17 årsager til hævede hænder og fødder, og hvordan man behandler det

Hævede hænder og fødder bør generelt ikke give anledning til bekymring, medmindre det opstår pludseligt og ledsages af andre symptomer.
17 årsager til hævede hænder og fødder, og hvordan man behandler det

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Hævede hænder og fødder kan have forskellige årsager. Nogle gange har det at gøre med kredsløbet, andre gange med væskeophobning eller med bevægelses- og holdningsfaktorer.

Det mest almindelige er, at det forsvinder efter en rimelig tidsperiode. Når dette ikke sker, og symptomet fortsætter, er det muligt, at der ligger et mere komplekst helbredsproblem bag.

Faktisk kan denne tilstand være et advarselstegn på alvorlige patologier som f.eks. hjerte-, nyre- eller leversvigt. Derfor bør man ikke ignorere hævede hænder og fødder, hvis det bliver kronisk.

De hyppigste årsager til hævede hænder og fødder

Det er vigtigt at være opmærksom på symptomets udvikling og konsultere en læge, hvis det er meget udtalt eller varer ved i lang tid. Lad os se, hvad der er de vigtigste årsager til denne tilstand.

1. Mangel på fysisk aktivitet

En lav mængde fysisk aktivitet fører til langsommere cirkulation. Dette gør det vanskeligere for blodet at strømme fra armene eller benene til hjertet. Konsekvensen af dette er hævelse i ekstremiteterne.

2. Hævede hænder og fødder: Lange rejser

Dette er en anden årsag til hævede hænder og fødder, som hænger sammen med det foregående punkt. Under lange rejser er man som regel siddende.

Denne stilling får blodet til at ophobe sig i benene. Det øger også risikoen for trombose.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan opdager du en blodprop i benet

3. Graviditet

Det er meget almindeligt under graviditet at få hævede hænder og fødder. Det er normalt mere mærkbart i de nedre lemmer, og hævelsen er mild.

Det skyldes, at kroppen tilbageholder mere væske og producerer mere blod og forskellige væsker. Dette er mærkbart efter den femte måned og især om natten.

Gravid kvinde med hævede fødder

Ødemer i graviditeten skyldes de fysiske og metaboliske ændringer i graviditeten. Det bør overvåges for at udelukke hypertensive lidelser.

4. Hævede hænder og fødder: Alkoholforbrug

Alkoholforbrug får kroppen til at tilbageholde mere væske og forårsager hævelse i fødderne. Nogle gange i hænderne.

Dette forsvinder normalt inden for få timer. Hvis det forekommer meget hyppigt, er det et tegn på overforbrug eller et lever-, nyre- eller hjerteproblem, der stammer fra alkoholisme.

5. Høje temperaturer som en årsag til hævede hænder og fødder

Høje temperaturer får blodkarrene til at udvide sig og en større mængde blod til at koncentrere sig i ekstremiteterne. Virkningen er hævede hænder og fødder. Hvis blodårerne ikke kan føre blodet tilbage til hjertet, opstår der en betydelig hævelse i anklerne.

6. Skader

Skader på ekstremiteterne forårsager hævelse i det berørte område. Forstuvninger, forstrækninger eller brud får blodet til at strømme til det område, hvor traumaet er sket. Virkningen er hævelse sammen med smerte.

7. Medicin

Blandt bivirkningerne af visse lægemidler er hævede hænder og fødder. De lægemidler, der normalt forårsager det, er lægemidler, der indeholder hormoner, steroider, antidepressiva, NSAID’er (ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler), antidiabetika og ACE-hæmmere (angiotensin-konverterende enzymhæmmere).

8. Hævede hænder: Ødem

Ødem opstår, når overskydende væske bliver fanget i et område af kroppen. Den umiddelbare virkning er en hævelse af området.

Der er normalt en underliggende årsag. Men der er også tilfælde af idiopatisk punktformet ødem.

9. Lymfødem

Lymfødem er en hævelse forårsaget af en blokering af lymfesystemet. Det forudsætter, at lymfeknuderne har nogle skader eller er blevet fjernet af en eller anden grund, hvilket fører til afbrydelse af lymfestrømmen.

10. Infektioner

Infektioner er også en mulig årsag til hævede hænder og fødder. Det kan ske, at der er et sår, et bid eller en forbrænding, og at det bliver inficeret.

11. Hævede hænder og fødder: Dårligt blodomløb på grund af åreforkalkning

Dårligt blodomløb på grund af åreforkalkning opstår, når arterierne bliver stivere og dermed mindre fleksible. Under disse omstændigheder skal hjertet arbejde hårdere for at transportere blodet rundt i hele kroppen.

12. Diabetes og dens inflammatoriske virkning på hænder og fødder

Diabetes forårsager ofte betændelse, især i fødderne. Det kan dog også forekomme i hænderne.

Det sker, når glukoseniveauet ikke er kontrolleret og fører til dårlig blodcirkulation. Ofte ledsages hævelsen af rødme i fingrene.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: En kost til type 2 diabetes: Hvad du bør vide

13. Venøs insufficiens

Venøs insufficiens opstår, når ventilerne i venerne ikke fungerer korrekt. Som i andre tilfælde kan venerne ikke transportere det blod, de modtager, tilbage til hjertet. Det er mere almindeligt hos overvægtige og ældre mennesker.

14. Blodprop

En blodprop dannes, når blodet overgår fra flydende til fast tilstand. Den kan helt eller delvist blokere blodgennemstrømningen og er livstruende.

Blokeringen forårsager hævelse, som normalt opstår i benene eller fødderne. Men den kan dannes i ethvert område af kredsløbssystemet, herunder hjertet.

15. Hævede hænder og fødder: Nyresvigt

Nyresvigt er en sygdom, der opstår, når nyrerne ikke fungerer korrekt. Dette fører til, at kropsvæsker ikke bliver udskilt korrekt gennem urinen. Det forårsager hævede hænder og fødder. Ansigtet bliver også hævet.

16. Leversvigt

Leversvigt er et fald i leverfunktionen. Det fører til et fald i albumin, et protein i blodet. Det er med til at afbalancere plasmaet. Når det falder, forårsager det hævede hænder og fødder.

17. Hjertesvigt

Hvis hjertet ikke er stærkt nok til at pumpe blodet, opstår der en tilstand, der kaldes hjertesvigt. I disse tilstande kan blodet samle sig i arme og ben og få dem til at svulme op. Der er også en følelse af tryk i brystet, åndenød og overdreven træthed.

Læge tjekker en patients hjerte

Hjerteproblemer ændrer blodcirkulationen og kan føre til ødemer i ekstremiteterne.

Hvordan behandles hævede hænder og fødder?

Behandlingen afhænger af årsagerne. Når den faktor, der genererer dette symptom, er mangel på bevægelse eller ophobning af væske, er det indicerede at løfte armene og hæve benene i en halv time og gentage det en eller to gange om dagen.

Hvad angår de andre årsager, er de handlinger, der bør udføres, følgende:

 • Graviditet: Stå ikke i længere tid, bær behagelige sko og læg et koldt omslag på det berørte område.
 • Alkoholforbrug: Øg vandindtaget, løft fødderne op eller læg dem i koldt vand.
 • Høje temperaturer: Dyp fødderne i koldt vand, drik mere vand, gå og hæv fødderne i nogle minutter.
 • Skade: Den sædvanlige protokol er at anvende hvile, is og elevation.
 • Brug af medicin: Tal med lægen for at finde erstatninger for medicin.
 • Ødemer: Reducér saltindtaget, hæv fødderne og brug kompressionsstrømper.
 • Lymfødem: Blide øvelser, kompression, massage med lymfedrænage, kompleks afsvulmende terapi.
 • Infektioner: Behandl milde infektioner med antiseptiske midler. Kontakt en læge ved mere alvorlige infektioner.
 • Dårligt blodomløb: Fysisk aktivitet, reduceret saltindtag og følge specifikke faglige indikationer.
 • Diabetes: Tag de antidiabetiske lægemidler, som lægen har ordineret, eller tag insulin i henhold til de fastsatte retningslinjer.
 • Venøs insufficiens: Udfør let fysisk aktivitet, hæv benene.
 • Blodprop: Det er en nødsituation, som skal behandles af lægen.
 • Nyre-, lever- eller hjerteinsufficiens: Lægen vil angive den passende behandling i hvert enkelt tilfælde.

Hævede hænder og fødder er ikke altid alvorligt, men man bør være forsigtig

Hævede hænder og fødder er normalt ikke et symptom på noget alvorligt, men det er heller ikke en tilstand, som man bør ignorere. Især hvis den er meget hyppig eller varer mere end tre dage. I så fald er det bedst at søge læge.

Samme anbefaling gælder, når hævelse i hænder og fødder ledsages af andre symptomer, f.eks. åndedrætsbesvær, rødme af huden, hoste, feber eller prikken i maven. Også hvis hævelsen opstår pludseligt.

Det kan interessere dig ...
9 helbredsproblemer som du kan se på dine hænder
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 helbredsproblemer som du kan se på dine hænder

Ved at kigge på tilstanden og udseendet af vores hænder kan de give os spor omkring vores helbred. Her er 9 helbredsproblemer, som du kan se på din... • Imhof, A., Froehlich, M., Brenner, H., Boeing, H., Pepys, M. B., & Koenig, W. (2001). Effect of alcohol consumption on systemic markers of inflammation. The Lancet357(9258), 763-767.
 • Miguel-Soca, P. E., Díaz, G. E. F., Benítez, S. N. G., & Montero, M. D. L. Á. L. (2020). Obesidad, inflamación y embarazo, una tríada peligrosa. Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología, 46(4), 1-26.
 • González-Costa, M., & González, A. A. P. (2019). La inflamación desde una perspectiva inmunológica: desafío a la Medicina en el siglo XXl. Revista Habanera de Ciencias Médicas, 18(1), 30-44.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.