Tips til det daglige liv med stomi

Hygiejne og korrekt udskiftning af opsamlingsposen er afgørende for den daglige pleje af en stomi. Vi fortæller dig de bedste tips i denne henseende.
Tips til det daglige liv med stomi
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 07 november, 2022

En stomi er en kirurgisk behandling, der letter udskillelsen af affaldsprodukter fra kroppen, såsom afføring og urin, og som udføres på en bestemt gruppe mennesker. Colorektal kræft, Crohns sygdom og colitis ulcerosa er nogle af de sygdomme, der påvirker tarmens ydeevne. Vi vil give dig nogle tips til dit daglige liv med stomi.

I øjeblikket anslår undersøgelser, at omkring 100.000 mennesker får en stomi i USA hvert år. Livskvaliteten og prognosen på lang sigt afhænger af den enkelte persons evne til at tilpasse sig og deres instruktion i den daglige pleje i det daglige liv med stomi.

Hvad er en stomi?

Der er en lille gruppe af gastrointestinale og urologiske sygdomme, hvor strukturen af visse organer skal ændres af terapeutiske årsager. Stomien er et kirurgisk indgreb, der gør det muligt at skabe en kunstig åbning eller stomi fra tarmen til bugvæggen, hvilket letter udskillelsen af afføring eller urin ad denne vej.

Generelt er stomien ikke i stand til at fungere som en naturlig lukkemuskel, da den ikke har den rette muskulatur. Derfor kan stomiopererede ikke kontrollere udstrømningen af affaldsprodukter. I denne forstand er det nødvendigt at tilslutte et stykke udstyr eller en pose på ydersiden, der skal fungere som et opsamlingssystem.

Typer af stomi og hvornår de udføres

Fordøjelsesstomier omfatter kolostomi, blindtarmsstomi og ileostomi. Hver af dem anvendes i specifikke tilfælde, afhængigt af sygdommen og den generelle tilstand hos den person, der skal opereres. Desuden kan de udføres midlertidigt eller permanent.

Kolostomi

Den skaber en kommunikation mellem tyktarmen og huden i maven for at dekomprimere tyktarmen og omdirigere afføringen. Den kan være opstigende, tværgående, nedstigende eller s-formet, afhængigt af det segment af tyktarmen, hvor den er monteret.

Obstruktion af tyktarmen er den mest almindelige årsag til, at man har brug for en kolostomi. Nogle af de tilknyttede sygdomme omfatter følgende:

Blindtarmsstomi

Dette er en sjælden type stomi, hvor blindtarmen er forbundet med bugvæggen. Den udføres normalt i tilfælde af tarmdekompressionsnødsituationer. Cøkal volvulus og pseudo-obstruktion af tyktarmen er nogle af de tilstande, der kan løses ved denne metode.

Ileostomi

Dette er åbningen af tyndtarmen til mavens hud. Denne type stomi er mere følsom på grund af de flydende og proteolytiske egenskaber ved tyndtarmens indhold, som undertiden har en tendens til at beskadige maveskindet. Nogle af de tilfælde, hvor en stomi er nødvendig, omfatter colitis ulcerosa og familiær polyposis.

9 tips til det daglige liv med stomi

Nogle tips kan forbedre livskvaliteten for en person med en stomi betydeligt. Det er ikke altid let at anvende dem, men de kan vejlede dig, så proceduren ikke er en fuldstændig hindring for de daglige aktiviteter.

1. Tilpas det sociale liv og arbejdslivet til det daglige liv med stomi

Ved afslutningen af stomioperationen og den postoperative genopretningsperiode er det vigtigt at genoptage sociale og familiemæssige aktiviteter med nogle små ændringer i livsstilen. Generelt vil du være i stand til at udføre de fleste af de aktiviteter, du udførte før operationen.

Når du forlader hjemmet, må du ikke glemme at tage alt det med, du har brug for til udskiftning af stomiposen. Hav ligeledes skiftetøj med i tilfælde af uforudsete hændelser.

Arbejdslivet bør genoptages gradvist. Manuelt arbejde med høj intensitet og tunge løft er normalt kontraindiceret. Et tip, når man vender tilbage til arbejdet efter en stomioperation, er at sikre hurtig adgang til toilettet eller et privat område til skift af posen.

Stomipose

2. Brug passende tøj

I de fleste tilfælde kan stomiopererede personer fortsætte med at bære deres sædvanlige tøj. Et vigtigt råd til det daglige liv med stomi er dog at undgå tætsiddende tøj eller tøj, der kan trykke for meget på stomien. Desuden kan man bruge seler som erstatning for bæltet.

3. Genoptag sport gradvist

Fysisk aktivitet efter stomi bør genoptages så hurtigt som muligt, begyndende med motion af let intensitet. På lang sigt kan folk fortsætte med at dyrke alle sportsgrene, de dyrkede før indgrebet, med undtagelse af sportsgrene med stor påvirkning, pludselige bevægelser eller vægtløftning.

Generelt løsnes de nuværende stomisystemer ikke ved bevægelse og sved. Konsultér dog en medicinsk specialist, før du genoptager sport.

Nogle anbefalinger, som du skal huske på, når du udfører fysiske aktiviteter, er følgende:

 • Kontroller, at stomiposen sidder fast på huden, og skift den om nødvendigt.
 • Dæk filteret med specielle klistermærker, hvis du planlægger at dyrke vandsport.
 • Undgå at klæbe enheden fast minutter før nedsænkning i vand.
 • Tøm enheden, før du begynder at dyrke motion.
 • Oprethold tilstrækkelig hydrering.

4. Seksuel genoptræning

Seksuelle forhold kan fortsætte som normalt efter indgrebet. Et vigtigt tip efter stomi er dog at arbejde med selvværd, seksuel genoptræning og accept.

Forskning viser, at virkningen af en stomi er ødelæggende for patienterne, selv i en ukompliceret postoperativ periode. Hvordan patienten tilpasser sig til et ændret kropsbillede påvirker deres evne til at etablere personlige relationer, opleve og udtrykke deres seksualitet og gennemgå rehabiliteringsprocessen.

Nogle kvinder kan opleve problemer og ubehag under samleje, mens mænd kan opleve erektil dysfunktion. Det er vigtigt at tale med partneren og søge efter løsninger.

Kvinder bør opsøge en gynækolog i tilfælde af vaginal tørhed.

5. Tag forholdsregler, når du rejser og kører bil

Passende forberedelse, når du er væk hjemmefra, er nøglen i det daglige liv med stomi. I denne forstand anbefales det at medbringe en taske med flere sæt skiftetøj, når man rejser med fly. På denne måde vil du være i stand til at tage hånd om enhver uforudset hændelse, der kan opstå under flyveturen.

Med hensyn til at vende tilbage til trafikken vil det være nødvendigt at vente mindst 6 uger efter stomioperationen med at genoptage kørslen. Desuden kan der anvendes et bælte for gravide kvinder, hvis sikkerhedsselen er ubehagelig.

6. Beskyt huden omkring stomien

Af og til kan affald, der udskilles gennem stomien, forårsage overfølsomhed og ubehag for den omkringliggende hud. I den forbindelse anbefales følgende plejeforanstaltninger:

 • Skift stomiposen med jævne mellemrum for at forhindre lækage.
 • Brug en pose og en hudbarriereåbning af passende størrelse.
 • Fjern opsamlingsudstyr forsigtigt og undgå at fjerne det mere end nødvendigt.
 • Søg lægehjælp i tilfælde af allergi over for klæbemateriale eller stomiudstyr.
 • Rengør huden omkring stomien med vand og tør grundigt, inden hudbarrieren og opsamlingsposen anbringes.

Du vil måske være interesseret i at læse: Sådan kan man rense tyktarmen naturligt

7. Oprethold en ordentlig hygiejne i det daglige liv med stomi

Det er almindeligt, at folk frygter at bade, fordi de er bekymrede for den effekt, som vand eller sæbe kan have på stomien. Denne bekymring kan dog afhjælpes, da udstyret kan tåle brusebad uden problemer.

Sommetider kan sæbe forstyrre hudbarrierens vedhæftning, så man kan vælge kun at vaske det omkringliggende område med vand. En anden mulighed er at vaske området med rigeligt vand efter påføring af sæbe. Det anbefales ikke at fjerne opsamlingsposen, når man går i karbad eller tager et brusebad.

Person i brusebad

8. Lær, hvordan du tømmer og udskifter posen korrekt

Efter operationen vil personalet på sygehuset instruere dig i, hvordan du tømmer og udskifter opsamlingssystemet korrekt. Det er ikke nødvendigt at bruge sterile materialer til at rengøre området under udskiftningen.

Et praktisk tip er at tømme stomiposen, når den når halvdelen til en tredjedel af sin kapacitet, så man undgår lækager eller spild. Trinene for tømning af opsamlingsposen er som følger:

 1. Sæt dig på en stol foran eller på toilettet så langt tilbage som muligt.
 2. Dæk toilettet med toiletpapir for at reducere stænk.
 3. Hold opsamlingsposen opad med den ene hånd, og åbn lukningen med den anden hånd.
 4. Læn dig over toilettet, og åbn langsomt posen.
 5. Tøm indholdet af posen gradvist.
 6. Rengør den indre og ydre ende af posen med toiletpapir.
 7. Sæt posen på igen, og luk den.

9. Undgå overdreven hårvækst i det daglige liv med stomi

Hår i stomiområdet kan påvirke hudbarrierens vedhæftning og fiksering. Ligeledes kan det også forårsage ubehag og smerte ved fjernelse af den. I denne henseende anbefales det at barbere hårene i området eller trimme dem med en saks.

Man skal være forsigtig, når man barberer området. Det er tilrådeligt at bruge et stomipulver efter barbering, da sæbe og barbercreme også kan påvirke anordningens fiksering.

Glem ikke at skylle med rigeligt vand og tørre området, før posen genplaceres.

Hurtig lægehjælp er vigtigt i det daglige liv med stomi

Der er flere nyttige tips til det daglige liv med stomi. Disse har til formål at forbedre personens livskvalitet og undgå langsigtede komplikationer.

Ligeledes bør man ikke vente med at søge lægehjælp, hvis der opstår usædvanlige symptomer. Opsamlingssystemet bør kontrolleres ved den mindste tvivl om, hvorvidt det fungerer korrekt.

Det kan interessere dig ...
Kunstig ernæring og hydrering: Fordele og risici
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kunstig ernæring og hydrering: Fordele og risici

Kunstig ernæring og hydrering gør det muligt at dække patienters behov, når de ikke kan indtage mad normalt. Hvad består det af?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Gómez A. El paciente ostomizado. Farmacia Profesional. 2006; 20(8): 50-55.
 • Noda Sardiñas C, Alfonso Alfonso L, Fonte Sosa M, Valentín Arbona F, et al. Problemática actual del paciente con ostomía. Rev Cub Med Mil. 2001;  30( 4 ): 256-262.
 • Folguera-Arnau M, Gutiérrez-Vilaplana JM, González-María E, Moreno-Casbas MT, et al. Implementation of best practice guidelines for ostomy care and management: Care outcomes. Enferm Clin (Engl Ed). 2020 May-Jun;30(3):176-184.
 • Yang M, McClure JA, Wanis KN, Vogt KN, et al. From Formation to Closure: Aggregate Morbidity and Mortality Associated With Defunctioning Loop Ileostomies. Dis Colon Rectum. 2022 Sep 1;65(9):1135-1142.
 • De La Llera Domínguez Gerardo. Colostomías: clasificación, indicaciones, detalles de técnica. Rev Cubana Cir. 2007;  46( 4 ).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.