8 gode råd: Sådan undgår du at tage på i overgangsalderen

Udover at ændre dine spisevaner for at tilpasse dig denne nye fase i dit liv, kan en halv times gang hver dag hjælpe dig med at holde dig i form.
8 gode råd: Sådan undgår du at tage på i overgangsalderen
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Nogle mennesker tror at det at tage på i overgangsalderen er noget, der ikke kan undgås. De tror at deres stofskifte vil gennemgå visse forandringer, og at de vil være svære, om ikke umulige at kontrollere.

Når du gradvist udfaser din normale menstruationscyklus, betyder det, at din krop producerer mindre østrogen. Hormonelle skift afspejler sig i både din krop og dit humør.

Men ved at være opmærksom på de forandringer, denne proces kan medføre,  kan du tage nogle tidlige skridt til at forebygge dem, og samtidig altid stole på din læges råd.

Overgangsalderen er en ny fase af dit liv, og det er muligt at leve ligeså fuldt, sundt og lykkeligt som før ved blot at tage dig af dig selv. I dagens artikel vil vi forklare hvordan.

Derfor tager du på i overgangsalderen

Ifølge European Medical Institute of Obesity kan kvinder faktisk forøge deres kropsvægt med 5-10 kilo.

Så kan du spørge dig selv om dette er uundgåeligt og at du vil tage på i overgangsalderen? Er der noget, vi kan gøre for at stoppe dette i denne fase?

Selvfølgelig er der det. Ved at træffe de nødvendige foranstaltninger kan du forhindre at dette sker for dig, mens det også hjælper dig til at opnå en bedre samlet livskvalitet. Men for at forstå de forandringer lidt bedre, lad os først diskutere årsagerne:

Hormonforstyrrelser

Under overgangsalderen vil din krop ophøre med at producere østrogen Det betyder, at du kommer til at lægge mærke til nogle små ændringer:

 • Dit stofskifte vil bremse, og dine adipocytter (fedtdepoter) vil stige.
 • Du vil kræve mindre energi til din krop, og alt du spiser, som ligger ud over, hvad du har brug for vil blive omdannet til fedt.
 • I mange tilfælde oplever kvinder følelsesmæssige ændringer i overgangsalderen. Dette kan forårsage søvnbesvær, angst og endda depression.
 • Overgangsalderen kan føre til spiseforstyrrelser.
 • Nogle kvinder vil opleve et tab af muskeltonus.
 • Overgangsalderen vil gradvist reducere dine muskelfibre. Du vil få mere fedt og mindre muskler, og miste den styrke og lethed som du nød godt af for bare få år siden.
ØjneSpejl

Få styr på dine følelser

Noget, der normalt forekommer hos kvinder, som gennemgår overgangsalderen er at de oplever nogle af forandringerne på en negativ måde.

Når de ser i spejlet, de kan se, at de er gået en størrelse eller to op, når de har spist normalt. Og de undrer sig: Jeg tager sig af min kost, men hvorfor skal jeg pludselig have dette fedt omkring min mave, lår, eller endda ansigt?

Det er vigtigt at være opmærksom på hvad der sker i din krop – først derefter kan du finde bedre måder til at forbedre din livskvalitet.

Nogle gange kan de følelsesmæssige udfordringer føre til at skulle tage visse medikamenter, såsom antidepressiva. På lang sigt kan disse også forårsage vægtforøgelse og fysiske ændringer. Husk at tage højde for det.

Hvad kan du gøre for at undgå at tage på i overgangsalderen?

Kvinder oplever at tage på i overgangsalderen

1. En ny fase kræver nye strategier for at undgå at tage på i overgangsalderen

Du kan forblive smuk og stadig se dig selv som attraktiv. Overgangsalderen er starten på en ny fase i dit liv, som skal leves fuldt ud. Det eneste, du skal gøre er at være klar over de nye ændringer i din krop og udvikle nye, gode vaner.

Husk at du altid kan gå til din læge, hvis du er i tvivl om noget eller har lyst til at prøve forskellige behandlingsformer.

Det er noget, der afhænger af hvilken slags kvinde du er og din kropstype.

En ting skal dog gøres klart, og det er det faktum at din krop nu kræver færre kalorierDet betyder ikke, du er nødt til at spise mindre – du simpelthen nødt til at “spise bedre.”

2. Prioriter forbruget af visse grøntsager

 • Spinat
 • Broccoli
 • Græskar
 • Blomkål
 • Aubergine
 • Hvidløg
 • Løg

3. Spis to portioner frugt om dagen

Som du sikkert er klar over, har mange frugter et højt sukkerindhold og kan føre til vægtforøgelse, hvis du spiser for mange af dem.

European Medical Institute of Obesity anbefaler at du bør indtage to portioner frugt om dagen.

Vil du vide, hvad de bedste frugter er?

 • Frugt med hvidt frugtkød: Pærer og æbler.
 • Appelsiner og jordbær er fremragende kilder til bioflavonoider, som kan hjælpe med at lindre symptomer såsom hedeture.
 • Granatæbler

4. Sig “ja” til hele havreflager

 • Det anbefales stærkt at du spiser havregryn eller pumpernickelbrød til morgenmad.
 • Til frokosten kan du ledsage disse typer brød med dine salater og grøntsager, for eksempel.

5. Spise fed fisk to gange om ugen

Fisk som laks giver vigtige  omega-3-fedtsyrer og protein til at hjælpe med at forbedre dit hjertes sundhed og din krops generelle balance.

6. Betydningen af hvidt kød og sunde fedtstoffer

Det er en god idé at indtage disse op til fire gange om ugen:

 • Kylling eller kalkun
 • Hvid fisk, ligesom kulmule, torsk og havtaske
 • Hørfrø
 • Tilføj olivenolie, hakkede avocado og nødder til din salater

7. Husk at drikke 1,5 til 2 liter vand om dagen

 • Det er vigtigt, at du husker at holde dig godt hydreret. For at gøre dette, så prøv at altid bære en flaske vand på dig.
 • Det er også en god ide at drikke et glas rødvin

8. Få masser af motion

Motion5

Tag noget behageligt tøj på og inviter en ven til at gå en tur, dans, svømning, vandreture, eller cykling. 45 minutters aerobic-øvelser dagligt er en god vane.

Vil du læse mere? Oplev alle fordelene ved en gåtur

Prøv at følge alle disse tips og undgå at tage på i overgangsalderen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Arakane, M.; Castillo, C.; Rosero, M. F.; Peñafiel, R.; Pérez-López, F. R., and Chedraui, P. (2011). “Factors relating to insomnia during the menopausal transition as evaluated by the Insomnia Severity Index”, Maturitas, 69: 157-161.
 • Canto de Cetina, T. E., and Polanco-Reyes, L. (1996). Climaterio y menopausia. Las consecuencias biológicas y clínicas del fallo ovárico. México: Universidad Autónoma de Yucatán.
 • Chedraui, P.; Pérez-López, F. R.; Mendoza, M.; Morales, B.; Martínez, M. A.; Salinas, A. M., and Hidalgo, L. (2010). “Severe menopausal symptoms in middle-aged women are associated to female and male factors”, Arch Gynecol Obstet, 281 (5): 879-885.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.