8 tegn på offermentalitet at være opmærksom på

Takket være dit venlige sind kan nogle mennesker begynde at gøre sig selv til ofre. De gør dette for at få medlidenhed eller for at undgå at stå til ansvar overfor noget.
8 tegn på offermentalitet at være opmærksom på
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 11 december, 2022

Kender du tegnene på offermentalitet? Lær, hvordan du identificerer dem, hvad de afslører om en person, og om du maske har nogle af dem.

De fleste prøver at omgive sig med andre, som øger deres velbefindende. Det sker ikke kun gennem støtte, men ved at dele positiv energi, når man er sammen.

Alligevel findes der giftige mennesker derude. I modsætning til at få dig til at have det godt, kan disse mennesker stjæle din energi med negative tanker og problemer.

Det er ikke forkert at hjælpe andre, hvis de lider. Men det er vigtigt at vide, om disse personer faktisk ønsker din hjælp, eller om de blot forsøger at manipulere dig.

Takket være dit venlige sind kan nogle mennesker begynde at gøre sig selv til ofre. De gør dette for at få medlidenhed eller for at undgå at stå til ansvar overfor noget.

Denne opførsel resulterer i, at de beskylder andre for de ting, som går galt. Derved løser de næsten aldrig de problemer, som opstår gennem livet, fordi de altid kan finde et sympatisk øre.

Derfor er det vigtig at vide, hvordan disse mennesker opfører sig og hvilke strategier, de bruger for at få dig til at føle, at du altid skal træde til og hjælpe.

Lær at genkende disse otte tegn på offermentalitet:

8 tegn på offermentalitet

1. Folk med offermentalitet tror, at verden er imod dem

Selvom nogle mennesker ikke er klar over det, har personer, som spiller ofre, ofte en mentalitet, som gør at de ændrer virkeligheden til noget mørkt og pessimistisk. De er konstant i defensiven og tror, at alle er imod dem.

Når du så taler med dem, vil de beklage sig over, at ingen elsker dem, eller at ingen andre kan forstå, hvad de år igennem.

2. De tager ikke ansvar

Et hovedtræk hos mennesker med offermentalitet er den manglende evne til at tage personligt ansvar.

I deres hoveder er de så overbeviste om, at andre skal hjælpe dem. De føler sig berettiget til det.

Dette gør det let for dem at ignorere den rolle, som de selv spiller i egne problemer. Dermed peger de på andre, uagtet konsekvenserne.

Faktisk kan de være så manipulerende, at når du først vinder deres tillid, kan de få dig til at føle dig skyldig, hvis du ikke er i stand til at hjælpe dem.

3. De overdriver deres problemer

“En storm i et glas vand”, som man siger. De føler sig sårbare og overdriver deres problemer eller situationer, de ikke kan lide.

Eftersom man altid skal have ondt af dem, kan de have let til vrede eller gråd, så at den “påståede” vrede person får dårlig samvittighed og undskylder.

4. De føler, at alt dårligt sker for dem

Det kan være meget drænende at tale med dem. Det skyldes ikke kun, at de er så negative, men også fordi deres historier altid er negative.

De vil konstant fortælle, hvor forfærdeligt alting er, om familieproblemer, eller hvor onde andre er ved dem.

Konsekvensen er, at de aldrig ser de muligheder, som modgang kan give. Deres sind er helt lukket for ideen om, at alt kan blive bedre, hvis man arbejder for det.

5. De undskylder aldrig

Når et menneske, som spiller offer, undskylder, er det som regel ikke oprigtigt. Faktisk indser de sjældent deres fejl og undskylder overfor dem, som er påvirket af dem. Deres manipulationsmekanisme er så effektiv, at de altid kan finde en måde at retfærdiggøre deres opførsel på, så de ender med at være “de gode”.

6. De har ondt af sig selv

Personer, som er vant til at være ofre, har ofte stor  selvkritik og er virkelig gode til at fortælle om egne fejl.

Deres vane med at have ondt af sig selv, får dem til at fremstå som hjælpeløse eller sårbare overfor andre.

Hvis de ikke får sympati eller empati fra andre, bruger de dette til at overbevise sig selv og fastholde offerrollen.

7. De føler, at livet er mangelfuldt

Selv når noget godt sker, vil offeret finde fejl for at kunne fortsætte med det negative udsyn og giftige tankegang.

På trods af de muligheder, som måske kommer deres vej, vil livet altid være fuld af fejl og mangler. De hverken kan eller vil finde glæde i noget som helst.

Stop med at beklage dig og undgå offermentalitet

Hvis de har noget, vil de beklage sig. Også, hvis de ikke har noget, vil de beklage sig. Hvis de mangler noget, eller hvis nogen har mere end dem, vil de beklage sig.

Dette luller dem ind i en ond cirkel, som holder dem fra at komme over følelsen af, at de mangler noget.

Læs også: 7 negative virkninger ved raffineret mel

8. Folk med offermentalitet er ondsindede mennesker

For at kunne blive i offerrollen, vil offeret genkalde ting fra fortiden, hvis nogen eller noget volder dem ondt. De er ude af stand til at komme over de ting, som har været hårde. Dermed bruger de næsten altid muligheden for at tage det op i nutiden.

Kender du nogen med denne slags adfærd? Vær forsigtig. Selv, hvis du er tæt på og ønsker at hjælpe, er det vigtigt at huske, at meget af deres opførsel er drevet af vaner, som er svære at bryde. Lad dem ikke stjæle din energi og prøv at undgå deres problemer for at undgå at blive manipuleret.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Andrew Skodol, MD, University of Arizona College of Medicine .Trastorno paranoide de la personalidad (TPP). MSD Manual. Versión para profesionales. Last full review/revision May 2018.
  • Cleary, S. D. (2000). Adolescent victimization and associated suicidal and violent behaviors. Adolescence35(140), 670–682.
  • Gutiérrez De Piñeres Botero, C., Coronel, E., & Andrés Pérez, C. (2009). Revisión Teórica Del Concepto De Victimización Secundaria Theoretical Review of the Concept of Secondary Victimization. Liberabit15(1), 49–58. https://doi.org/http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272009000100006
  • Hartinger-Saunders RM, Rittner B, Wieczorek W, Nochajski T, Rine CM, Welte J. Victimization, Psychological Distress and Subsequent Offending Among Youth. Child Youth Serv Rev. 2011;33(11):2375–2385. doi:10.1016/j.childyouth.2011.08.009

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.