6 tips til valg af spisebord

Et spisebord er et af de vigtigste møbler derhjemme. Vi fortæller dig nogle tips til at træffe det bedste valg til dine behov i denne artikel.
6 tips til valg af spisebord

Sidste ændring: 25 august, 2022

Valg af spisebord er ikke nogen let opgave. Det vil trods alt være mødestedet med dine nærmeste for at spise lækker mad, festmiddage og endda dele snacks og historier.

Uden tvivl er spisestuen et af de vigtigste rum derhjemme, så du vil se masser af muligheder på markedet.

Vær dog forsigtig! Hvor smukt det end kan se ud, skal du sørge for, at det passer til dine behov.

Vi giver dig 6 grundlæggende tips i denne artikel.

Valg af spisebord

1. Mål din spisestue

Dette er den nemmeste måde at finde ud af, hvor meget plads, du har til dit nye bord. På denne måde kan du nøjagtigt vælge størrelse og design.

Tag hensyn til alle de genstande og møbler, der vil være i spisestuen. I dette tilfælde er præcision nødvendigt.

For at sikre god bevægelighed er det bedst, at der er mindst 90 cm fri plads hele vejen rundt om bordet. Spar dig selv for besvær ved ikke at vælge et fabelagtigt bord, der på grund af dets dimensioner gør din spisestue mindre funktionel.

2. Vælg den mest passende form

Visse bordformer fungerer bedre med bestemte mellemrum. Så de grundlæggende regler fra nogle indretningsarkitekter er:

  • Kvadratiske og runde borde er ideelle til firkantede rum, ikke i rektangulære rum, da de får det til at føles smallere.
  • Aflange eller ovale borde fungerer godt i aflange rum. De fungerer ikke så godt i firkantede rum.
Et moderne spisebord og stole

3. Tag hensyn til materialer i dit valg af spisebord

Stil og smag er meget personligt. Du skal dog tage nogle faktorer i betragtning, der vil gøre en forskel i den anvendelighed, dit bord kunne have. Har du børn derhjemme? Vandafvisende materiale er en god løsning.

Hvis alt vil foregå ved bordet, skal du vælge holdbare materialer. Massivt træ og tykt glas modstår ridser og andre uheld meget godt. En anden rimelig mulighed er et bord med en plade af keramik. De er meget moderigtige og har vist sig at være holdbare.

4. Bunden af spisebordet er også vigtig, når du foretager dit valg af spisebord

Tro det eller ej, basen gør en forskel i komforten ved dit bord. Hvis du vil sidde flere mennesker sammen, skal du vælge en piedestalbase. Det vil give dig plads nok til dine fødder. På samme måde hjælper denne type spisebord dig med at frigøre plads, hvis dit hjem er lille.

5. Glem ikke stolene i dit valg af spisebord

Husk, at stole normalt er det første element ved bordet, der bliver beskadiget. Så det er en god idé at købe modeller, der ikke er svære at udskifte.

For eksempel er det blevet populært at kombinere forskellige typer stole i spisestuen, som aflange bænke eller lænestole med betræk. Vælg mørke tekstiler, hvis du har børn, da pletter vil ødelægge rummets skønhed.

6. Gå efter et tidløst farvevalg

Dit spisebords levetid er forbundet med den farve, du vælger. Sørg for, at de farver, du vælger, kan fungere med fremtidige ændringer i indretningen. Grå, brun, sort og hvid er klassikere, der fungerer godt med de fleste farvepaletter.

Fordele og ulemper ved spiseborde afhængigt af formen

De to mest populære stilarter er runde og firkantede, men de har nogle ulemper, der kan få dig til at vælge dem fra. Lær mere om det herunder.

Fordele ved at have et rundt spisebord

Fravær af hjørner gør runde borde mere imødekommende, hvilket endda kan gøre det nemmere at føre samtaler. Bordets form gør det let for alle at se hinanden.

Det er almindeligt, at denne bordstil kun har et bordben, hvilket vil forhindre vanskeligheder med bordben. Mangel på hjørner kan reducere risikoen for ulykker.

Ulemper ved at vælge et rundt bord

I et rektangulært eller smalt rum fungerer det ikke godt med runde borde. De kan gøre det mere indeklemt og gøre det sværere at flytte. Hvis du også vil skubbe det hen mod væggen for at give plads til folk, der går, vil du spilde meget plads. Det får det til ikke at se særlig godt ud.

Bordets diameter skal være bred, hvis du vil have plads til flere personer på én gang. Det betyder at have et meget stort bord til den plads, du har til rådighed. Derudover gør formen det også svært at tilføje andre stole eller tilføje et ekstra bord i forlængelse af det.

Fordele ved at have et kvadratisk spisebord

Et kvadratisk spisebord ser godt ud i et minimalistisk hjem. Det ser endnu mere elegant ud, hvis du tilføjer et tykt glas som bordplade. Denne stil giver dig mulighed for at lege med rummet. Du kan skubbe det hen mod en væg eller op i et hjørne uden problemer.

Hvis du har flere gæster end normalt, kan du også tilføje et ekstra bord for at gøre det længere. På denne måde kan I alle spise sammen.

Ulemper ved at vælge et kvadratisk bord

Generelt er kvadratiske borde små, da de er lavet til kvadratiske rum i huse eller lejligheder. På den anden side kan dets hjørner være et problem for børn.

På samme måde, hvis du har flere gæster og skal tilføje flere stole, vil gæsten på hjørnet synes, det er lidt ubehageligt.

En familie, der spiser middag sammen

Fordele ved rektangulære spiseborde

Hvis du har plads, kan du prøve et rektangulært bord, der passer til 6 eller 8 personer. De er en god løsning til personer, der normalt har mange gæster.

Uden tvivl øger de antallet af siddepladser ved at tilføje et par stole. Dette er alt sammen uden, at nogen sidder dårligt.

Ulemper ved rektangulære borde

Rektangulære borde er normalt meget store og fylder meget, så de ser ikke godt ud i ethvert hjem. Nogle gange kan det få rummet til at føles overfyldt.

Sådan foretages det rigtige valg af spisebord

En spisestue kan virkelig forbedre indretningen af dit hjem, hvis det er den rigtige størrelse og har et design, der passer til dit rum. Tag derfor alt dette i betragtning, når du skal foretage dit valg af spisebord.

Ikke alle huse har de samme karaktertræk. Prøv at guide dig selv efter nogle grundlæggende principper. Et af dem er at tage højde for den plads, du har.

Det kan interessere dig ...
6 naturlige produkter til at fjerne fedt fra dine bordplader
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 naturlige produkter til at fjerne fedt fra dine bordplader

Hvis du synes det er hårdt at fjerne fedt fra dine dine bordplader i køkkenet vil disse tips hjælpe dig, ved at bruge disse naturlige produkter.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.