5 tips til rengøring af et billardbord

Har du et pool- eller billardbord? Rengøring af det kræver en vis omhu. Vi forklarer det her.
5 tips til rengøring af et billardbord

Sidste ændring: 26 august, 2022

Billard er en sport med høj præcision, som kræver færdigheder og viden for at spille, samt en række redskaber, der skal have visse karakteristika. Det spilles ved at slå et variabelt antal elfenbenskugler på et bord med en kø af træ. I denne artikel giver vi dig tips til rengøring af et billardbord for at holde det i fremragende stand.

Ifølge visse kilder skal billardspillets oprindelse findes i kulturerne i Grækenland og Egypten. Der er dog forskellige versioner om dets oprindelse og om fremstillingen af det første billardbord.

I Frankrig hævder man, at spillet blev skabt under Ludvig XII’s hof af en mand ved navn Henry Devigne. Dette er dog ikke den eneste teori.

Uanset dets oprindelse er sandheden, at det er et spil, der er blevet populært i mange dele af verden. Faktisk kan du finde folk, der spiller det professionelt og deltager i turneringer.

De bedste tips til rengøring af et billardbord

Når vi investerer penge i et pool- eller billardbord, ved vi, at det er en langsigtet investering, for det er bestemt ikke en billig genstand, der skal erhverves eller flyttes. Derfor skal vi altid være særligt omhyggelige, når vi rengør det. Dets klæde er meget sart.

For at sikre, at spillets regler overholdes, og at kuglerne glider godt, skal vi også holde bordet i form og bevare dets levetid. Her er nogle teknikker til rengøring af et billardbord.

Venner spiller billard sammen

Billardspil blandt venner kan spilles på et bord i hjemmet eller i klubber.

1. Brug en støveklud til rengøring af et billardbord

Det første, du skal gøre, er at have en støveklud og køre den forsigtigt hen over bordets klæde. Dette vil ikke fjerne pletterne, men det vil løsne kridtstøvet, som derefter kan støvsuges op. Til dette formål bør du gøre det forsigtigt, så du ikke løsner klædet fra bordet.

2. Børst bordet

Det er af største vigtighed, at bruge børster, der anbefales af producenterne, som du kan købe i specialiserede billardbutikker. Hvis du beslutter dig for ikke at købe dem på grund af udgiften, så er det vigtigste at huske på, at der er behov for meget bløde børster for at beskytte filten.

Du bør aldrig børste på en cirkulær måde. Skrub altid med lige, korte bevægelser og meget forsigtigt.

3. Støvsug bordet

Dette er et trin, der kan udføres, hvis der er meget snavs på bordet, og de to sidste trin ikke har fjernet snavset. Du bør støvsuge bordet uden at røre klædet med støvsugermundstykket.

Det er altid en god idé at gøre det helt tæt på klædet, men uden at røre eller ridse den. Husk at støvsuge hele bordet, og sørg for, at der ikke er støv i enderne eller hjørnerne.

Støvsug ved middel styrke for at undgå at ødelægge klædet.

4. Fjern pletter

Selv om du undgår at drikke eller spise i nærheden af poolbordet, hvis du alligevel spilder noget på det eller laver pletter på det, så er der flere rengøringstricks til situationen.

Det første, du skal gøre, når der er spildt noget, er at rengøre det straks. Det forhindrer fugt i at trænge ned i filten. Til dette formål skal du bruge et hvidt håndklæde, der absorberer fugt.

Du kan også bruge stærkt absorberende køkkenrulle. Disse er normalt til rådighed.

Hvis der stadig er pletter tilbage efter skrubning med en børste og støvsugning på afstand, skal du tørre klædet  forsigtigt med en fugtig klud. På denne måde kan vi fjerne støvrester og overfladepletter. Derefter skal du vente ca. en halv til en time med at dække bordet med beskyttelsen.

En anden metode til rengøring af et billardbord er at bruge vand og eddike i lige store mængder. Med denne opløsning skal du fugte en klud, som du skal vride meget godt ud, så bordet ikke bliver gennemblødt. Ellers ødelægger du filten.

Du skal derefter rengøre bordet med kluden i en lige linje og med korte strøg, altid meget forsigtigt. Eddike hjælper med at rengøre effektivt og er et mildt produkt i forhold til de kemikalier, der findes på markedet.

Du kan også købe en specialiseret sæbe til rengøring af et billardbord. I begge tilfælde skal man efter at have gjort bordet vådt vente ca. en time, før man dækker det.

Rengøring af et billardbord

Hvis klædet på billardbordet er fugtigt, skal man ikke dække det med sin beskytter, men man skal vente en times tid på, at det tørrer.

5. Særlig behandling af vanskelige pletter som en del af rengøring af et billardbord

For at fjerne vanskelige pletter, og efter at have forsøgt med en fugtig klud eller vand og eddike, er det nødvendigt at bruge et specialprodukt til billardborde. De sælges til dette formål og findes normalt i sportsforretninger.

Det er dog vigtigt ikke at bruge tæppe- eller møbelrens, da de kan ødelægge klædet. Følg instruktionerne på produktet.

Hvis pletten stadig er der efter påføring af produktet, anbefaler vi, at du beder producenten eller forhandleren om hjælp, da de vil kunne give dig mere detaljerede instruktioner om, hvordan du rengør dit bord.

Pas godt på dit poolbord

Nu hvor du kender trinene til rengøring af et billardbord, vil vi gerne give dig nogle sidste anbefalinger til at holde det rent:

  • Påfør altid kridt på køen væk fra bordets overflade. Denne teknik er med til at forhindre en masse støvophobning på klædets overflade.
  • Rengør billardkuglerne ved at tørre dem forsigtigt af med en mikrofiberklud. Dette vil holde dit bord renere i længere tid.
  • Hold alt billardudstyr væk fra bordet, og tør aldrig elementerne af på klædets overflade.
  • Bordets trædele kan rengøres med en blanding af eddike og vand, som giver mere glans.

Glem ikke at holde dit poolbord dækket og beskyttet i henhold til producentens anvisninger. Dette er især vigtigt, hvis det står i et område tæt på det fri.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.