv om de fleste anvendelser kun understøttes af anekdotiske beviser, tyder nogle undersøgelser på, at det har potentiale til forebyggelse og behandling af visse sygdomme. Hvad er dens potentielle fordele?

Hjælper med at bekæmpe træthed

På grund af dens rige forsyning af vitaminer, mineraler og essentielle aminosyrer bruges havtorn som et naturligt supplement til at bekæmpe træthed. Især bruges bærrene til at mindske træthed og muskelsvaghed.

Desuden er der konkluderet i en undersøgelse, der blev offentliggjort i Journal of the Science of Food and Agriculture, at vandige ekstrakter af bladene fra denne plante har potentiale til at forbedre den fysiske form og beskytte mod oxidative skader forårsaget af udmattende træning.

Indtil videre er der behov for flere undersøgelser. Det er dog sikkert, at dele af denne plante er næringsrige og kan være nyttige som revitaliserende midler.

Træt kvinde efter løbetur

Det hjælper med at støtte hjertesundheden

De essentielle fedtsyrer, flavonoider, vitaminer og mineraler i havtornfrugter er gavnlige for hjertesundheden. Forskning, der er rapporteret i Lipids in Health and Disease, forbandt indtagelsen af havtornfrugt med et øget niveau af lipoproteiner med høj tæthed, dvs. det “gode” kolesterol.

Hos raske mennesker er disse lipider forbundet med beskyttelse af hjertet. Desuden bidrager antioxidanterne til at hæmme de negative virkninger af oxidativt stress, som ikke blot øger inflammationsniveauet, men også er forbundet med kroniske sygdomme i det kardiovaskulære system, såsom åreforkalkning.

Fordele ved havtorn: Det har positive virkninger på vaginal atrofi

Vaginal atrofi eller tørhed er et almindeligt symptom blandt kvinder i overgangsalderen. Dets forekomst er relateret til faldet i østrogenniveauet, hvilket mindsker den naturlige smøring af skeden.

Selv om der findes flere behandlinger mod dette symptom – såsom vaginale fugtighedscremer eller hormonbehandling – hjælper indtagelse af kosttilskud med fytoøstrogener også. Med hensyn til dette rapporterede en undersøgelse fra 2014, at havtornolie bidrog til at forbedre vaginal sundhed i postmenopausen.

Forskerne foreslår, at fytoøstrogenerne i denne ingrediens har potentiale som et supplement til østrogenerstatning. Der mangler dog mere dokumentation.

Hjælper med at pleje håret

Olien fra havtorn indeholder lipider, aminosyrer og mikronæringsstoffer, der styrker hårets sundhed. En undersøgelse, der er delt i tidsskriftet Antioxidants, tyder på, at dette er en ingrediens, der anvendes i vid udstrækning i kosmetikindustrien, især i hårbehandlinger.

Den anbefales for sin evne til at reducere overskydende olie i hovedbunden og beskytte mod skader eller brud på hårstråene. Faktisk er det en almindelig ingrediens i flere mærker af shampoo.

Beskytter hudens sundhed

Der er flere grunde til, at havtorn beskytter hudens sundhed. For det første mindsker dens rigelige indhold af antioxidanter den negative indvirkning af frie radikaler, hvilket reducerer tendensen til for tidlig aldring.

For det andet hjælper dens antiinflammatoriske, fugtgivende og regenererende egenskaber med at pleje hudbarrieren. Som det fremgår af en undersøgelse i Lipids in Health and Disease, mindsker den endda risikoen for hudlidelser.

Undersøgelser viser, at havtornolie tjener som et supplement til bekæmpelse af akne, eksem og visse hudinfektioner. Det er også en almindelig ingrediens i anti-aging kosmetik.

Andre mulige fordele ved havtorn

På grund af dens rigdom på bioaktive forbindelser er det ikke overraskende, at havtorn er forbundet med andre sundhedsmæssige fordele. Det skal dog bemærkes, at der blot er tale om et kosttilskud og ikke om en behandling af første valg.

Beviserne er stadig begrænsede, så det bør anvendes med forsigtighed. Lad os se på andre anvendelser:

 • Fordi den indeholder enzymer og antioxidanter, bruges havtorn som en allieret for fordøjelsessygdomme. Det bruges ofte mod fordøjelsesbesvær, gastritis, diarré og forstoppelse.
 • Sundhed for luftvejene: C-vitaminet, flavonoiderne og mineralerne i denne ingrediens styrker immunsystemet og hjælper med at reducere risikoen for luftvejsinfektioner som f.eks. influenza.
 • Leversygdom: Selv om det ikke er en førstevalgsbehandling af leversygdomme, tyder forskning på, at havtorn har farmakologisk potentiale mod leverfibrose. Desuden fungerer det som et hepatoprotektivt middel.
 • Antitumorpotentiale: Fytokonstituenterne i denne plante er forbundet med en antitumor- og kemopræventiv virkning. Der er dog behov for flere beviser.
 • Overvægt og fedme: Selv om den ikke er et mirakeltilskud mod overvægt, er dens næringsstoffer positive som supplement til kosten. Undersøgelser forbinder dens egenskaber med forebyggelse af fedme fremkaldt af en fedtholdig kost og metaboliske lidelser.

Risici og kontraindikationer ved havtorn

Indtagelsen af havtorn som en type mad er generelt sikker for de fleste mennesker. Faktisk har kosttilskud fra busken og dens frugter en tendens til at blive godt tolereret.

På trods af dette kan nogle mennesker opleve uønskede reaktioner:

 • Patienter med højt blodtryk er i risiko for hovedpine, svimmelhed og hjerterytmeforstyrrelser efter indtagelse af havtorntilskud.
 • Topisk brug kan forårsage udslæt eller allergi hos personer med følsom hud. Det er vigtigt at lave en lille lappetest, før man bruger det i sin helhed.
 • Oralt indtag af havtornolie kan forårsage fordøjelsesbesvær. Hvis det er tilfældet, bør brugen af den afbrydes.
 • Det bør ikke indtages samtidig med antikoagulantia, antidiabetika, lægemidler mod autoimmune lidelser eller medicin mod leversygdomme.
 • Det er kontraindiceret til gravide eller ammende kvinder. Det bør heller ikke indtages af patienter med kroniske sygdomme, medmindre det er godkendt af en læge.

Havtorntilskud er ikke reguleret af den amerikanske Food and Drug Administration (FDA). Derfor bør de købes fra en velrenommeret butik, og etiketten bør tjekkes.

Kosttilskud i hånd

Fordele ved havtorn i form af naturmedicin

Havtornmidler er fremstillet af både blade og frugter. De tilgængelige kosttilskud findes normalt i form af kapsler, sirupper, te, tinkturer, olier og topiske salver. Anvendelsesmåden kan variere fra den ene præsentation til den anden. Derfor er det nødvendigt at læse etiketten. På et generelt niveau er der naturligvis nogle anbefalinger om forbrug. Disse er beskrevet nedenstående:

 • Infusion af dehydrerede havtornfrugter: 2 til 3 kopper pr. dag (500 til 750 ml pr. dag).
 • Naturlig juice af havtornfrugter: et glas om dagen (200 ml).
 • Tinktur: 20 til 50 dråber, fordelt på 3 doser om dagen.
 • Olie: 1 teskefuld (5 milliliter). Til udvortes brug blandes den med en bæreolie (oliven-, kokos- eller mandelolie osv.).

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Egenskaber ved æblecidereddike bakket op af videnskaben

Infusion med havtorn

Infusionen af havtorn er ideel til at øge dit energiniveau og styrke dit forsvar. Den tjener endda som et supplement til at støtte behandlingen af anæmi.

Ingredienser:

Fremgangsmåde:

 1. Når vandet koger, tilsættes de resterende ingredienser.
 2. Dæk infusionen til, og lad den trække i 10 til 15 minutter.
 3. Opdel den i 2 eller 3 portioner til én dag.

Vidste du, at havtornfrugter også bruges i gastronomien? De kan bl.a. tilberedes som syltetøj, smoothies, frugtpuréer og saucer til kød.

Hvad skal man huske på om havtorn?

I naturmedicin værdsættes havtorn for sit rige indhold af antioxidanter, vitaminer, mineraler og proteiner blandt andre næringsstoffer. Det bruges til at beskytte hjertesundhed, hud og fordøjelsessystemet.

Beviserne er dog stadig begrænsede. Derfor foreslås det kun som et supplement.

Under alle omstændigheder er det generelt sikkert og veltolereret. Det kan indgå i forskellige opskrifter eller kan tages som et kommercielt tilskud.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jaśniewska A, Diowksz A. Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production. Antioxidants (Basel). 2021 Aug 12;10(8):1279. doi: 10.3390/antiox10081279. PMID: 34439527; PMCID: PMC8389226.
 • Tiitinen KM, Hakala MA, Kallio HP. Quality components of sea buckthorn (Hippophae rhamnoides) varieties. J Agric Food Chem. 2005 Mar 9;53(5):1692-9. doi: 10.1021/jf0484125. PMID: 15740060.
 • Zheng X, Long W, Liu G, Zhang X, Yang X. Effect of seabuckthorn (Hippophae rhamnoides ssp. sinensis) leaf extract on the swimming endurance and exhaustive exercise-induced oxidative stress of rats. J Sci Food Agric. 2012 Mar 15;92(4):736-42. doi: 10.1002/jsfa.4634. Epub 2011 Sep 26. PMID: 21953402.
 • Zielińska A, Nowak I. Abundance of active ingredients in sea-buckthorn oil. Lipids Health Dis. 2017 May 19;16(1):95. doi: 10.1186/s12944-017-0469-7. PMID: 28526097; PMCID: PMC5438513.
 • Larmo, P. S., Yang, B., Hyssälä, J., Kallio, H. P., & Erkkola, R. (2014). Effects of sea buckthorn oil intake on vaginal atrophy in postmenopausal women: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. In Maturitas (Vol. 79, Issue 3, pp. 316–321). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2014.07.010
 • Tkacz K, Wojdyło A, Turkiewicz IP, Bobak Ł, Nowicka P. Anti-Oxidant and Anti-Enzymatic Activities of Sea Buckthorn (Hippophaë rhamnoides L.) Fruits Modulated by Chemical Components. Antioxidants (Basel). 2019 Dec 4;8(12):618. doi: 10.3390/antiox8120618. PMID: 31817215; PMCID: PMC6943611.
 • Solà Marsiñach M, Cuenca AP. The impact of sea buckthorn oil fatty acids on human health. Lipids Health Dis. 2019 Jun 22;18(1):145. doi: 10.1186/s12944-019-1065-9. PMID: 31228942; PMCID: PMC6589177.
 • Shah, R., Idate, A., Ugale, V., & Poorva (2021). Comprehensive review on sea buckthorn: Biological activity and its potential uses. The Pharma Innovation.
 • Gâtlan AM, Gutt G. Sea Buckthorn in Plant Based Diets. An Analytical Approach of Sea Buckthorn Fruits Composition: Nutritional Value, Applications, and Health Benefits. Int J Environ Res Public Health. 2021 Aug 26;18(17):8986. doi: 10.3390/ijerph18178986. PMID: 34501575; PMCID: PMC8431556.
 • Enkhtaivan G, Maria John KM, Pandurangan M, Hur JH, Leutou AS, Kim DH. Extreme effects of Seabuckthorn extracts on influenza viruses and human cancer cells and correlation between flavonol glycosides and biological activities of extracts. Saudi J Biol Sci. 2017 Nov;24(7):1646-1656. doi: 10.1016/j.sjbs.2016.01.004. Epub 2016 Jan 7. PMID: 30294231; PMCID: PMC6169540.
 • Gao ZL, Gu XH, Cheng FT, Jiang FH. Effect of sea buckthorn on liver fibrosis: a clinical study. World J Gastroenterol. 2003 Jul;9(7):1615-7. doi: 10.3748/wjg.v9.i7.1615. PMID: 12854177; PMCID: PMC4615518.
 • Ran B, Guo CE, Li W, Li W, Wang Q, Qian J, Li H. Sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) fermentation liquid protects against alcoholic liver disease linked to regulation of liver metabolome and the abundance of gut microbiota. J Sci Food Agric. 2021 May;101(7):2846-2854. doi: 10.1002/jsfa.10915. Epub 2020 Nov 20. PMID: 33145761.
 • Olas B, Skalski B, Ulanowska K. The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson]. Front Pharmacol. 2018 Mar 15;9:232. doi: 10.3389/fphar.2018.00232. PMID: 29593547; PMCID: PMC5861756.
 • Guo C, Han L, Li M, Yu L. Seabuckthorn (Hippophaë rhamnoides) Freeze-Dried Powder Protects against High-Fat Diet-Induced Obesity, Lipid Metabolism Disorders by Modulating the Gut Microbiota of Mice. Nutrients. 2020 Jan 20;12(1):265. doi: 10.3390/nu12010265. PMID: 31968607; PMCID: PMC7020008.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.