Abdominalt aorta aneurisme: Symptomer og behandling

Abdominalt aorta aneurisme er en alvorlig tilstand, når det involverer bristning af en arterievæg. Tidlig opdagelse giver mulighed for striks kontrol for at kunne minimere risici.
Abdominalt aorta aneurisme: Symptomer og behandling

Sidste ændring: 27 januar, 2021

Abdominalt aorta aneurisme er en unormal og vedvarende udposning på hovedpulsåren. Det er en tilstand, som kan ramme enhver person og forårsage alvorlige konsekvenser.

Ældre personer har større risiko for at lide af denne lidelse, fordi deres arterievægge er mere slappe og elastiske. Der har dog alligevel været tilfælde blandt unge perosner, som handler om genetiske problemer og sekundære lidelser, der fører til dette problem.

I denne artikel vil vi se nærmere på denne lidelse.

Hvad er aorta aneurisme?

Aorta er den største arterie i hele menneskekroppen. Den begynder på den venstre side af hjertet og er ansvarlig for at transportere blod til hele kroppen.

Hvad taler vi så om, når vi refererer til abdominalt aorta?

Det er den del af denne arterie, som krydser maven, lige foran rygsøjlen. Den går fra musklen i mellemgulvet ned til niveauet af den fjerde lændehvirvel.

På den anden side er en aneurisme et område af arterien, som udvides. Med andre ord er væggene på blodåren udspilet og svækket og har større risiko for at briste.

Det er vigtigt at have i baghovedet, at vi taler om den blodåre, der er størst i hele kroppen. Med andre ord transporterer den mere blod og med større tryk end nogen anden blodåre. Risikoen for bristning er derfor en stor kilde til bekymring for dem, der lider af aorta aneurisme.

Blod i blodåre med hjerte i baggrunden

Aorta er den mest voluminøse arterie i den menneskelige krop, og lidelser relateret til den udgør en stor risiko for vores helbred.

Du vil måske også være interesseret i at læse: Mineraler i fødevarer til hjertesundhed

Risikofaktorer for abdominalt aorta aneurisme

Selvom dette kan opstå hos enhver person, øger bestemte faktorer og vaner en persons risiko. Ligeledes er der risikofaktorer, som øger risikoen for bristning hos patienter med aneuisme.

Disse faktorer inkluderer de følgende:

 • Mænd har fire gange større sandsynlighed for at udvikle aneurisme end kvinder.
 • En familiehistorik med aneurisme. Der er bestemte genetiske faktorer involveret i arveligheden af denne lidelse.
 • Rygning. Tobak har mange skadelige effekter på kroppen. Blandt disse får toksiner, som man indtager under rygning, blodkarrene til at blive mere stive og skrøbelige. Dette øger en persons sandsynlighed for at lide af en bristning, hvis de har en auerisme.
 • Højt kolesterol og aterosklerose. Præcis ligesom tobak skader begge disse faktorer arterievæggene, hvilket giver større sandsynlighed for bristning.
 • Højt blodtrykI tilfælde af forhøjet blodtryk cirkulerer blodet med højere tryk i arterierne. Dette tryk påføres væggene i blodkarrene direkte, hvilket tvinger dem til at være mere resistente.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Hvad er effekterne af alkohol på hjertet?

Hvad er symptomerne på abdominalt aorta aneurisme?

Generelt udvikler disse aneurismer sig langsomt over længere tid. Det er meget sjældent, at de udvikler sig hurtigt. Når en bristning opstår, bliver situationen dog presserende og kan markere begyndelsen på og opdagelsen af sygdommen.

Under den langsomme udvikling er der ingen symptomer. Når en bristning opstår, kan den være lille. Symptomer kan dukke op og derefter gradvist blive mere intense over tid. I tilfælde af en større bristning vil forekomsten af symptomer være mere bratte.

Nogle symptomer på bristning af arterier er de følgende:

 • Smerter i maven, som kan stråle ud mod lænden.
 • Et reduceret blodtryk.
 • Svimmelhed eller besvimelse.
 • Koldsved.
 • Problemer med at trække vejret og øget puls.
Kvinde med ondt i maven

Smerter i maven er akutte og stærke i tilfælde af abdominalt aorta aneurisme.

Diagnose og behandling af abdominalt aorta aneurisme

Hvis aneurismen ikke brister, så finder opdagelse som regel sted tilfældigt under diagnostisk billeddannelse. For eksempel kan det ske under en ultralyd, CT-scanning eller røntgen på grund af andre problemer.

Når det er blevet diagnosticeret, involverer behandlingen at forebygge bristning og vil afhænge af størrelsen på aneurismen. Nogle metoder inkluderer striks kontrol af blodtrykket og regulering af niveauerne af kolesterolLæger opfordrer selvfølgelig patienter med anuerismer til at holde sig fra tobak.

I nogle tilfælde er det bedst at behandle aneurismen kirurgisk. For eksempel hvis en aneurisme er stor – større end 5 cm – eller vokser hurtigt. Det samme gælder, hvis en patient har mange risikofaktorer, som kan føre til bristning.

Som det sidste, hvis aneurismen allerede er bristet, så vil en akut operation være nødvendig.

Risikoen for bristning

Abdominalt aorta aneurisme er en lidelse, som opstår med en hyppighed, som vi ikke bør underminere. Hvis det diagnosticeres tidligt, kan patienter som regel undgå komplikationer gennem forebyggende behandling og nøje kontrol.

Hvis abdominalt aorta brister, så vil hurtig diagnose og en akut operation dog være nødvendig for at undgå en fatal situation. At holde blodtrykket under kontrol, reducere niveauerne af kolesterol i blodet og undgå tobak er grundlæggende for at forebygge en bristning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Belloch García SL. Abdominal aortic aneurysm. Prevalence and associated risk factors in a population of patients hospitalised in Internal Medicine. Rev Clin Esp. 2018 Dec 1;218(9):455–60.
 • Izquierdo González R, Dorrego García RM, Rodríguez Ledo P, Segura Heras JV. Screening based on risk factors for abdominal aortic aneurysm in the cardiology clinic. Int J Cardiol. 2019 Mar 15;279:162–7.
 • Gentille-Lorente DI, Salvadó-Usach T. Screening for Abdominal Aortic Aneurysm by Means of Transthoracic Echocardiography. Rev Española Cardiol (English Ed. 2011 May 1;64(5):395–400.
 • Riambau V, Guerrero F, Montañá X, Gilabert R. Abdominal aortic aneurysm and renovascular disease. Vol. 60, Revista Espanola de Cardiologia. Ediciones Doyma, S.L.; 2007. p. 639–54.
 • Maceira-Rozas, M. C., and G. Atienza-Merino. “Cribado de aneurisma de aorta abdominal en población de riesgo: revisión sistemática.” Angiología 60.3 (2008): 165-176.
 • Soria, J. M., et al. “Métodos de estudio de las enfermedades complejas: aneurismas de la aorta abdominal.” Angiología 62.2 (2010): 58-64.
 • Canaud, L., and P. Alric. “Cirugía de los aneurismas de la aorta torácica y toracoabdominal.” EMC-Cirugía General 20.1 (2020): 1-22.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.