Symptomer, typer og årsager til en cerebral emboli

En hjerneemboli er en alvorlig tilstand i de udviklede lande og kan have alvorlige konsekvenser som f.eks. taleforstyrrelser eller lammelser. Alle kan forhindre disse konsekvenser ved at handle hurtigt.
Symptomer, typer og årsager til en cerebral emboli

Sidste ændring: 08 januar, 2022

Begreberne slagtilfælde og cerebral emboli skaber ofte forvirring og er svære at skelne mellem dem. En cerebral emboli er en type infarkt. Det opstår, når der er en afbrydelse i blodgennemstrømningen til en given del af hjernen.

Væv, som blodet ikke kan cirkulere ordentligt til, vil blive beskadiget på grund af iltmangel. Hjernen er et særligt følsomt organ for dette. Desuden kan en person miste visse funktioner afhængigt af det berørte område.

Desværre er cerebrovaskulære sygdomme den tredje største dødsårsag i de udviklede lande. Faktisk er de den førende årsag til invaliditet og demens blandt voksne.

Denne artikel forklarer alt, hvad du behøver at vide om hjerneemboli.

Hvad er en cerebral emboli?

Et område af hjernen bliver berøvet sin blodforsyning under en hjerneemboli. Dette refererer specifikt til en blokering af et blodkar af en embolus.

En embolus er en masse, der transporteres til en anden del af kroppen med blodet – ud over det sted, hvor den stammer fra. Den kan være fast, flydende eller af gas. Oftest er det dog en blodprop.

En cerebral emboli består således generelt af en blodprop, der stammer fra en anden del af kroppen. Den bevæger sig med blodet, indtil den når frem til hjernens kar. Der stopper den til i karret og blokerer blodgennemstrømningen.

Det er vigtigt at kunne skelne tromber og emboler fra hinanden. Desuden refererer en trombe til en blodprop i det samme kar, som den er opstået i. Den flytter sig ikke. Til gengæld har emboli ikke en fast position.

Blodprop
Tromber er stadig blodpropper, men emboli bevæger sig til andre dele af kroppen.

Typer af emboli

Som nævnt er der forskellige typer af hjerneemboli. Også hjerteemboli er blodpropper forårsaget af en ændring i hjerterytmen. Det bedste eksempel på disse er atrieflimmer.

Det kan også skyldes en luftemboli. Dette er en luftboble, der forhindrer blodet i at cirkulere gennem karret. Fedtemboli er ophobninger af fedt, der løsner sig fra deres oprindelige sted og er typisk for åreforkalkning.

Som det sidste skal man være opmærksom på, at hjerneemboli også kan skyldes en tumorproces. I dette tilfælde blokerer en del af tumoren eller en gruppe kræftceller karret.

Få mere at vide her: Venøs trombose grundet prævention

Symptomerne på cerebral emboli

Symptomerne på en cerebral emboli kan variere. De afhænger af det berørte område af hjernen. Der er nogle almindelige symptomer:

  • Lammelse eller følelsesløshed i en del af kroppen: I en arm og et ben eller halvdelen af ansigtet.
  • Pludselig hovedpine.
  • Tab af synet.
  • Forvirring og desorientering.
  • Pludselig følelse af træthed.

Problemet er, at der kan opstå alvorlige komplikationer, hvis ikke cirkulationen genoprettes hurtigst muligt. Følgesygdomme er almindelige efter en hjerneemboli. Det kan f.eks. forringe sproget eller bevægeligheden af et lem.

Nogle mennesker oplever hukommelsesproblemer og har svært ved at koordinere deres bevægelser. Det er derfor en medicinsk nødsituation. Som du kan se, reducerer tidlig behandling forekomsten af komplikationer.

Illustration af cerebral emboli

Behandling af cerebral emboli

Det afhænger af typen af emboli og det berørte område. Målet er at genoprette blodgennemstrømningen, så hvis der er tale om en blodprop, vil der blive givet medicin for at ødelægge den.

Kirurgi er også nødvendigt i nogle tilfælde samt en mindre invasiv vaskulær behandling ved hjælp af et kateter. Den behandlende sygeplejerske indfører det gennem en anden del af kroppen og flytter det, indtil det når frem til det kar, hvor embolien befinder sig.

Som det sidste skal du vide, at en hjerneemboli er en medicinsk nødsituation, og det er vigtigt at opsøge en læge, så snart du bemærker symptomer. De vil ordinere behandling i henhold til patientens individuelle karakteristika.

Det kan interessere dig ...
Emboli i hjernen: Hvad er det og hvordan påvirker det os?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Emboli i hjernen: Hvad er det og hvordan påvirker det os?

En emboli i hjernen indebærer en blodprops rejse fra et sted i kroppen og hen til hjernen, hvor den forstyrrer blodforsyningen til bestemte neurone...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Epidemiología de las enfermedades cerebrovasculares de origen extracraneal. (n.d.). Retrieved April 7, 2020, from http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1682-00372014000200002
  • ¿Qué es y cómo actúa una embolia? (n.d.). Retrieved April 7, 2020, from https://www.efesalud.com/embolia-que-es/
  • Derrame cerebral- diagnóstico, evaluación y tratamiento. (n.d.). Retrieved April 7, 2020, from https://www.radiologyinfo.org/sp/info.cfm?pg=stroke
  • Laguna, Victoria Romero, et al. “Embolia gaseosa cerebral.” Seram (2018).
  • Ruibal León, Antonio J., Gilberto Durán Torres, and Verónica M. González García. “Tratamiento de la enfermedad cerebrovascular en su fase aguda.” Revista Cubana de Medicina 42.2 (2003): 124-127.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.