Trin-for-trin-guide til at lave en sansebog derhjemme

Når vi har fortalt dig, hvordan en sansebog kan hjælpe dit barn, vil du helt sikkert få lyst til selv at lave en sansebog derhjemme.
Trin-for-trin-guide til at lave en sansebog derhjemme
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 31 maj, 2023

Noget legetøj er afgørende for et barns udvikling. Når vi har fortalt dig, hvordan en sansebog kan hjælpe dit barn, får du helt sikkert straks lyst til at finde ud af, hvordan du kan lave en sansebog derhjemme. Og vi fortæller dig hvordan!

Sansebøger går under mange navne, fra undervisningsbøger, aktivitetsbøger og filtbøger til udtryk som stillebøger og bløde bøger. De er også forbundet med en række fordele.

Det er videnskabeligt bevist, at børn, der ikke får sansestimulering, ofte er forsinket i deres udvikling. På samme måde har det vist sig, at babyer, der stimuleres tidligt, har en tendens til at vokse bedre og have et bedre organiseret centralnervesystem.

Hvad kendetegner en sansebog?

En sansebog er et stykke legetøj, men ikke et hvilket som helst stykke legetøj. Den henvender sig normalt til babyer og børn i alderen mellem 6 måneder og 3 år.

Men hvis indholdet tilpasses, kan den endda bruges af et barn på op til 10 år. Dette er takket være en af dens mest fremragende funktioner: Tilpasning.

Når det kommer til en sansebog, er der ingen grænser. Du kan vælge størrelse, indhold og materialer. Med hensyn til materiale er der nogle, der betragtes som typiske for dette legetøj, såsom stof og filt.

På samme måde er der en udbredt opfattelse af, at disse bøger favoriserer fine psykomotoriske færdigheder, koncentration og endda kærligheden til bøger. Derudover er de en perfekt gave fra mor til baby eller barn, hvilket yderligere styrker dette bånd.

Eksempel på, hvordan man kan lave en sansebog
Sansebøger er udviklingsværktøjer. Brugen af dem bliver mere og mere udbredt.

Hvilke materialer skal du bruge til at lave en sansebog?

Som nævnt afhænger de materialer, du skal bruge, af, hvordan du vil lave bogen. Der er dog nogle, der er almindelige at finde:

  • Stof.
  • Filt.
  • Vlieseline.
  • EVA-skum.
  • Materialer til indbinding: Velcro, ringe, lim.
  • Syværktøj: Symaskine, nål, saks.
  • Syredskaber: Tråde, bånd, klude, knapper, lynlåse.

Trin-for-trin-guide til at lave en sansebog

Hvis du tager dit barns alder i betragtning, kan bogen handle mere om sanseindtryk (for babyer) eller aktiviteter (for større børn). Men uanset hvad, bør du finde på kreative måder at fange deres opmærksomhed på.

Og det er noget af det sværeste, for før du begynder at klippe, sy eller lime, skal du have en oversigt over indholdet på hver side. Når du har det, så kan du gå i gang!

Trin 1

Bestem bogens størrelse. Når du har besluttet det, markerer du det på det materiale, du vil bruge til siderne, enten filt eller EVA-skum, og begynder at skære. Sørg for, at de alle har samme størrelse!

Bogen behøver ikke at have så mange sider, hvis den er til babyer. Men hvis der er tale om større børn, skal den være lidt større, da tanken er, at der skal være lege på hver side.

Trin 2

Kan du huske, at vi talte om motiverne? Nu er det tid til at bringe dem til live. Tag hver af siderne i bogen og lav den stimulus eller aktivitet, du har tænkt på.

For at gøre dette kan du gøre brug af knapper, bånd, stofrester, lynlåse, EVA-skum og så videre. Mulighederne er uendelige!

Trin 3

Til sidst kommer vi til indbindingen, som også byder på forskellige muligheder. Hvis du kender dit barn, kan du vælge den, du tror, vil være nemmest for barnet at holde. Alle skal huske på holdbarheden (her kan indbinding være en hjælp).

De mest anvendte muligheder er ringe, hvor man normalt laver tre huller i sidernes margener. Så er du færdig!

Baby leger på gulv
Tidlig stimulering af spædbørn forbedrer deres kognitive udvikling og har endda indflydelse på udformningen af centralnervesystemet.

Det giver tusindvis af muligheder at lave en sansebog

Du kan nyde hele processen med at skabe dette meget vigtige legetøj for dit barns udvikling. Men vi vil ikke lyve for dig, den sværeste del er ofte at finde idéer til bogen.

En af de mest populære er en bog med tekstur (glat, ru, blød, hård osv.). Andre laver derimod sider med forskellige aktiviteter: Puslespil, matchende brikker, relatering af former, farver, bogstaver og tal. Hvad venter du på for at give dit barn en vidunderlig gave?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ardiel, E. L., & Rankin, C. H. (2010). The importance of touch in development. Paediatrics & child health, 15(3), 153–156. https://doi.org/10.1093/pch/15.3.153
  • Lee J. H. (1991). An experimental study of the effects of sensory stimulation on the early growth and development of Korean low-birth-weight infants. Journal of pediatric nursing, 6(2), 144–145.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.