Tenesmus: Definition, årsager, symptomer og behandlinger

En konstant følelse af at skulle af med afføring, men ikke at kunne gøre det, kan være tegn på tenesmus. Læs videre, så fortæller vi dig mere.
Tenesmus: Definition, årsager, symptomer og behandlinger

Sidste ændring: 26 august, 2022

Tenesmus er den næsten konstante fornemmelse af at skulle af med afføring, men ikke at kunne gøre det. Desuden kan der være smerter i maven, kramper, smertefuld og meget sparsom afføring.

Selv om tilstandene kan være forbundet, bør det ikke forveksles med forstoppelse. I tilfælde af tenesmus fortsætter trangen til afføring, selv når tarmene er tomme.

Der er flere årsager til dette problem. De er normalt forbundet med inflammatoriske tarmsygdomme eller motilitetsforstyrrelser. Behandlingen afhænger af årsagen.

Hvad er tenesmus?

Tenesmus er betegnelsen for denne tilstand, hvor personen oplever et intenst, konstant og presserende behov for at tømme sig, men uden at det lykkes.

Nogle gange sker det også, at personen stadig har trang, selv når det er lykkedes ham/hende at komme af med afføringen. Det vil sige, at alle de fornemmelser, der ledsager eller annoncerer lysten til at gå på toilettet, ikke forsvinder.

Derfor kan tenesmus forekomme, selv om der ikke er afføring i tarmene. Ofte føler personen, at han eller hun ikke tømmer tarmene helt.

Ud over ovenstående opleves andre symptomer, f.eks:

 • Forstoppelse.
 • Anstrengelse for at komme af med afføring.
 • Mavesmerter og kramper i maven.
 • Smertefulde og vanskelige afføringer.
 • Sparsom eller manglende afføring.
 • Tilstedeværelse af slim i afføringen.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Ni sunde vaner til at undgå fordøjelsesproblemer

Årsagerne til tenesmus

Der er flere årsager, der kan føre til forekomsten af tenesmus. Det er ofte relateret til andre sundhedsproblemer, som f.eks. dem, der er gennemgået nedenstående.

Proktitis

Proktitis er betændelse i slimhinden i endetarmen eller tyktarmen. Den kan opstå af forskellige årsager, f.eks. strålebehandling, infektionssygdomme (gastroenteritis) og kan endda være seksuelt overført.

Symptomerne omfatter diarré, analsmerter og blodig afføring. Tenesmus er også ofte et tegn på proktitis.

Kvinde med tenesmus

Ubehag i anusregionen er alvorligt i nogle tilfælde og påvirker en persons livskvalitet.

Tarminfektion

Infektiøs kolitis og andre tarminfektioner kan være forårsaget af forskellige typer mikroorganismer (bakterier, parasitter, vira). De ledsagende symptomer varierer, men omfatter tenesmus, mavesmerter og kramper samt diarré.

Inflammatorisk tarmsygdom

Udtrykket inflammatoriske tarmsygdomme dækker over en gruppe af tilstande som f.eks. colitis ulcerosa og Crohns sygdom. De kan have en række forskellige symptomer, f.eks. hævelse i maven, alvorlig diarré og tenesmus.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan virker medicin mod forstoppelse?

Forstyrrelser i tarmmotiliteten

Med forstyrrelser i fordøjelsesmotiliteten eller tarmsygdom refererer man til forskellige tilstande, hvor den normale transit af afføring er forstyrret. De præsenterer sig med et obstruktivt syndrom, og deres ætiologi er meget varieret, ligesom deres manifestationer.

Divertikulose

Divertikulose er en sygdom, der er kendetegnet ved dannelsen af divertikler i tarmen. Det er små poser i slimhinden.

De giver normalt ikke anledning til større problemer, før de bliver betændte eller inficerede, hvilket fører til divertikulitis. I sådanne tilfælde kan symptomerne omfatte tenesmus.

Irritabel tarmsyndrom

Irritabel tarmsyndrom er en tilstand, hvor der er episoder med diarré vekslende med forstoppelse, samt smerter (kramper) og tenesmus. Personer, der har denne tilstand, er følsomme over for stress samt over for ændringer i kosten og visse lægemidler, som kan udløse symptomer.

Analabsces

Ved anal eller anorektal absces eller fistel dannes der et pusfyldt hulrum i området omkring anus. Almindelige symptomer på tenesmus (f.eks. smerter under afføring) er undertiden til stede, ligesom knuder, blødning og sekret.

Coloncancer

Symptomerne på tyktarmskræft eller kolorektal cancer er uspecifikke. De omfatter diarré, mavesmerter, tenesmus og blod i afføringen.

Derfor kan det være svært at identificere. Det er også derfor, at den bedste anbefaling er at gå til lægen ved tegnene for at udelukke eller bekræfte, om der er tale om en almindelig tarminfektion eller en ondartet proces.

Hæmorider

Ved hæmorider kan nogle patienter også opleve følelsen af at skulle tømme sig, og at tarmene stadig er fulde, selv efter afføring. Når en hæmoride prolapserer gennem anus, er der irritation og stærke smerter.

Andre årsager til tenesmus

Ud over de nævnte er der andre årsager, der kan føre til tenesmus. Disse omfatter stress, angst og seksuelt overførte sygdomme (f.eks. syfilis).

Hvordan stilles diagnosen?

Der foretages en fuldstændig fysisk undersøgelse for at diagnosticere tenesmus. Først spørger sundhedspersonalet om symptomer samt om afføringsvaner (hyppighed, mængde og konsistens), herunder kost og andre livsstilsspørgsmål.

Desuden anbefales blodprøver og afføringsprøver. Der udføres også forskellige billeddannende undersøgelser, herunder røntgenundersøgelser, CT-scanninger af maven og en koloskopi.

Kvinde får foretaget en koloskopi

Direkte observation af den nedre del af tarmkanalen kan give ledetråde til den underliggende diagnose, der forårsager problemet.

Hvad er den anbefalede behandling af tenesmus?

Behandlingen af tenesmus afhænger af årsagen. I visse tilfælde er medicin af forskellige typer nødvendig. Dette omfatter antibiotika eller antiparasitære midler mod tarminfektioner eller seksuelt overførte sygdomme.

Lægen kan også foreslå kortikosteroider, oralt eller rektalt, samt immunsystemundertrykkende midler for at reducere inflammation.

For visse personer kan brugen af afføringsmidler anbefales, især i tilfælde, hvor tenesmus er forbundet med tarmmotilitetsproblemer, eller når der er forstoppelse.

Der er livsstilsforanstaltninger, der skal tages i betragtning. Blandt disse er kost uden raffineret mel, forarbejdede fødevarer (pølser) og junkfood.

Det anbefales at indtage fiberrige fødevarer (friske grøntsager og frugter, bælgfrugter og nødder). Desuden bør man altid sørge for tilstrækkelig væskeindtagelse og regelmæssig fysisk aktivitet.

Hvornår skal man gå til lægen i tilfælde af tenesmus?

Man bør være opmærksom på visse symptomer, såsom mavesmerter, rektal blødning eller blod i afføringen, feber, kvalme og opkastninger. Hvis de forekommer vedvarende med tenesmus, anbefales det at ringe til lægen for at lave en aftale så hurtigt som muligt.

Det kan interessere dig ...
Hvad er årsagerne til slim i afføringen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er årsagerne til slim i afføringen?

Tilstedeværelsen af rigeligt slim i afføringen kan være et tegn på, at der er noget galt med kroppen. Her er nogle af de mulige årsager.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alliende R. Trastornos de la motilidad: alternativas terapéuticas farmacológicas. Medwave 2007; 7(8): e3251. Doi: 10.5867/medwave.2007.08.3251
 • Astiz J, Beraudo M, Tinghitella G, Chiurco L. Abscesos y fístulas anales. M. Rev. argent. Cir. 2007; 92(3/4): 146-154.
 • Bouhnik Y. Infecciones intestinales víricas y bacterianas. EMC – Tratado de Medicina. 2004; 8(1): 1-3.
 • Girón Ortega J, Pérez Galera S, Girón González JA. Colitis infecciosa. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. 2020; 13(8): 427-433.
 • Lagier J. Infecciones intestinales víricas y bacterianas. EMC – Tratado de Medicina. 2017; 21(2): 1-5.
 • Malpartida M. Enfermedades de transmisión sexual en la atención primaria. Rev.méd.sinerg. 2020; 5(4): e405.
 • Valero A, Zarabozo E, Álvarez Muñoz E, Molnar A. Trastornos de la motilidad digestiva. Estreñimiento. Bol. Pediatr. 2018; 58(246): 277-284.
 • Villalba A, Rodas J. Los abscesos anales, ¿originan fístulas? Rev Mex Coloproctol. 2005; 11(3): 106-109.

[object Object]