Årsager til Dupuytrens kontraktur og dens behandlinger

Dupuytrens kontraktur er en deformitet i hænderne, som begrænser fingrenes bevægelighed og forhindrer dem i at strække sig helt ud. Læs videre og lær mere om dette.
Årsager til Dupuytrens kontraktur og dens behandlinger
Galo Flores

Skrevet og kontrolleret af læge Galo Flores.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Dupuytrens kontraktur er en deformitet i hånden, som primært påvirker fingrenes bevægelighed. Lidelsen ødelægger det væv, der ligger lige under huden i håndfladen. Den udvikler sig med årene, og er mest almindelig hos mænd over 45 år.

Sygdommen påvirker begge hænder hos halvdelen af de personer, der har den. Derudover forekommer det dobbelt så mange gange på højre hånd, end på venstre hånd, når kun én af hænderne er ramt.

Kontrakturen begrænser fingrenes bevægelighed og forhindrer dem i at strække sig helt ud. Det kan give udfordringer i hverdagen. Det rammer primært ringe- og lillefingrene.

At tage hænderne i lommen, tage vanter på og at vinke er kun nogle af de mest begrænsede bevægelser. I denne artikel forklarer vi dig alt om Dupuytrens kontraktur.

Relaterede symptomer

Dupuytrens kontraktur udvikler sig langsomt, men det vil til sidst reducere funktionaliteten af den ramte hånd.

Det starter med, at huden i håndfladen bliver tykkere. Senere bliver huden rynket og får hulninger på overfladen. Der kan også komme små knuder.

Disse knuder bliver tykkere, indtil de til sidst tager form som et kabel. Området kan være følsomt, men uden smerter. Knuden, der ligger under huden, kan trække i en eller flere fingre og holde dem bøjede. Det kan få hånden til at ligne en klo.

Person fletter fingre og strækker dem

Årsager til Dupuytrens kontraktur

Den specifikke årsag til Dupuytrens kontraktur er stadig ukendt, selvom eksperter mener, det kan være noget arveligt, som primært rammer mænd.

Risikofaktorer

Dupuytrens kontraktur sker med varierende frekvens afhængigt af genetik og karakteristik hos den enkelte person. Det rammer oftere alkoholikere og personer med epilepsi.

Der er flere tilfælde i nordeuropæiske lande og lignende områder. Derimod er det sjældent i Afrika og det østlige Asien.

Nogle af sygdommens risikofaktorer er:

 • At være ældre end 50 år.
 • Det rammer mænd 7 til 10 gange oftere end kvinder.
 • Dupuytrens kontraktur ser ud til at være arveligt.
 • Diabetikere er i øget risiko, sandsynligvis på grund af en kronisk skade i kollagen.
 • Rygning øger risikoen på grund af små skader i blodlegemerne.
 • Alkoholforbrug fører til forgiftning af metabolitter og leverskade.

Behandlinger af Dupuytrens kontraktur

En af de første skridt i behandlingen er at holde milde og ikke-udviklende tilfælde under observation. Det er en behandlingsform, der skal overvejes, da den ikke begrænser funktionen.

Indsprøjtninger med kortison i knuden kan reducere følelsen, hvis det sker, inden fingrene begynder at bøje sig. Det er dog vigtigt at nævne, at kortison ikke sænker udviklingen.

En anden behandling er indsprøjtning af collagenase, hvis resultater er ret gode. Collagenase er et enzym, der opløser den kollagen, der danner knuden håndfladen.

Det er en lavet på bakterien Clostridium histolyticum. Det kan blødgøre og svække knuden, og til sidst nedbryde den, så fingrene kan strækkes ud.

I visse europæiske lande anvendes der strålebehandling, hvilket også har givet gode resultater. Det udskyder sygdommens udvikling og behovet for kirurgisk indgreb. Læger bruger det som regel kun én gang.

Akupunktur

Patienten kan få akupunktur inden operationen. Her føres en nål ind gennem huden. Målet er at ødelægge vævet i knuden, som får fingrene til at krumme.

Fordelen er, at det ikke kræver kirurgiske indgreb, og lægerne kan foretage det på flere fingre ad gangen. Efterfølgende kræver det kun en smule fysioterapi. Den store ulempe er dog, at kontrakturen kan komme igen.

Operation

Dette er kun i tilfælde af, at håndfladen ikke kan holde sig i ro på et bord. Og hvis fingrene er så bøjede, at førligheden er nedsat, eller hvis det går ud over flere fingre.

Her er målet at fjerne det væv, der er ramt af sygdommen. Den største fordel er, at resultatet holder i længere tid end med indsprøjtning af collagenase eller akupunktur.

I alvorlige tilfælde vil man fjerne alt væv, der er ramt af Dupuytrens kontraktur, også huden ved knuden. Her vil det være nødvendigt med en hudtransplantation for at dække såret.

Barn med den ene hånd i gips

Råd og forebyggelse

Følgende ændringer i aktiviteter anbefales til personer med Dupuytrens kontraktur:

 • Beskyt hænderne med bløde handsker under løft af tunge genstande.
 • Sæt skum eller blødt tape på håndtagene af genstande og værktøj.

Fysioterapi kan også hjælpe med smerten og øge førligheden. Følgende teknikker kan anvendes:

Dupuytrens kontraktur er progressiv

Dupuytrens kontraktur kan udvikle sig uforudsigeligt. Det giver deformiteter og mistet førlighed i den ramte hånd. Derfor er det vigtigt at opdage og holde øje med det.

Tilfælde, der kræver operation, kan komplementeres med fysioterapi. Primært for at mindske symptomerne og forbedre håndens funktioner. Det endelige mål er at forbedre fingrenes bevægelighed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Feldman G, Rozen N, Rubin G. Dupuytren’s Contracture: Current Treatment Methods. Isr Med Assoc J. 2017 Oct;19(10):648-650. PMID: 29103246.
 • Esper, R. C., Rosillo, F. R., Castro, F., & Córdova, L. D. C. (2008). Enfermedad de Dupuytren. Médica Sur15(3), 196-199.
 • Walthall J, Anand P, Rehman UH. Dupuytren Contracture. 2020 Nov 2. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. PMID: 30252330.
 • Layton T, Nanchahal J. Recent advances in the understanding of Dupuytren’s disease. F1000Res. 2019 Feb 28;8:F1000 Faculty Rev-231. doi: 10.12688/f1000research.17779.1. PMID: 30854193; PMCID: PMC6396840.
 • Abdelrahman I, Elmasry M, Steinvall I, Turesson C, Sjöberg F, Hansson T. Needle Fasciotomy or Collagenase Injection in the Treatment of Dupuytren’s Contracture: A Retrospective Study. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2020 Jan 21;8(1)
 • Lanting, Rosanne, et al. “A systematic review and meta-analysis on the prevalence of Dupuytren disease in the general population of Western countries.” Plastic and reconstructive surgery 133.3 (2014): 593-603.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.