Acitretin - Egenskaber, indikationer og anvendelser

Acitretin virker ved at hæmme overvæksten af celler og keratinisering af huden. Bliv ved med at læse for at lære mere om dette retinoid, dets indikationer og dets kontraindikationer.
Acitretin - Egenskaber, indikationer og anvendelser

Sidste ændring: 22 december, 2022

Acitretin er et lægemiddel, der hører til ​​gruppen af retinoider eller derivater af A-vitamin. Således er det et middel til behandling af ​​problemer, der fortykner huden og giver den et skældet udseende.

Denne medicin virker ved at hæmme cellevækst og keratinisering af huden. Keratinisering er en proces, hvormed hudceller fortykkes på grund af aflejring af proteiner på dem.

Hvad er Acitretin til?

Psoriasis

Acitretin bruges til behandling af alvorlige og udbredte hudsygdomme. Psoriasis er en af ​​disse generelle tilstande. Det er også nyttigt i behandlingen af ​​ichthyosis. Dette er en hudlidelse, hvor keratin aflejres i cellerne og hærder dem. Dette ligner negle og hår.

Du bør kun tage dette lægemiddel under lægeligt tilsyn, helst fra en hudlæge. Dette skyldes, at disse specialister har mere erfaring med behandling af systemiske retinoider.

Administrationsveje

Du skal tage Acitretin sammen med mad eller mælk. Med hensyn til dosis, varierer den fra patient til patient. Du skal altid følge de retningslinjer, der er ordineret af din læge.

Den sædvanlige startdosis for voksne og ældre er 25 mg eller 30 mg, én gang dagligt. Efter 2-4 uger er det imidlertid muligt for din læge at ændre dosis afhængigt af effektiviteten og dens virkning på dig.

Under alle omstændigheder er den maksimale dosis 75 mg pr. dag, og behandlingen varer maksimalt tre måneder. Det kan dog vare længere, hvis specialisten finder det nødvendigt.

Forsøg ikke at kompensere for din daglige dosis, hvis du glemmer at tage den. Men tag det så hurtigt som muligt. Du bør dog ikke tage det, hvis der er kort tid mellem den, du gik glip af, og den næste. Du skal konsultere din læge, hvis du ønsker at afbryde behandlingen. Gør det aldrig på egen hånd.

Oplev: Psoriasis hos børn: Sådan håndterer du det

Bivirkninger

Kvinde tager pille

Som al anden medicin, kan Acitretin også give bivirkninger. De er normalt doseringsrelaterede. Jo højere den daglige dosis, desto større er risikoen.

De fleste af bivirkningerne vises, når du begynder behandlingen, og går væk, hvis du ændrer eller afbryder dosis.

Tør hud, slimhinder og læber er blandt de mest almindelige bivirkninger. Derudover kan der være andre uønskede effekter, såsom:

 • Ændringer i hårets væksthastighed og struktur
 • Betændelse i tandkød og slimhinder i munden
 • Hudblærer og revner
 • Farveændringer i dit hår og din hud
 • Visuelle lidelser, såsom tørre øjne, sløret syn, dårlig nattesyn og kontaktlinseintolerance

I andre tilfælde, udover tørheden af ​​slimhinder i huden og næsen, skæller huden. Skælningen kan specifikt ses i håndfladerne og på dine fødder.

En mindre procentdel af patienterne fik bivirkninger såsom næseblod. De fik også et skællende udseende, og deres sunde hud blev fortyndet, med øget følsomhed.

Når en langtidsbehandling med acitretin er forbi, kan der være knoglemæssige forandringer, såsom knogletynding eller reduktion i knogletæthed – osteoporose.

Hvornår skal Acitretin ikke bruges?

Du bør ikke bruge Acitretin i følgende situationer:

 • Hvis du er gravid eller ønsker at blive gravid under behandlingen eller i de efterfølgende 3 år
 • Hvis du har en lever-, nyre- eller iskæmisk insufficiens
 • Du er allergisk over for Acitretin eller retinol
 • Hvis du gennemgår en tetracyclinbehandling

Læs også: Fem måder at holde psoriasis i skak på

Du skal vide og huske, at Acitretin er meget teratogent. Det vil sige, det kan udløse fostermisdannelser hos gravide, hvis de gennemgår behandling med det. Typiske Acitretin-misdannelser inkluderer:

 • Skader på det centrale nervesystem
 • Hjerteproblemer og udvidede blodkar
 • Misdannelse af kranie, ansigt og skelet
 • Problemer i thymuskirtlen

Andelen af ​​misdannelser er høj, selv når en gravid kvinde kun tager det i en kort periode. Det kan også ske, hvis graviditet forekommer inden for 3 år efter afslutningen af ​​behandlingen.

Konklusion

Du skal altid bruge Acitretin under medicinsk opsyn og være særlig forsigtig, hvis du er en kvinde. Brug ikke dette lægemiddel, hvis du er gravid eller planlægger at blive gravid inden for de næste 3 år. Som nævnt ovenfor fører dette lægemiddel til større misdannelser af fostre.

Det kan interessere dig ...
Fem naturlige remedier til at behandle psoriasis topisk
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem naturlige remedier til at behandle psoriasis topisk

Psoriasis symptomer er ubehagelige. Heldigvis kan nogle naturlige remedier til at behandle psoriasis topisk hjælpe med at kontrollere det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Carretero, G., Ribera, M., Belinchón, I., Carrascosa, J. M., Puig, L., Ferrandiz, C., … Moreno, J. C. (2013). Acitretina: guía de uso en psoriasis. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2013.01.003

 • Höpker, L. M., Ribeiro, C. G., Oliveira, L. M., & Moreira, A. T. R. (2011). Ichthyosis follicularis, alopecia and photophobia syndrome (IFAP): Report of the first case with ocular and cutaneous manifestations in Brazil with a favorable response to treatment. Arquivos Brasileiros de Oftalmologia. https://doi.org/10.1590/S0004-27492011000100013

 • Medina, S., & Ledo, A. (1992). RETINOIDES. Monografias de Dermatologia.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.