Symptomer og behandling af skørbug

Du undrer dig måske over, hvorfor vi taler om symptomer og behandling af skørbug, når det er en sygdom, der næsten ikke forekommer mere. Sandheden er dog, at denne tilstand stadig findes og er vigtig at forebygge.
Symptomer og behandling af skørbug

Sidste ændring: 14 oktober, 2021

Skørbug er en del af den gruppe af sygdomme, der kaldes avitaminose. Gruppen omfatter sygdomme, hvor mennesker mangler nogle af de vitaminer, som kroppen har brug for til normal udvikling af dens funktioner. I dagens artikel vil vi fortælle dig om symptomer og behandling af skørbug.

Mennesker, der har skørbug, mangler C-vitamin, også kendt som askorbinsyre. Det er meget sjældent, at det sker, fordi man nemt kan finde frugt, og derfor er denne sygdom ikke særlig almindelig i dag.

Igennem historien har der dog været mange tilfælde, hvor folk led af næringsmangel, som f.eks. skørbug. Der var f.eks. ikke frugt til rådighed på lange bådture. Desuden førte langvarige tørker i forskellige områder, der var afhængige af høst, til denne sygdom.

I øjeblikket diagnosticerer læger folk i flygtningelejre. Dette er et resultat af deres dårlige levevilkår. Andre fattige områder rundt om i verden, hvor afgrøder er den eneste indtægtskilde, oplever også skørbug. Lad os tage et kig på symptomerne på skørbug og behandlingen.

Hvad er C-vitamin?

C-vitamin og appelsin

C-vitaminmangel kan forårsage skørbug. Så hvorfor er dette stof så vigtigt for mennesker? Forklaringen ligger i dets rolle som en hjælpende faktor for enzymer.

For at syntetisere kollagen har kroppen brug for at aktivere et enzym ved navn propyl-lysyl hydroxylase. Dette enzym fungerer imidlertid ikke, hvis det ikke har C-vitamin. Hvis der ikke produceres kollagen, vil forskellige væv på lang sigt lide under konsekvenserne, lige fra huden og ned til knoglerne.

Desuden har du brug for C-vitamin til at syntetisere kortikosteroider og hormoner som aldosteron. Også i fordøjelsessystemet kan jern trænge ind i tarmslimhinden ved hjælp af ascorbinsyre. Så din krop har brug for C-vitamin for at undgå jernmangelanæmi.

Desuden er C-vitamin en naturlig antioxidant. Det blokerer den negative virkning af frie radikaler, som cellemetabolismen producerer. Så det hjælper din krop med at bekæmpe effekterne af aldring.

Vi er ikke i stand til at fremstille C-vitamin selv, så vi er nødt til at få det fra vores fødevarer. Citrusfrugter indeholder mest askorbinsyre. Du kan dog også få en tilstrækkelig mængde fra bær og grønne bladgrøntsager.

Vores kroppe har brug for et næsten konstant lager på 1.500 milligram C-vitamin for at fungere korrekt. Du kan opretholde denne mængde ved at få mindst 60 milligram askorbinsyre om dagen. Generelt opfylder normale kostvaner dette minimum.

Symptomer på skørbug

Når du har skørbug, vil du bemærke, at de primære symptomer har at gøre med kollagenproduktionen. Derfor er et almindeligt tegn betændelse i tandkødet et almindeligt tegn. Desuden har de en tendens til at bløde, når du rører ved munden eller børster tænder.

Skørbug påvirker også din hud af samme grund som kollagenet. Der kan opstå rifter, som ender med at bløde, hvis de er dybe nok. De kan også forårsage strækmærker. Desuden kan du bemærke symptomer på huden under dine negle.

Et andet symptom på skørbug er anæmi på grund af den manglende optagelse af jern. Dette er mere progressivt og mindre pludseligt, og det tager ofte flere år. Anæmi vil føre til træthed, manglende styrke, tør hud og kognitive forstyrrelser.

Desuden heler sår ikke hurtigt hos patienter med skørbug. Dette har at gøre med anæmi, og fordi de ikke har nok kollagen til at reparere huden.

Behandling

Fødevarer med vitaminer

Som du sikkert kan gætte, består behandlingen af at få en tilstrækkelig mængde af den askorbinsyre, som din krop mangler. På den måde kan den erstatte manglerne. Det kan du dog ikke gøre med det samme med mad, fordi det er sandsynligt, at din tarmslimhinde er beskadiget.

Normalt vil fagfolk starte med at give en dosis C-vitamin, enten intravenøst eller i særlige orale præparater. Denne startdosis kan være så høj som 1.000 milligram om dagen i op til to uger.

Når din krop stabiliserer sig, vil lægen fortsætte med at lade dig tage mindre doser, indtil askorbinsyredepoterne når op på tilstrækkelige mængder, til at de kan fungere. Reaktionen er generelt hurtig, og patienterne har ikke en tendens til at få komplikationer som følge af behandlingen.

Du bør også bemærke, at det er meget sjældent, at skørbug opstår alene. Det er almindeligt, at andre ernæringsmangler også ses. Sundhedspersonale har en tendens til at spore forskellige vitamin- og mineralmangler på samme tid. Derfor vil de anvende en generel og komplet behandling.

Konklusion om skørbug

Det er vigtigt at bemærke, at skørbug stadig eksisterer. Selv om det ikke er så almindeligt som for århundreder eller årtier siden, er der stadig tilfælde af det.

Det vigtigste er at forstå skørbugs symptomer og behandling samt at vurdere patientens tilstand. Det vil normalt pege på ernæringsmæssige mangler, der omfatter C-vitamin og andre næringsstoffer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Shand AG, Wilding JPH. Nutritional factors in disease. In: Ralston SH, Penman ID, Strachan MWJ, Hobson RP, eds. Davidson’s Principles and Practice of Medicine. 23rd ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2018:chap 19.
  • Nguyen, Roland TD, David M. Cowley, and James B. Muir. “Scurvy: a cutaneous clinical diagnosis.” Australasian journal of dermatology 44.1 (2003): 48-51.
  • Khalife, Roy, et al. “Scurvy, an old story in a new time: The hematologist’s experience.” Blood Cells, Molecules, and Diseases 76 (2019): 40-44.
  • Maxfield, Luke, and Jonathan S. Crane. “Vitamin C deficiency (scurvy).” (2019).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.