Symptomer, årsager og behandling af halsbetændelse

Symptomerne på halsbetændelse er normalt ondt i halsen, hovedpine og generelt ubehag. Den har sin oprindelse i virus eller bakterier, og behandlingen afhænger af det sygdomsfremkaldende middel.
Symptomer, årsager og behandling af halsbetændelse

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Halsbetændelse er en almindelig tilstand, der består af en infektion i svælget og mandlerne. Langt de fleste tilfælde skyldes en virus, men kan også have en bakteriel ætiologi. Det betyder, at symptomerne varierer fra det ene tilfælde til det andet.

Bakteriel halsbetændelse er faktisk ret almindelig hos børn under 3 år. Derfor er det mere almindeligt, at denne tilstand opstår i vintermånederne, da virus har en fordel i denne periode.

Voksne kan også opleve denne sygdom, som er en godartet tilstand, der normalt går over i løbet af kort tid. Der kan dog forekomme komplikationer. Læs denne artikel for at lære mere om årsager, symptomer og behandlinger.

Hvad er årsagerne til halsbetændelse?

Mange mennesker tror i øjeblikket, at ting som blandt andet at spise frosne snacks, gå barfodet eller ikke at holde sig varm kan forårsage halsbetændelse, forkølelse og influenza. Dette er dog ikke tilfældet. Det er en smitsom tilstand, der erhverves ved kontakt med en virus eller bakterie.

De fleste tilfælde spredes gennem luften ved dråber, der udstødes ved hoste eller nysen. Det kan også skyldes direkte kontakt med en person, der allerede har smitten. De mest almindelige mikroorganismer, der forårsager den, er:

Disse er de mest hyppigt involverede i denne tilstand, selv om mange andre mikroorganismer kan forårsage den. Det vigtigste er at skelne det gennem symptomer eller tests, om det er en virus eller en bakterie.

Læge tjekker barn for halsbetændelse

Find ud af: Sådan lindrer du hævede mandler på en naturlig måde

Symptomer

Som sagt varierer symptomerne på halsbetændelse afhængigt af, om det skyldes en virus eller en bakterie. Begge tilfælde vil dog højst sandsynligt manifestere sig med feber, ondt i halsen og hovedpine.

Viral halsbetændelse starter gradvist, og symptomerne ligner symptomerne på forkølelse – mildt ubehag, let feber og træthed. Desuden er mandlerne og svælget normalt røde og hævede.

Den bakterielle form er mere intens. Den begynder pludseligt med høj feber og øget ubehag. Lymfeknuderne i halsen har en tendens til at svulme op, og mandlerne er ofte purulente. Desuden kan der forekomme røde pletter i mundvigene. Nogle gange er der endda et hududslæt.

Barns mund tjekkes

Bakteriel halsbetændelse viser sig med pus.

Behandling af halsbetændelse

Normalt kan årsagen til halsbetændelse bestemmes ud fra symptomerne. Den behandlende læge skal undersøge halsen for at kontrollere, om der siver pus ud fra mandlerne. De skal også vurdere graden af betændelse. Denne lidelse er dog ikke altid let at identificere.

Desuden er det vigtigt med en korrekt diagnose, fordi behandlingen varierer afhængigt af årsagen. Faktisk foretager lægerne nogle gange mikrobiologiske analyser for at fastslå den.

De kan f.eks. foretage en hurtig antigenisk påvisningstest, da den giver dem mulighed for at vide, om det skyldes Streptococcus pyogenes. De kan også tage en dyrkning af sekretet i svælget, selv om dette er en meget langsommere proces.

Når de ved, om årsagen er bakteriel eller viral, vælger de den rette behandling. De vil f.eks. ordinere et antibiotikum, hvis tilstanden er bakteriel. Oral penicillin i en uge til ti dage er den mest almindelige fremgangsmåde.

I modsætning hertil kræver viral halsbetændelse ikke antibiotika. Derfor er det vigtigt at skelne mellem det ene og det andet. Dette skyldes, at unødvendig antibiotika kun skaber resistens hos mikroorganismerne. I disse tilfælde anbefales ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID) blot for at lindre smerten.

Den vigtigste fremgangsmåde er at konsultere en læge om nødvendigt og ikke at tage nogen medicin, som de ikke ordinerer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.