Årsager til en hård knude under huden

En hård knude under huden kan opstå af mange årsager og skyldes ikke nødvendigvis en kræftproces. Få mere at vide her.
Årsager til en hård knude under huden
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 18 april, 2023

En hård knude under huden kan gøre alle bekymrede. Den største frygt er, at der kan være tale om en ondartet svulst, men det er sjældent tilfældet. Der er mange grunde til, at dette opstår, og de fleste af dem bør ikke give anledning til bekymring.

Det er rigtigt, at en hård knude under huden kan være et tegn på kræft. Det skyldes dog næsten altid andre årsager. Hvis den opstår pludseligt, inden for 24 til 48 timer, og forårsager smerte, er det højst sandsynligt en infektion eller en skade.

Når det er en blød, glat knude, der kan bevæges med fingrene, er det normalt en godartet cyste. Før du drager de forkerte konklusioner, er det derfor bedst at vurdere, om en hård knude under huden bør give anledning til bekymring eller ej.

Hvad kan forårsage en hård knude under huden?

Læge med et scanningsbillede

En hård knude under huden kan skyldes mange faktorer. Nedenstående vil vi se, hvad de vigtigste årsager er, og hvilke kendetegn der kan hjælpe os med at skelne nogle knuder fra andre.

Hævede lymfeknuder

Lymfeknuder er små kirtler, der er en del af immunsystemet. Deres rolle er at filtrere skadelige stoffer i lymfevæsken fra. Lymfeknuderne opbevarer også hvide blodlegemer, som bekæmper infektioner.

Det er almindeligt, at der opstår betændelse i lymfeknuderne, når der er en virus- eller bakterieinfektion. En sådan hævelse opstår normalt i områder som hovedet, halsen, armhulerne eller lysken.

De føles normalt hårde og smertefulde at røre ved. Når hårdheden er mærkbar, og de virker elastiske eller ubevægelige, kan det være et tegn på et mere alvorligt helbredsproblem. Sygdomme som lymfekræft, leukæmi og brystkræft kan påvirke knuderne.

En cyste

En cyste danner også en hård knude under huden. Konsistensen afhænger af det materiale, der er tilbage inde i knuden. Når den har en hård konsistens, indeholder den indespærrede proteiner eller døde hudceller.

Hvis de er tæt på hudens overflade, vil de sandsynligvis føles bløde. Hvis de er placeret i dybere områder, vil de være hårde. De forekommer normalt på hænder og håndled, rygsøjlen, hovedbunden, fødderne, tæerne eller munden.

Oftest forsvinder de af sig selv efter et stykke tid. Nogle gange har de en sort plet i midten, og så eksploderer de som regel og frigiver en gul substans. Hvis de er røde, hævede eller smertefulde, kan det være nødvendigt med medicinsk indgreb.

Lipoma

En fedtholdig tumor kaldes et lipom. Det kan være en hård knude under huden, men føles oftest blødt og bevægeligt. Den ser bleg eller farveløs ud og forårsager normalt ingen andre symptomer.

Den nøjagtige årsag til lipomer kendes ikke. De giver sjældent problemer, medmindre de involverer nerver eller blodkar. I disse tilfælde kan de forårsage smerter. De kræver normalt ikke medicinsk behandling, medmindre de forårsager ubehag.

Hård knude under huden: Dermatofibrom

Dermatofibrom er en hård brun eller rød knude under huden. Den forekommer oftest i områder, der er udsatte, såsom ben, arme eller ryg. Den giver normalt ingen symptomer, men i nogle tilfælde kan der være kløe, irritation og smerte.

Disse knuder opstår, når overskydende celler ophobes i dermis, som er det tykkeste lag af huden. Det er ukendt, hvad der forårsager disse dannelser, som aldrig er kræftfremkaldende. De forbliver dog på huden resten af personens liv. Der findes kirurgiske muligheder for at fjerne dem.

Fibroadenom

Fibroadenom er en godartet brysttumor. Den består af fibrøst og kirtelagtigt væv. Den udvikles ved høje østrogenniveauer og kan vokse, når hormonniveauet stiger under graviditet. I overgangsalderen har det en tendens til at falde.

Disse typer knuder er mest almindelige hos kvinder i 20’erne og 30’erne. De kan dog forekomme i alle aldre. Fibroadenomet føles hårdt, men er bevægeligt.

Hvis det forårsager smerter, ledsages af ændringer i brystets udseende, eller hvis personen har en familiehistorie med brystkræft, anbefales et besøg hos lægen. Faktisk er det værd at konsultere en læge, hver gang denne type knude dukker op.

Andre typer af hårde knuder under huden

Nogle gange er en hård knude under huden en byld. Dette er en rød, smertefuld bule, der normalt involverer en eller flere inficerede hårsække. Det kan også være et modermærke.

En vorte danner også en hård bule under huden, som også er ru. Den har sorte prikker og optræder normalt på hånden eller foden. Hård hud fortykker også huden og danner hårde buler.

Bylder er derimod bløde buler, fordi de indeholder inficeret væske. Hvis der er en pigmenteret eller farvet plet i bulen, der ændrer form eller størrelse, bløder let, danner skorpe og ikke heler, er det tilrådeligt at kontakte en læge hurtigst muligt.

Hvornår er det nødvendigt at gå til læge?

Hvis du finder en knude på kroppen, er det tilrådeligt at kontakte en læge.

Der bør konsulteres en læge, når der under huden dukker en hård knude op, som giver anledning til tvivl eller bekymring . At de er hårde eller stive kan være et tegn på et sundhedsproblem, som ikke kan påvises med det blotte øje. Denne anbefaling bør overvejes kraftigt, hvis der også er andre tegn som f.eks:

  • Ændringer i størrelsen eller udseendet af knuden.
  • Knuden er stiv og forårsager smerte eller ømhed.
  • Knuden ser rød eller hævet ud.
  • Der er utilsigtet vægttab.

Diagnose

For at stille en diagnose af en hård knude under huden vil lægen højst sandsynligt foretage en indledende samtale om personlig og familiemæssig sygehistorie. Han eller hun vil spørge om, hvor længe den har været der, og om den har ændret sig.

Derefter vil han eller hun normalt foretage en fysisk undersøgelse, hvor knuden klemmes eller fjernes. Herefter kan de bestille nogle prøver som f.eks:

  • Billeddannelse. Det kan være MR-scanninger, ultralyd eller røntgenbilleder.
  • Blodprøver. Antallet af hvide blodlegemer og hormonniveauer vurderes.
  • Nålebiopsi. Der tages en vævsprøve til analyse under et mikroskop.

Det skal du huske, hvis du opdager en hård knude under huden

En hård knude under huden er ikke i sig selv et tegn på kræft. Som vi har set, er der mange grunde til, at disse knuder kan opstå, og de fleste gange er de ikke relateret til kræft.

Når det er sagt, er det også vigtigt at bemærke, at det ikke er en god idé at ignorere disse knuder. Hvis du er bekymret, og især hvis de viser forandringer eller ledsages af andre symptomer, er det bedst at konsultere din læge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Luna, M. L., Viedma, A. J., Fuentes, A. M., Ruiz, A. B., Flores, P. B., & Santos, J. C. (2013). Dermatofibroma gigante, una variante infrecuente de dermatofibroma. Medicina Cutánea Ibero-Latino-Americana, 41(6), 267-270.
  • Aliaga, M. N., Ibarra, V. A., Neira, V. P., & Contreras, M. L. (2010). Fibroadenoma en mama axilar supernumeraria; reporte de un caso. Revista Médica Clínica Las Condes, 21(2), 329-333.
  • Faytong, M. S., Chávez, I. A. T., & Urrea, H. E. R. (2020). FACTORES DE RIESGO QUE PREDISPONEN A LA APARICIÓN DEL CANCER DE PIEL UN ESTUDIO DE REVISIÓN. Más Vita, 2(3 Extraord), 97-103.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.