Udforsk 20 typer af aloe til at dekorere dit hjem og din have

Der findes hundredvis af typer af aloe, og mange af dem kan dyrkes i din have. De vil fylde dit hjem med farve og elegance.
Udforsk 20 typer af aloe til at dekorere dit hjem og din have

Sidste ændring: 23 maj, 2023

Vidste du, at der findes flere forskellige typer af aloe? Sandheden er, at der findes forskellige sorter afhængigt af land og region. Der er blevet opdaget og klassificeret hundredvis af dem, alle med unikke egenskaber.

Af dette store antal har kun fire af dem indtil nu bekræftede medicinske egenskaber. Men ud over velvære er de alle dekorative og smukke. Derfor bliver de i stigende grad brugt i haver og endda indendørs.

Hvis du vil vide mere om alle de forskellige typer af aloe, der findes, så læs videre, for vi fortæller dig alt om de typer, du kan dyrke derhjemme.

Typer af aloe til at dekorere din have

Aloe vera er en plante, der i hundreder af år har været brugt som kilde til alternativ medicin. Ifølge videnskabelige artikler har den antioxidant og antiseptiske egenskaber samt fugtgivende, udrensende og afføringsfremmende egenskaber.

I denne artikel vil vi opremse nogle af de typer af aloe, som ud over at dele disse egenskaber har egenskaber, der gør dem til smukke planter, som du kan dekorere din have eller dit hjem med.

1. Aloe arborescens

Aloe arborescens er eksempel på typer af aloe
Aloe arborescens.

Bladene på aloe arborescens  vokser i rosetform, er lancetformede, kødfulde og har pigge i kanten.

Farven er lysegrøn på bladene og blomstrer om vinteren med meget markante orange blomster. Den kan dyrkes i krukker eller direkte i haven på et halvskygget sted.

Den modstår kulde meget bedre end varme.

2. Aloe brevifolia

Aloe brevifolia
Aloe brevifolia.

Aloe brevifolia, også kendt som “krokodilletand”, har meget markante blade, der er grågrønne og vokser i en trekantet form. De har pigge, der ligner tænder, deraf det populære navn.

Blomstringen sker om foråret, når stænglerne når en længde på ca. 50 centimeter. Derfra kommer de smukke, knaldrøde, klokkeformede blomster.

3. Aloe ferox

Aloe ferox
Aloe ferox.

Aloe ferox er en af de typer af aloe med en usædvanlig form. Den ligner mere et træ, fordi den, når den vokser, efterlader en lang stamme, hvorfra bladene og blomsterstilkene er støttet.

Det er meget almindeligt at se den i parker og haver på grund af dens nemme pleje og skønheden i dens blomster, som er små, klumpede og aflange orangerøde blomster. Den blomstrer om vinteren.

4. Aloe saponaria

Aloe saponaria
Aloe saponaria.

Aloe saponaria eller Aloe maculata er endemisk i Sydafrika og ser flot ud takket være sine rosetformede, brede, kødfulde blade. Den har en varieret farve, der bliver blågrøn eller rødbrun med hvide pletter og brune pigge i kanten.

Selv om den kan dyrkes i haven, anbefales det at dyrke den i krukker for bedre udvikling.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Sådan laver man naturlig sæbe med aloe vera og honning

5. Aloe barbadensis

Aloe barbadensis er eksempel på typer af aloe
Aloe barbadensis.

Aloe barbadensis er en af de smukkeste typer, som du kan have i dit hjem.

Ja, det er den mest almindelige af dem alle, kendt blot som “aloe vera” eller “aloe”. Dens medicinske egenskaber kommer fra dens komponenter, som det fremgår af en 2020-analyse. Den er rig på aminosyrer, vitaminer og enzymer. Den største ernæringsmæssige, medicinske og æstetiske værdi ligger i krystallen, der er synlig, når huden fjernes fra bladene.

De er lange og grønne, ret hårde og sværdformede, med en skarp spids og pigge på kanten. De vokser tæt på jorden og udvikler sig spiralformet rundt om hinanden.

Det er en god idé at dyrke denne type aloe derhjemme, fordi man kan drage fordel af dens egenskaber, men også fordi den vil give et visuelt skuespil, når den blomstrer. Den blomstrende stilk, der i spidsen har flere små blomster i en cylindrisk form, blomstrer indefra planten.

6. Aloe juvenna

Aloe juvenna er en af de populære typer af aloe
Aloe juvenna.

Aloe juvenna er lille og kan holdes i en have, i hjemmet eller endda på et kontor. Dens blade vokser godt grupperet og vertikalt og danner en roset af grøn farve med meget slående hvide pletter. Den har også små torne på bladene.

Det bedste tidspunkt at dyrke den på er forår og sommer, fordi kulden er meget skadelig. Den overlever ikke frost.

Selv om den er meget lille, blomstrer den smukt og sjældent i forhold til sin størrelse. Dens blomster er lange og stavformede, og stilken er stor i forhold til størrelsen af blomsterne, der kommer ud i klaser og klokkeformede orangerøde.

14 andre typer af aloe til at dekorere dit hjem

Nedenstående vil vi kort beskrive andre typer af aloe, der er smukke og meget nyttige. Blandt dem er de fire vigtigste medicinske arter:

 • Aloe vera eller barbadensis.
 • Candelabrum eller Aloe arborescens.
 • Saponaria eller Aloe maculata.
 • Aloe ferox.

Lad os nu lave en mere omfattende liste, som du også kan overveje.

Aloe polyphylla
Aloe polyphylla.
 1. Aloe aristata: Dette er en lille sort, der ikke overstiger 15 til 30 centimeter i diameter.
 2. Aloe striata: Dens særlige kendetegn er, at den ikke har nogen torne.
 3. Variegata: Denne er den ideelle størrelse til at blive dyrket indendørs.
 4. Aloe deltoideodonta: Denne er kendetegnet ved sin stjerneform og grønne farve med små hvide pletter.
 5. Aloe ciliaris vokser bedst i sand eller grus, som garanterer den dræning, de har brug for.
 6. Plicatilis er også kendt som “viftealoe”. Den vokser i meget kolde og fugtige områder, såvel som i varme og tørre rum.
 7. Vaombe: Dette er en stor stedsegrøn aloe, der vokser i en hængende form.
 8. Spiral er hjemmehørende i Maluti-bjergene, den er også kendt som Aloe polyphylla. Dens blade vokser i en stor spiralform.
 9. Aloe squarrosa: Denne er langsomt voksende og er en god idé at holde indendørs. Den er lille, men bladrig.
 10. Blå alfe: Dens navn kommer fra dens størrelse og farve. Den vokser i små blågrønne rosetter med blomstrende stængler, hvorfra der kommer røde blade frem.
 11. A. cameronii: Denne er hjemmehørende i Zimbabwe og Malawi. Den skiller sig ud, fordi den med den rette pleje kan leve op til 40 år.
 12. Aloe marlothii kommer fra Sydafrika og bliver 3 meter høj.
 13. Afrikansk aloe: Denne er kendetegnet ved bladranden, som er rødlig i farven. Dens knopper er orange, selv om de skifter farve til en mere rødlig farve, når de åbner sig.
 14. Aloe dorotheae er hjemmehørende i Tanzania. Den er kendetegnet ved sin lysegrønne farve med rødlige spidser.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan planter du en nopal kaktus derhjemme: En komplet guide

Hvilke typer af aloe kendte du allerede?

Du har sikkert allerede været i kontakt med mange af disse typer af aloe, men vidste ikke, at de var forskellige. Eller måske var du ikke klar over, at der fandtes så mange forskellige typer af aloe derude. På grund af deres størrelser, former og farver forveksles de nogle gange med andre arter, f.eks. sukkulenter.

Det vigtige er, at hvis du har besluttet dig for at give din have et nyt udseende ved at dyrke forskellige typer af aloe, har du nu en omfattende liste over muligheder at overveje. Hvilken af dem fængede dig mest?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.