Trichomonas hos kvinder: Kan det behandles med naturlige midler?

Nogle mennesker vælger at behandle trichomonas hos kvinder med naturmedicin. Men virker de? Her vil vi fortælle dig det.
Trichomonas hos kvinder: Kan det behandles med naturlige midler?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 23 januar, 2023

Nogle mennesker har spekuleret på, om trichomonas hos kvinder kan behandles med naturmedicin. I betragtning af kompleksiteten af denne seksuelt overførte sygdom søger mange mennesker løsninger for at stoppe symptomerne og forhindre mere alvorlige problemer.

Det skal dog bemærkes, at en medicinsk tilgang er afgørende. Selv om nogle hjemmelavede midler kan give en vis lindring, er det ofte nødvendigt at administrere receptpligtig medicin for at håndtere den parasit, der forårsager denne sygdom. Vi fortæller dig mere om det.

Behandling af trichomonas hos kvinder

Trichomonas er en seksuelt overført sygdom forårsaget af parasitten Trichomonas vaginalis. Den kan ramme både mænd og kvinder, selv om den er mere almindelig hos kvinder. Overførsel sker ved genital kontakt, enten under vaginal, anal eller oralsex.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) anslår, at kun 30 % af tilfældene har nogen symptomer. Især hos kvinder omfatter symptomerne normalt vaginal lugt, irritation, kløe og svie under vandladning. Desuden har vaginal udflåd tendens til at blive hvidt, gulligt eller grønligt.

Uden hurtig behandling forårsager infektionen genital inflammation og øger risikoen for at få andre kønssygdomme. Desuden kan det i tilfælde af gravide kvinder føre til komplikationer såsom lav fødselsvægt eller for tidlig fødsel.

Derfor skal du, når du har mistanke om tilstanden, konsultere en læge for at bekræfte diagnosen. Dette bekræftes normalt af en fysisk undersøgelse og laboratorieprøver.

Derefter foreslås oral indgivelse af lægemidler. Mulighederne er som følger:

 • Metronidazol.
 • Tinidazol.
 • Secnidazol.

Lægemidlerne kan tages i en enkelt dosis (megadoser) eller i små doser fordelt over flere dage. Det er nødvendigt at gennemføre hele behandlingen for at fjerne parasitten fuldstændigt. Desuden bør den seksuelle partner også modtage medicinen for at forhindre reinfektion.

Er det muligt at behandle trichomonas hos kvinder med naturmedicin?

Der har længe været en række hjemmemidler i omløb, som lover at give lindring mod trichomonas hos kvinder. Indtil nu er der dog ingen videnskabelige beviser for deres sikkerhed og effektivitet. Den eneste effektive behandling er administration af lægemidler, der er ordineret af lægen.

Der er dog nogle naturlige midler, der kan tjene som et supplement til at minimere infektionens symptomer. De erstatter ikke den medicinske tilgang, men anekdotiske beviser tyder på, at de kan hjælpe med midlertidig lindring af kløe, svie og betændelse. Lad os se nærmere på dem.

Parasitterne, der forårsager trichomonas

Granatæblejuice eller -ekstrakt

I traditionel medicin har granatæblejuice eller -ekstrakt været et af de mest udbredte kosttilskud til bekæmpelse af forskellige typer infektioner, især trichomonas hos kvinder. Det tilskrives antibiotiske, antiparasitære og antiinflammatoriske egenskaber.

En in vitro- og in vivo-undersøgelse, som blev offentliggjort i Journal of the Egyptian Society of Parasitology, rapporterede, at renset granatæbleekstrakt har potentiale til at hæmme væksten af parasitten Trichomonas vaginalis. Disse virkninger blev knyttet til dets rigelige indhold af polyfenoler, fedtsyrer, steroler, terpenoider og aminosyrer.

Der er dog behov for større og mere omfattende undersøgelser for at bekræfte dette. Det er dog et sikkert og næringsrigt middel for de fleste mennesker.

Anbefalingen er at drikke 2 til 3 glas granatæblejuice om dagen i en uge.

Sort te

Sort te er et af de populære midler i behandlingen af trichomonas hos kvinder. Den er værdsat for sit høje indhold af antioxidant og antiinflammatoriske forbindelser, der hjælper med at kontrollere infektionen. Og selv om det ikke er en kur, har det potentiale som et supplement til at stoppe parasitvækst.

I forskning, der blev delt via BMC Complementary Medicine and Therapies, hjalp ekstrakt af denne ingrediens med at bekæmpe metronidazol-resistente stammer af Trichomonas vaginalis. Og det bedste? Det påvirkede ikke balancen i den vaginale flora.

Effekten blev i høj grad forklaret af dens indhold af aflavin, et antioxidant polyfenol. Der er dog behov for mere forskning.

Hvidløg

Hvidløg har siden oldtiden været brugt som et hjælpemiddel til at bekæmpe forskellige typer infektioner. Især tilskrives hvidløg antibakterielle, svampedræbende og antiprotozoiske egenskaber. Hvad sidstnævnte angår, blev det i en sammenlignende undersøgelse fastslået, at det kan bidrage til at hæmme væksten af Trichomonas vaginalis.

Forskerne konstaterede navnlig, at et kommercielt hvidløgsbaseret produkt stopper denne mikroorganismes motilitet. Derfor har det et terapeutisk potentiale mod trichomonas. På trods af disse resultater er der dog behov for yderligere undersøgelser.

Generelt findes hvidløgsbaserede produkter i form af tabletter eller piller. De indtages normalt to eller tre gange dagligt, 40 minutter før hvert hovedmåltid.

Trichomonas hos kvinder: Midler, der ikke anbefales

Mens ovennævnte midler generelt er sikre og veltolereret, er der andre muligheder, der ikke anbefales på grund af de risici, de indebærer. Det er vigtigt at nævne dem, da brugen af dem har en tendens til at føre til komplikationer eller uønskede virkninger.

Brug af douche

Dette middel kombinerer normalt vand med andre væsker og stoffer, såsom eddike, zinksulfat og nogle æteriske olier. Selv om det nogle gange midlertidigt lindrer kløe og svie, har anvendelsen af det betydelige bivirkninger.

Som det fremgår af en undersøgelse, der er offentliggjort i Epidemiologic Reviews, er brug af douche forbundet med en øget risiko for bækkenbetændelse, bakteriel vaginose, seksuelt overførte sygdomme, candidiasis og livmoderproblemer. Derfor frarådes de af gynækologer.

Eksempel på vaginal douche

Yoghurt med levende kulturer

Selv om indtagelse af yoghurt med levende kulturer kan gavne sundheden ved at fremme balancen i bakteriefloraen, kan anvendelsen af yoghurt i skeden føre til problemer. Nogle hævder, at dens probiotika hjælper med at afbalancere den vaginale flora. Der er dog ingen beviser for dette.

I modsætning hertil er det blevet fastslået, at det kan være kontraproduktivt at indføre yoghurt i skeden. Det er ikke kun, fordi det kan ændre balancen af de bakterier, der allerede er til stede, men også fordi det fremmer problemer med infektioner og dårlig lugt.

Hvad skal vi huske om midler mod trichomonas hos kvinder?

I øjeblikket er der ikke nok videnskabelig dokumentation til at hævde, at naturmedicin effektivt kan bekæmpe trichomonas hos kvinder. Mens muligheder som granatæbleekstrakt, sort te og hvidløg har vist lovende virkninger, er der behov for mere dokumentation. Indtil videre kan de bruges som supplement.

Det vigtigste at huske på er, at intet naturpræparat kan erstatte medicinsk behandling. Med denne infektion er det vigtigt at få den rette dosis medicin for at behandle den effektivt og forebygge komplikationer. Hvis du har mistanke om, at du kan have det, skal du kontakte din læge så hurtigt som muligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bouchemal K, Bories C, Loiseau PM. Strategies for Prevention and Treatment of Trichomonas vaginalis Infections. Clin Microbiol Rev. 2017 Jul;30(3):811-825. doi: 10.1128/CMR.00109-16. PMID: 28539504; PMCID: PMC5475227.
 • Centers for Disease Control and Prevention. STD facts – trichomoniasis.
 • Schumann JA, Plasner S. Trichomoniasis. [Updated 2022 Jun 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534826/
 • El-Sherbini, Gehad & Ibrahim, Khadra & Sherbiny, Eman & abdel hady, Nevein & Morsy, Tosson. (2010). Efficacy of Punica granatum extract on in vitro and in vivo control of Trichomonas vaginalis. Journal of the Egyptian Society of Parasitology. 40. 229-44.
 • Noritake SM, Liu J, Kanetake S, Levin CE, Tam C, Cheng LW, Land KM, Friedman M. Phytochemical-rich foods inhibit the growth of pathogenic trichomonads. BMC Complement Altern Med. 2017 Sep 13;17(1):461. doi: 10.1186/s12906-017-1967-x. PMID: 28903731; PMCID: PMC5598040.
 • Ibrahim AN. Comparison of in vitro activity of metronidazole and garlic-based product (Tomex®) on Trichomonas vaginalis. Parasitol Res. 2013 May;112(5):2063-7. doi: 10.1007/s00436-013-3367-6. Epub 2013 Mar 2. PMID: 23455944.
 • Martino JL, Vermund SH. Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiol Rev. 2002;24(2):109-24. doi: 10.1093/epirev/mxf004. PMID: 12762087; PMCID: PMC2567125.
 • Mei Z, Li D. The role of probiotics in vaginal health. Front Cell Infect Microbiol. 2022 Jul 28;12:963868. doi: 10.3389/fcimb.2022.963868. PMID: 35967876; PMCID: PMC9366906.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.