Zen ernæring: Fordele og begrænsninger

Hvis du ønsker at forbedre din sundhedstilstand og reducere stressniveauet, kan du prøve zen ernæring, en sund metode med et højt næringsindtag.
Zen ernæring: Fordele og begrænsninger
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Zen ernæring foreslår et alternativ til at forbedre din kost og opretholde en god sundhedstilstand på lang sigt. Det kan klassificeres som en åndelig og fysisk terapi, der lægger vægt på indtagelse af visse fødevarer for at få kroppen til at fungere effektivt. Vi vil fortælle dig, hvad den består af og dens potentielle fordele.

Før vi begynder, er det vigtigt at understrege, at principperne for en god kost er balance og variation. Det er vigtigt at sørge for, at der jævnligt dukker meget forskellige produkter op for at opretholde et optimalt ernæringsindtag.

Principper for zen ernæring

Et af de grundlæggende punkter i zen ernæring har at gøre med inddragelse af visse fødevarer i kosten, der kan hjælpe med at kontrollere stressniveauet. Blandt dem skiller sig følgende ud:

  • Mandler.
  • Avocado.
  • Rødbede.
  • Chokolade.
  • Infusioner.

De indeholder alle kvalitetsantioxidanter, som er elementer, der neutraliserer dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv.

På den anden side kan disse produkter bidrage til at reducere dannelsen af kortisol, et hormon, der stimulerer inflammatoriske processer. På regelmæssig basis viser det sig at være højt, når der er en ændring i centralnervesystemet.

Desuden anbefales fuldkorn, frugt og grøntsager og mejeriprodukter stærkt. Disse fødevarer indeholder tryptofan, en aminosyre, som har vist sig at påvirke hjernefunktionen. Den kan hjælpe dig med at få god hvile og forebygge følelsesmæssige problemer.

Andre fødevarer med et højt proteinindhold bør dog ikke undervurderes. Dette er tilfældet med kød.

Zen ernæring anbefaler også dette produkt i retningslinjerne. Det giver proteiner af høj biologisk værdi, med alle de essentielle aminosyrer og med en god score med hensyn til fordøjelighed.

De vil være nødvendige for at forhindre udviklingen af patologier, der påvirker den magre masse, såsom sarkopeni. Dette fremgår af forskning offentliggjort i Nutrition Research.

Avocado indgår hyppigt i zen ernæring

Avocado er tilføjet til zen diæten med det formål at regulere kemiske processer i forbindelse med stress.

Fordele ved zen diæten

Gennemførelsen af zen diæten kan give en række sundhedsmæssige fordele. Først og fremmest skal det bemærkes, at det er en kost baseret på variation, men med prioritering af forbruget af friske fødevarer. Takket være dette reduceres risikoen for at opleve kroniske patologier.

På den anden side er det vigtigt at bemærke, at antioxidantindholdet skal være optimalt. Disse elementer er blevet sat i forbindelse med en lavere forekomst af sygdomme, hvilket bekræftes af en undersøgelse offentliggjort i European Journal of Medicinal Chemistry.

Dette kan forsinke aldringsprocesserne, og organerne vil opleve større effektivitet i udførelsen af deres funktioner.

Desuden taler vi om en kost, der søger at forbinde dig med dig selv, så den har også et åndeligt aspekt. Målet er at føle sig godt tilpas med sig selv og at frigøre sig fra stress og ængstelige situationer, som kan præge vores vaner.

For at gøre dette er det nødvendigt at indtage fødevarer med et højt indhold af tryptofan og B-vitaminer, men også at vise taknemmelighed over at have mad til rådighed.

Begrænsninger ved zen diæten

På trods af fordelene har zen diæten også en række begrænsninger. For eksempel er det en tilgang, der kun er lidt opmærksom på energibalancen.

Energibalance er meget vigtig for at undgå stigninger i kropsvægt, der kan påvirke helbredet. En stigning i fedtprocenten kan påvirke niveauet af inflammation i det indre miljø.

Ligeledes fokuserer den ikke på at opnå et dagligt proteinminimum, selv om den fremmer indtagelse af proteiner af høj biologisk værdi. Dette punkt er vigtigt for at sikre, at de fysiologiske processer fungerer korrekt. Det er også vigtigt for at forebygge udviklingen af muskelrelaterede problemer.

Vi må heller ikke glemme, at vores sundhed ikke kun er betinget af kosten. Mange andre faktorer kan have indflydelse.

Kvinde nyder en salat

Zen ernæring går ind for en åndelig forbindelse med kosten på en måde, der indebærer mere end det rent fysiske indtag.

Zen ernæring er en sund tilgang

Denne såkaldte zen ernæring går ind for at inddrage friske kvalitetsfødevarer i kosten, hvilket kan skabe flere sundhedsmæssige fordele. Den foreslår også en forbindelse med det indre miljø for at reducere stressniveauet.

Det er dog en tilgang, som måske ikke er anbefalet til alle, på trods af dens positive aspekter. En af nøglerne inden for ernæring er at individualisere så meget som muligt for at opnå overholdelse.

Før vi slutter, skal det nævnes, at det ikke kun er de fødevarer, der indtages i vores kost, der har betydning. Andre faktorer, som f.eks. de anvendte tilberedningsmetoder, kan også gøre en forskel. Som hovedregel bør der anvendes mindre aggressive tilberedningsmetoder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bravo, R., Matito, S., Cubero, J., Paredes, S. D., Franco, L., Rivero, M., Rodríguez, A. B., & Barriga, C. (2013). Tryptophan-enriched cereal intake improves nocturnal sleep, melatonin, serotonin, and total antioxidant capacity levels and mood in elderly humans. Age (Dordrecht, Netherlands)35(4), 1277–1285. https://doi.org/10.1007/s11357-012-9419-5
  • Naseeb, M. A., & Volpe, S. L. (2017). Protein and exercise in the prevention of sarcopenia and aging. Nutrition research (New York, N.Y.)40, 1–20. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2017.01.001
  • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.