5 fødevarer du aldrig bør spise igen

Folk spørger ofte, hvad de skal eller ikke skal spise: protein efter træning, hvilken slags ris, fuldkorn, fisk eller skaldyr, for eksempel. Mange gange findes der ikke et entydigt svar.
5 fødevarer du aldrig bør spise igen

Sidste ændring: 25 maj, 2022

Alle er forskellige, og hvad der er godt for én person, er måske ikke godt for en anden. Det handler blandt andet om, hvor meget du spiser. Når det er sagt i denne artikel, vil vi liste 5   fødevarer du aldrig bør spise.

Ikke anbefalede fødevarer

Selv om det er rigtigt, at der er fødevarer, der kan være mere farlige end andre. Og der er fødevarer, som bliver anbefalet, fordi de er sundere, er sandheden at vi ikke kan kategorisere fødevarer som “gode eller dårlige”. Det er fødevarer og hver ting er forskellig med mere eller mindre sikre sundhedseffekter.

5 fødevarer du aldrig bør spise

Mad du ikke kan lide

Du vil ikke lide kunne lide hver ret, du får, eller hvad der er på restaurantens menu. Så hvorfor holde det ud? Fødevarer , det er vores livsgrundlag, det er sandt, men det er også en fornøjelse og bør nydes, det er kulinarisk kærlighed og ekstase. Hvis det smager godt, perfekt. Hvis du ikke kan lide det, skal du ikke føle dig forpligtet til at spise det. Mange mennesker “hader” en bestemt fødevare, men de fortsætter med at spise den, fordi de synes, det er godt for dem.

Dette er ikke sandheden. Hvis du ikke kan lide det, er det ikke godt for dig. Det kan naturligvis have ernæringsmæssige fordele, men det er det samme med de 1 million andre fødevarer, du virkelig kunne nyde. “Sund mad” er ikke blot dampet broccoli og grillet kyllingebryst. Prøv at være kreativ og gøre dine smagsløg glade, mens du forbliver sund.

Fødevarer, der får din krop til at føle sig dårlig

Kvinde med flad mave

Det kan være din mave, hoved eller led. Du kan måske lide noget, men efter du har spist det, føler du dig oppustet, sløv og generelt utilpas. Dette sker med enhver form for mad, hos den person, selvom hvidt mel, mejeriprodukter og kød har en tendens til at vinde førstepræmie. Forsøge at undgå disse fødevarer 99% af tiden. De andre 1% af tiden er til for at du skal nyde det, men vær forsigtig: spis ikke for meget. Hvis du anser denne form for lejlighedsvis nydelse som en “særbehandling”, du vil nyde det meget mere. Glem ikke, at hvis du spiser for meget vil du føle dig meget dårlig senere.

Fødevarer du aldrig bør spise, der gør at du føler dig skyldig

Du ved præcis, hvad vi taler om. Du tilbringer hele weekenden med at spise kager, brownies, is, pommes frites, stegt kylling, pandekager, slik, tacos … Og du vågner op på mandag med massive mad-tømmermænd og dårlig samvittighed, så det føles som om det ikke vil forsvinder selvom du tilbringer hele ugen med at spise æbler, tomat og gulerod samt salat.

Selvfølgelig sker dette: du straffer dig selv hårdt de næste dage den at følge en streng   kur   som er umulig at gennemføre. Ganske som det der sker efter at du har været fuld, lover du dig selv ikke at gøre det igen (selvom du ikke tror på det, fordi du vil gentage denne cyklus weekenden efter).

At føle sig skyldig over at have spist er forfærdeligt. Det tjener ikke noget formål. At skamme sig over at spise på en usund måde i en kort periode gør at du føler dig utilfreds med din krop og tvinger dig selv til at spise ting, som du måske ikke kan lide “kun fordi de er sunde”. Dette er ikke en anbefalelsesværdig teknik af forskellige årsager. For det første vil du ikke tabe det fedt, du allerede har taget på og for det andet vil din mave ikke forstå hvad der sker. Den kan blive mere følsom, hvis du spiser sundt fra mandag til fredag og derefter sjusker med ingredienser, fedtstoffer, krydderier og sukker på lørdage og søndage.

Person der spiser is

Hvis du har tendens til at holde fester, gå ud eller bestille levering eller mad i weekenden, bør du ikke spise for meget. Hold en afbalanceret kost. Spis ikke, det, der gør at du føler dig skyldig. Fordi, trods alt, skal maden være utrolig før og efter du spiser den. Hvis du er færdig med dit måltid og du føler dig dårlig tilpas og skyldig, er det så virkelig det værd?

Fødevarer du aldrig bør spise, som du simpelthen ikke kan holde op med

Hvis der er en fødevare som du simpelthen ikke kan stoppe med at spise, så længe pakken ikke er slut vil du ikke stoppe med at putte den i din mund, hvis du lige meget hvornår stadig vil spise, hvis nogen skal sige “stop”, og hvis du har en stor tilskyndelse til at spise det, især når du ikke har det hjemme… Så er det en fødevare du burde fjerne fra din kost.

Når du tænker over fødevarer, som du ikke kan stoppe med at spise, som er vanedannende. Så kommer du helt sikkert til at tænke på pommes frites, chokolade, hamburgere, og pizza. Alle disse “fødevarer” kan kemisk ændre svarene i din hjerne og kan blive meget vanedannende. Men det er ikke bare junk food: Du kan også blive afhængig af sunde fødevarer.

Det kan være jordbærsyltetøj, din bedstemors hjemmelavede småkager eller en salat, selv om disse sager er mindre. Hvis du ikke kan stoppe med at spise rosenkål, så det er okay!

Fødevarer du aldrig bør spise, der ikke er fødevarer

Daasemad

Majssirup med højt fructoseindhold er ikke fødevarer. Modificeret majsstivelse er ikke fødevarer. Kunstige farvestoffer og smagsstoffer er ikke fødevarer. Cellulose (træpulp, der ofte findes i revet ost) er ikke fødevarer. Propylenglycol? Heller ikke fødevarer. Imidlertid tilsætter de store fødevareindustrier dem samt mange andre, der ikke er specificeret her) til deres ingredienser).

Disse ingredienser anvendes til mange ting, såsom at spare penge for virksomheden. At hjælpe et andet firma, hvilket skaber en afhængighed for forbrugerne, ved brug af billigere ting, der holder længere, men ikke godt for dit helbred.

Det er bedst at lave din egen mad med rigtige ingredienser og økologiske (eller lokale) produkter og ved brug af højkvalitets animalsk protein (græssende køer, ingen antibiotika og hormoner, fisk som ikke er dyrket i farme, fritgående kyllinger osv.). Læs på hver enkelt etiket, og hvis der er en ingrediens, som du ikke kan genkende, er det sandsynligt, at det ikke er mad.

Hvor tit spiser du disse fødevarer du aldrig bør spise?

Det kan interessere dig ...
Ti råd til at styrke dit immunforsvar gennem kosten
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ti råd til at styrke dit immunforsvar gennem kosten

Temperaturændringer, stress og træthed kan svække dig. Men din kost har også stor indflydelse. Lær hvordan du kan styrke dit immunforsvar gennem ko...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Veling, H., Aarts, H., & Stroebe, W. (2013). Using stop signals to reduce impulsive choices for palatable unhealthy foods. British journal of health psychology18(2), 354-368.
  • Zink, D. L. (1997). The impact of consumer demands and trends on food processing. Emerging infectious diseases3(4), 467.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.