Tom stol syndrom

Selvom det normalt er forbundet med tabet af en elsket gennem døden, kan tom stol syndromet også forekomme blandt de levende som følge af ensomhed og forladthed.
Tom stol syndrom

Sidste ændring: 09 august, 2022

Tom stol syndrom refererer til den følelse der opstår, når man mister en af sine kære. Det kunne være din partner, en ven, en bror eller en søster.

Det forveksles ofte med sorgen af at miste en person i almindelighed, men det hedder tom stol syndrom, fordi det har en speciel intensitet.

Tom stol syndrom optræder ofte i visse ferieperioder eller vigtige datoer, såsom jul, fødselsdage eller et andet tidspunkt, der har en særlig betydning for dig.

Du vil opdage den tomme stol blandt andre og føle et enormt tomt rum, og sorgen genopfriskes.

Den tomme stol er et stille vidne

En tom stol fortsætter med at være manifestationen af hvad eller hvem du var før, og ikke længere er. Det er især mærkbart, når du er omgivet af andre, men pludselig indser, at der mangler nogen.

Kvinde der er ensom

Denne stærke følelse er en del af sorgprocessen.

Når du står med tabet af en du elsker, går du gennem en periode, hvor du er nødt til at lære at leve uden denne person. Det er en tid med intens smerte.

Vi anbefaler denne artikel efter “Tom stol syndrom”:

6 råd til at overkomme sorg

Sorg vil fortsætte, indtil du er i stand til at håndtere tabet og vende tilbage til dit normale liv uden den frygtelige følelse af tomhed.

Det er vigtigt at forstå, at tomme stol syndrom kan forekomme, selvom den person du mangler, er i live. Det kan gælde for andre former for situationer, såsom ensomhed.

Når nogen går fra dig eller forlader dig, kan du også opleve tom stol syndrom, selvom det oftest forekommer i forbindelse med et dødsfald.

Du kan komme videre, selvom det er svært

Selvom du kun kan være i stand til at se tingene gennem smerten fra din sorg, er du stadigvæk nødt til at gå gennem vigtige helligdage og tider som jul – der er ingen måde at afværge den smerte. Du skal komme gennem oplevelsen, men det vil også passere.

Til at starte med, prøv at følg anbefalingerne nedenfor. De kan hjælpe dig i fremtiden:

Lad være at isolere dig, og vær ikke stille

Når du lider af tom stol syndrom, ønsker du sandsynligvis ikke at tale om det, og vender dig bort fra de mennesker, der ønsker at hjælpe dig. Du foretrækker at lide i stilhed.

Dette er meget usundt. Prøv dit bedste for at interagere med andre, selv når du ikke har lyst til det, og vær ikke bange for at søge hjælp, hvis det er nødvendigt. Nogle gange har vi bare brug for en anden person, der lytter og giver os opmærksomhed.

Læs også denne artikel efter “Tom stol syndrom”:

6 vaner til at opnå mental modenhed

Ændr betydningen af den tomme stol

Tingene vil altid betyde, hvad du vil have dem til at betyde. Hvis din tomme stol er synonymt med sorg og tab, hvorfor ikke give den en ny betydning?

Tag et nærmere kig, forsøg at fjerne de negative følelser, som du har tilladt den at have. Gør stolen til din ven, ikke din fjende.

Spørg om hjælp

Du tror måske du kan håndtere hvad som helst, og at hvis du ikke løser tingene på egen hånd, vil ingen gøre det for dig. Men nogle gange har man brug for et ekstra skub eller hjælp for at bevæge sig fremad.

Lad være med at selvmedicinere – dvs drikke alkohol, ryge, spise piller eller lignende for at dulme smerten. Hvis sorgen er så stærk, bør du snakke med din læge eller psykolog.

En psykolog kan hjælpe dig mere end nogen anden kan, så du skal ikke være bange for at søge hjælp.

Tom stol syndrom

Det er vigtigt at acceptere, at folk kommer til at komme og gå i dit liv, på en eller anden måde.

Nogle vil gå bort, andre vil forlade dig, og andre kan skade dig. Du har ikke andet valg end at acceptere det.

Lad ikke en tom stol fjerne  den glæde, der gør, at du føler dig i live.

Ingen tvivl om, at disse situationer vil gøre ondt, fordi du er menneske – du har følelser! Men du skal lære at acceptere, at ting sker, som du ikke kan kontrollere.

Det kan interessere dig ...
5 grunde til at du ingen venner har og hvorfor det er din skyld
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 grunde til at du ingen venner har og hvorfor det er din skyld

Klager du over at du ingen venner har? Føler du dig ensom? Hvis det er tilfældet, så vær opmærksom på om de følgende årsager kan være grunden.  • Echeburúa, E., & Herrán, A. (2007). ¿Cuándo el duelo es patológico y cómo hay que tratarlo? Análisis y Modificación de Conducta33(147), 31–50.
  • Pelegrí, M., & Romeu Figuerola, M. (2011). El duelo, más allá del dolor. Desde El Jardín de Freud: Revista de Psicoanálisis, (11), 133–148. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4554003&orden=1&info=link
  • El síndrome de la silla vacía. Diario El país de España. (2010). Recuperado el 24 de marzo de 2020.
  • Hartwell-Walker, M. (2018). The Empty Chair at the Holiday Table. Psych Central. Retrieved on March 24, 2020, from https://psychcentral.com/lib/the-empty-chair-at-the-holiday-table/

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.