9 ting, du aldrig bør gøre ved dine ører

Hvilke ting bør du ikke gøre ved dine ører? Det giver vi dig svaret på her i artiklen. Du vil sikkert blive overrasket over nogle af dem.
9 ting, du aldrig bør gøre ved dine ører
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 19 februar, 2023

Ørene er måske en af de dele af kroppen, som man er mindst opmærksom på. De påvirkes dog også af dårlige vaner. Kender du til de ting, du aldrig bør gøre ved dine ører?

Har du analyseret, hvilken opmærksomhed dine ører bør få efter en dag i poolen? Har du beregnet, hvor mange timer du har dine hovedtelefoner på for at lytte til musik på maksimal lydstyrke?

Renser du dine ører overdrevent meget med vatpinde? Måske har du, nu hvor du har læst disse spørgsmål, opdaget, at du faktisk skader disse følsomme organer uden at vide det. I denne artikel vil vi fortælle dig alt om 9 ting, du ikke bør gøre ved dine ører.

9 ting du ikke bør gøre ved dine ører

Vil du vide, hvordan du kan forbedre renheden og plejen af dine ører? Hvis ja, så læs videre for at lære om de ting, du bør undgå for at holde dem i perfekt stand. Læs med!

1. Bruge vatpinde til at fjerne voks

Øre renses med vatpind

At bruge vatpinde er en af de ting, du ikke bør gøre for at rense dine ører, da det kan forårsage kløe og irritation.

Til at begynde med er her en af de mest almindelige fejl i forbindelse med ørepleje: At bruge vatpinde til at rense dine ører. Denne såkaldte hygiejnemetode er blevet dårligt promoveret (med de bedste intentioner, men uden de rigtige oplysninger).

Sammen med det dårlige ry om, at ørevoks er synonymt med snavs, er der således opstået en myte om, at ørevoks skader hørelsen.

Virkeligheden er, som en artikel offentliggjort i BMJ Clinical Review forklarer, at ørevoks udskilles af øret og har antibakterielle egenskaber. Desuden tjener det som smøremiddel, så ørevoks er faktisk et tegn på god øresundhed.

I den forbindelse er en af de ting, du ikke bør gøre, at bruge vatpinde til at rense dine ører med, da det kan forårsage kløe og irritation. Vatpinden skubber mere voks ind, end den fjerner, og med tiden opstår der en prop, som vil påvirke evnen til at høre. Disse redskaber er kendt for at forårsage infektioner, skade på øregangen og perforering af trommehinden.

Hvad kan du gøre for at opretholde din hygiejne?

 • Du har måske brugt vatpinde, siden du var barn, så det kan være svært at holde op med at bruge dem.
 • Men i tilfælde af, at du føler, at dine ører er beskidte, kan du bruge et blødt håndklæde til at fjerne overskydende voks.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Irritation bag ørerne: Hvad kan forårsage det?

2. At lytte til høj musik er en af de ting, du ikke bør gøre ved dine ører

Har du nogensinde fået at vide: “Skru ned for musikken, ellers bliver du døv”? Tja, denne advarsel er ikke helt forkert. Faktum er, at brugen af høretelefoner til at lytte til musik ved høj lydstyrke konstant skader det auditive system.

Høretab eller høreforringelse opstår, når hårcellerne inde i øret, som omdanner lydbølger til elektriske signaler, bliver beskadiget eller forringes.

Selv om dette sker naturligt på grund af tidens gang og alder, bekræfter en artikel offentliggjort af McGill Journal of Medicine, at vaner i forbindelse med overdreven støj også er involveret i udviklingen af dette fænomen: At tilbringe meget tid til koncerter, på natklubber eller at bruge personlige musikafspillere.

En af de ting, du bør undgå, er derfor at tage hovedtelefoner på med høj musik. Men hvordan ved du, om lydstyrken skader dine ører?

Spørg personerne omkring dig, om de kan høre musikken. Hvis svaret er ja, er du ved at udsætte dine ører for fare.

Vi anbefaler, at du følger 60:60-reglen. Det vil sige, at du aldrig må overskride 60 % af den maksimale lydstyrke, og at du højst må lytte til musik med hovedtelefoner i 60 minutter om dagen.

3. Brug af ørelys

Kvindes øre renses med ørelys

I de seneste år er der dukket forskellige metoder op uden videnskabelig dokumentation for at bevare skønhed og hygiejne. Dette er også tilfældet med de berømte ørelys, monoterapi eller auriculær igneoterapi.

Disse apparater fungerer ved at føre den ene ende af ørelyset ind i øret og tænde den anden ende. Derefter absorberes ørevoksen i teorien i et rør inde i lyset.

Problemet? Den rest, der ender inde i stearinlyset, har intet med ørerne at gøre, men er den naturlige rest fra selve stearinlyset. Det betyder, at du får eksterne komponenter ind i øret, som kan føre til infektioner, hvilket fremgår af en undersøgelse fra 2007 blandt medlemmer af Northwest Academy of Otolaryngology-Head and Neck Surgery.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Tips til korrekt ørehygiejne

4. Tørre ører er ensbetydende med sunde ører

Når du svømmer i poolen eller på stranden, husker du måske kun at tage et bad bagefter for at vaske salt eller klor af. Du bør dog være lige så opmærksom på dine ører, for det er her, bakterier kan sætte sig fast, som i et fugtigt miljø hurtigt kan vokse og forårsage smertefulde infektioner.

Husk derfor at vaske ydersiden af dine ører, når du går i svømmehallen, og tør dem derefter godt med et håndklæde. Du kan endda bruge specielle dråber, der hjælper dig med at fjerne eventuelle bakterier i dem.

5. Udførelse af ørerensninger

Nogle mennesker vasker ofte deres ører derhjemme med brintoverilte eller andre stoffer for at mindske ubehag i øregangen. Faktisk anbefaler populær litteratur dette som en effektiv metode til at fjerne overskydende ørevoks. Men ørerensning uden lægelig overvågning kan have meget negative virkninger.

En af de største risici ved denne metode er tilbageholdelse af væske og den deraf følgende øgede fugtighed i øret. Denne situation fremmer bakterieforøgelse og kan undertiden flytte bakterier ind i øregangen.

Desuden kan aggressive skylninger forværre perforering af trommehinden og høretab. Det er også forbundet med en øget risiko for tinnitus, smerter og svimmelhed.

6. Svømning i forurenet vand

Generelt er dykning eller svømning i beskidte søer, strande eller damme en af de ting, du ikke bør gøre ved dine ører. Det øger nemlig risikoen for bakterielle og svampeinfektioner. I denne henseende er den typiske præsentation otitis externa, der er kendetegnet ved følgende symptomer:

 • Svie inde i øret.
 • Øresmerter.
 • Rødme i øregangen.
 • Klar og lugtfri udflåd.

7. Ikke at bære høreværn i støjende miljøer

Direkte udsættelse for lyde af høj intensitet påvirker ofte trommehinden og de andre elementer, der er involveret i hørelsen. Det er tilrådeligt at bære høreværn med beskyttelse i arbejdstiden i virksomheder, hvor der produceres overdreven støj, f.eks. fabrikker, smedjer og lufthavne.

Støj over 110 decibel er forbundet med en øget risiko for høretab. Derfor er det vigtigt, at man ikke overskrider 75 decibel under nogen form for aktivitet i forbindelse med arbejde, sociale aktiviteter eller underholdning.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, at du måske også gerne vil læse: Fjern ørevoksblokader uden at skade dine ører

8. Fjernelse af et fremmedlegeme uden lægehjælp: Ting, du aldrig bør gøre ved dine ører

At have et fremmedlegeme i øret forårsager en masse uro. I denne situation bør du aldrig forsøge at fjerne genstanden selv, da du kan gøre situationen værre.

Hvis du forsøger at befri det fremmede legeme, kan du skubbe det længere ind og endda skade øregangens vægge. Nogle gange kan indføring af genstande i øret føre til perforering af trommehinden.

9. Anvendelse af medicin uden recept

Selvmedicinering er en af de ting, du aldrig bør gøre ved dine ører. Indgift i øret og oral indtagelse af medicin bør ske under streng lægelig anbefaling og overvågning. Sundhedsprofessionelle er de eneste personer kvalificeret til at tage sig af dine gener og vejlede behandlingen.

Gør du nogen af disse ting, du ikke bør gøre ved dine ører?

Hvad med dig? Tager du hensyn til nogle af de ovenstående ting? Det er vigtigt, at du lærer at passe på dig selv, så du ikke får nogen komplikationer i fremtiden.

Husk også, at hvis du har spørgsmål, hvis du begynder at få problemer med at høre, eller hvis dine ører føles beskidte, er det bedste at gå til lægen .


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Hobson JC, Lavy JA. Use and abuse of cotton buds. J R Soc Med. 2005 Aug;98(8):360-1.
 • Khan, NB, Thaver, S. y Govender, SM (2017). Prácticas de autolimpieza del oído y el riesgo asociado de lesiones en el oído y síntomas relacionados con el oído en un grupo de estudiantes universitarios. Revista de salud pública en África. https://doi.org/10.4081/jphia.2017.555
 • Kwak C, Han W. The Effectiveness of Hearing Protection Devices: A Systematic Review and Meta-Analysis. Int J Environ Res Public Health. 2021 Nov 7;18(21):11693.
 • Petrescu N. (2008). Escuchar música a todo volumen. Revista de medicina McGill: MJM: un foro internacional para el avance de las ciencias médicas por estudiantes , 11 (2), 169-176.
 • Rafferty, J., Tsikoudas, A. y Davis, BC (2007). Velas de oído: ¿deberían recomendarlo los médicos generales. Médico de familia canadiense Medecin de famille canadien , 53 (12), 2121–2122.
 • Wang MC, Liu CY, Shiao AS, Wang T. Ear problems in swimmers. J Chin Med Assoc. 2005 Aug;68(8):347-52. doi: 10.1016/S1726-4901(09)70174-1. PMID: 16138712.
 • Wright T. Ear wax. BMJ Clin Evid. 2015 Mar 4;2015:0504.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.