Te af figenblade: Fordele og hvordan man tilbereder det

Du kan tilberede te af figenblade for at hjælpe med at kontrollere blodsukkeret og reducere forstoppelse. Få en god opskrift i denne artikel!
Te af figenblade: Fordele og hvordan man tilbereder det
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Siden oldtiden er te af figenblade blevet brugt som et naturligt middel til at fremme velvære. Den betragtes især som et kosttilskud til at reducere forstoppelse, kontrollere glukose og forbedre lipidprofilen. Men er der nogen beviser for dens egenskaber?

Først og fremmest er det værd at huske, at figentræet er et træ, der tilhører morbær- eller Moraceae-familien. Det videnskabelige navn er Ficus carica L., og det er hjemmehørende i det sydvestlige Asien og det østlige Middelhavsområde. Selv om det er kendt for sine frugter, bruges dets rod og blade også i traditionel medicin.

Opdag dets fordele her.

Fordele ved te af figenblade

Figenblade har komponenter, der bruges til medicinske formål. Ifølge en artikel offentliggjort i Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine indeholder figenblade fenolforbindelser, organiske syrer og flygtige stoffer, der giver hypoglykæmiske, antioxidant, antiinflammatoriske, lipidreducerende og antimikrobielle virkninger.

Og selv om beviserne for dens egenskaber stadig er begrænsede, understøtter nogle undersøgelser de sundhedsmæssige virkninger, som te af figenblade kan give. Selvfølgelig skal den bruges med måde og ikke erstatte medicinsk behandling.

Lad os se på dens vigtigste anvendelsesmuligheder.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: Prøv denne lækre opskrift på figner i sirup

Det kan hjælpe med at håndtere symptomerne på diabetes

Te af figenblade vil ikke kurere diabetes på mirakuløs vis. Faktisk skal denne sygdom håndteres med individualiseret medicinsk behandling. Dette naturlige middel kan dog fungere som et supplement til at sænke høje blodsukkerniveauer.

Et klinisk forsøg, der blev delt i Diabetes Research and Clinical Practice, fandt frem til, at te af figenblade kan hjælpe med at kontrollere postprandial blodglukose. Det vil sige, at det reducerer stigninger af blodsukker efter måltider.

Mand måler sit blodsukker

Det kan hjælpe med at bekæmpe forstoppelse

Både frugterne fra figentræet og dets blade er blevet brugt i alternativ medicin som naturlige kosttilskud til at lindre forstoppelse. Indtagelsen stimulerer fordøjelsen, blødgør afføringen og fremmer derfor udskillelsen.

For at øge effekten er det bedst at drikke teen i kombination med frugten, som udmærker sig ved sit høje fiberindhold og sin afføringsfremmende virkning.

Det kan hjælpe med at sænke kolesterol og triglycerider

Der er endnu ikke gennemført relevante kliniske forsøg for at vurdere figenbladets evne til at sænke kolesterol og triglycerider. Disse egenskaber er ofte begrundet i anekdotiske data.

En dyreundersøgelse, der blev rapporteret i Phytotherapy Research, viste imidlertid, at figenblade bidrager til at modulere lipidprofilen og reducere lipidrelaterede risikofaktorer. Det menes bl.a. at øge niveauet af det gode kolesterol (HDL).

Det har antibakteriel aktivitet

Figenbladet har komponenter med antibakterielle egenskaber, som kan mindske risikoen for infektioner. I en undersøgelse, der blev delt i Journal of Bacteriology and Virology , hjalp ekstrakter fra bladene med at hæmme væksten af bakterier i munden.

Sådan tilberedes te af figenblade

På grund af sin sammensætning er te af figenblade et godt kosttilskud. Faktisk anbefales det som en del af en sund og varieret kost for at nyde godt af dens fordele.

Vil du gerne prøve den? Lad os se, hvordan man laver den!

Ingredienser

 • 500 milliliter vand
 • 2 spiseskefulde tørrede figenblade (30 gram)

Fremgangsmåde

 1. Hæld først vand i en gryde og bring det i kog.
 2. Når det koger, skrues ned for varmen, bladene tilsættes, og de koger i 5 minutter.
 3. Efter denne tid tages de af varmen, afkøles og sies.
 4. Undgå at tilsætte sukker, honning eller andre sødemidler.
 5. Du kan drikke to kopper om dagen, to eller tre gange om ugen. Det er dog bedst at undgå langvarigt forbrug.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: 6 sunde snacks, som du gerne må spise før sengetid

Kontraindikationer og mulige risici ved te af figenblade

Te af figenblade er sikkert for de fleste mennesker, så længe forbruget er moderat. Ved overdrevet indtag kan det forårsage diarré. Derfor er det bedst kun at drikke det lejlighedsvist.

På den anden side skal du sørge for at undgå det, hvis du har været allergisk over for figner. Personer, der udvikler allergiske reaktioner, kan opleve milde til alvorlige symptomer, såsom hududslæt, fordøjelsesbesvær, svimmelhed og åndedrætsbesvær.

Hvis du har en planlagt operation, bør du undgå at indtage te af figenblade. Det skyldes, at det øger risikoen for blødning. Det bør heller ikke indtages samtidig med blodfortyndende lægemidler, antidiabetiske lægemidler eller lægemidler mod kroniske sygdomme. Dette skyldes, at specialisterne ikke ved, om det kan forårsage interaktioner.

I betragtning af manglende beviser for dets sikkerhed og effektivitet bør du ikke drikke det under graviditet og amning. Det vides ikke, om der er risici for denne befolkningsgruppe. I tilfælde af tvivl er det bedst at søge læge.

Kvinde tager en pille

Det skal du huske på om te af figenblade

I folkemedicin bruges te af figenblade til at øge og fremme velvære. Det er forbundet med at lindre forstoppelse og sænke kolesterol. Man mener endda, at det hjælper med at kontrollere blodsukkeret. Undersøgelser af dets egenskaber er dog stadig begrænsede.

Der er behov for mere forskning for at bestemme dets effektivitet på menneskers sundhed. Derfor bør det bruges med forsigtighed og kun i særlige tilfælde som kosttilskud.

Det kan interessere dig ...
5 typer te som er gode mod opsvulmen i buen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 typer te som er gode mod opsvulmen i buen

Hvis du lider af opsvulmen i buen, er der naturlige midler derude til at hjælpe. I denne artikel tager vi et kig på nogle nyttige typer te. • Mawa S, Husain K, Jantan I. Ficus carica L. (Moraceae): Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:974256. doi:10.1155/2013/974256
 • Serraclara A, Hawkins F, Pérez C, Domínguez E, Campillo JE, Torres MD. Hypoglycemic action of an oral fig-leaf decoction in type-I diabetic patients. Diabetes Res Clin Pract. 1998 Jan;39(1):19-22. doi: 10.1016/s0168-8227(97)00112-5. PMID: 9597370.
 • Joerin L, Kauschka M, Bonnländer B, Pischel I, Benedek B, Butterweck V. Ficus carica leaf extract modulates the lipid profile of rats fed with a high-fat diet through an increase of HDL-C. Phytother Res. 2014 Feb;28(2):261-7. doi: 10.1002/ptr.4994. Epub 2013 Apr 22. PMID: 23606376.
 • Jeong, M.-R., Kim, H.-Y., & Cha, J.-D. (2009). Antimicrobial Activity of Methanol Extract from Ficus carica Leaves Against Oral Bacteria. In Journal of Bacteriology and Virology (Vol. 39, Issue 2, p. 97). The Korean Society for Microbiology and The Korean Society of Virology. https://doi.org/10.4167/jbv.2009.39.2.97

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.