Æterisk Himalaya cedertræ-olie: Fordele og anvendelser

Æterisk Himalaya cedertræ-olie er et naturprodukt, der bruges til at reducere angst og visse luftvejssymptomer. Virker det? Find ud af det her!
Æterisk Himalaya cedertræ-olie: Fordele og anvendelser
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 18 november, 2022

Æterisk Himalaya cedertræ-olie er et produkt, der er fremstillet ved hjælp af en dampdestillatmetode med dele af træet Cedrus deodara. Den er værdsat i aromaterapi, da den virker beroligende, antimikrobielt og slimopløsende.

I ayurvedisk medicin og traditionel kinesisk medicin bruges den ofte til at reducere angst og stress og forbedre åndedrætslidelser. Desuden bidrager det til hudpleje og letter nogle husholdningsopgaver. Vil du vide mere om dets anvendelser og fordele? Læs videre!

Fordele og anvendelser af æterisk Himalaya cedertræ-olie

Før vi dykker ned i anvendelsesmulighederne for æterisk Himalaya cedertræ-olie i detaljer, er det værd at fremhæve de vigtigste aktive forbindelser. Ifølge Sandeep Kumar fra Anna University i Indien indeholder den følgende:

 • Caryophyllen: 3,14 %
 • α-terpineol: 30,2 %
 • Linalool: 24,47 %.
 • Limonen: 17,01 %.
 • Anethol: 14,57 %.
 • Eugenol: 2,14 %.

Den indeholder bl.a. lignaner, phenolisk sesquiterpen himasecolon og isopimarinsyre. Lad os se nærmere på dens anvendelsesmuligheder inden for sundhed, hudpleje og husholdning.

Medicinske anvendelser af æterisk Himalaya cedertræ-olie

På grund af dens antiinflammatoriske, antioxidant, beroligende og antimikrobielle potentiale har æterisk Himalaya cedertræ-olie flere anvendelser på medicinsk plan. Man skal dog være opmærksom på , at de fleste af dem stammer fra populær litteratur og mangler understøttende forskning.

Indtil nu er de fleste undersøgelser blevet udført i laboratoriet og på dyr. Uanset dette er resultaterne lovende.

Gigt

Himalaya cedertræ-olie anvendes topisk og kombineret med en bæreolie som et middel til at forbedre gigtsymptomer. Især hjælper anvendelse via massage med at reducere inflammation og ledstivhed.

I denne forbindelse rapporterede en undersøgelse på rotter, der blev offentliggjort i Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences, at Cedrus deodara-ekstrakter har gigt-lindrende egenskaber, der tilskrives indholdet af alkaloider, flavonoider, glykosider, fenolforbindelser, saponiner og proteiner.

Ældre kvinde dyrker yoga

Luftvejsinfektioner

Nogle af de traditionelle anvendelser af denne ingrediens er relateret til luftvejene. Den bruges ofte som et hjælpemiddel til at reducere symptomerne på bronkitis, influenza, forkølelse og andre infektioner i de øvre luftveje.

Dette forklares i høj grad af dens krampestillende, slimløsende og antiinflammatoriske virkning, som hjælper med at rydde luftvejene. Indtil videre understøttes disse virkninger kun af anekdotiske beviser. Der er behov for videnskabelige undersøgelser for at bekræfte dem fuldstændigt.

Humør

I ayurvedisk medicin anvendes æterisk olie af cedertræ fra Himalaya i aromaterapi til at berolige nervesystemet og reducere stress og angst. Dens flygtige forbindelser har en afslappende virkning, der hjælper til at berolige krop og sind.

I den forbindelse rapporterede forskning på gnavere, som blev rapporteret i The Korean Journal of Physiology & Pharmacology, at nogle forbindelser isoleret fra Cedrus deodara – specifikt 3,4-dimethoxyphenyl og furan-2,5-dion (BDFD) – havde en antidepressiv virkning.

Dette var forbundet med øgede niveauer af serotonin og noradrenalin i hjernen, hormoner, som er forbundet med regulering af søvn, humør og smerte. Der er behov for beviser med mennesker for at bevise disse virkninger.

Dermatitis og eksem

Æterisk Himalaya cedertræ-olie anvendes topisk som et supplement til hud med eksem og dermatitis. Dens antiinflammatoriske og antimikrobielle egenskaber hjælper med at reducere skællende, irriteret hud.

I gnaverforskning, der blev offentliggjort i Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology, viste en ayurvedisk urtebehandling, der indeholder Cedrus deodara, antiinflammatorisk potentiale, som er nyttigt i bekæmpelsen af atopisk dermatitis. Dette blev tilskrevet dens rigelige indhold af fytokemiske stoffer.

Kosmetiske anvendelser

I naturkosmetik kan æterisk Himalaya cedertræ-olie anvendes til både hud og hår. Dens koncentration af antioxidanter menes at beskytte dermis og reducere risikoen for for tidlig ældning.

Der findes dog ingen undersøgelser, der beviser det.

Alligevel bruges den i forskellige kulturer, især i Indien og Kina, til følgende formål:

 • En naturlig deodorant.
 • Forebyggelse af bakterie- og svampeinfektioner.
 • Eliminering af flager eller skæl i hovedbunden.
 • Reduktion af akne og forebyggelse af ar.
 • Naturlig opstramning af huden – det menes at hjælpe med at reducere appelsinhud.
 • Forebyggelse af hårtab. Den anvendes sammen med en bæreolie (kokos-, mandel-, ricinusolie osv.) ved cirkulær massage.

Anvendelse af æterisk Himalaya cedertræ-olie i hjemmet

Ud over dens anvendelse i naturmedicin og kosmetik er æterisk Himalaya cedertræ-olie blevet anvendt som supplement til rengøring og desinfektion i hjemmet. Her er de vigtigste anvendelsesmuligheder:

 • Lugtfjerner. Dens friske duft hjælper med at deodorisere områder og reducere dårlig lugt.
 • Myggebeskyttende middel. Opløs 15 dråber i 100 milliliter vand eller i en skefuld bæreolie for at forhindre myggestik. Desuden hjælper det, hvis det kommes i en aroma diffuser, med at forhindre disse insekter i at komme ind i hjemmet.
 • Desinfektionsmiddel til mange formål. Tilsæt 20 til 30 dråber af olien i en sprayflaske med 200 milliliter vand. Væsken kan derefter sprøjtes på bordplader, møbler og andre overflader, der kræver desinfektion.
 • Pletfjerner. Den kan tilsættes til almindeligt vaskemiddel for at lette fjernelsen af svedpletter.
 • Skimmelsvampfjerner. Dets svampedræbende egenskaber hjælper med at stoppe væksten af skimmel og meldug på forskellige husholdningsoverflader. Du skal blot gnide produktet med en klud eller en svamp.
Cedertræ

Er denne æteriske olie sikker?

Indtil videre er der kun foretaget meget begrænsede undersøgelser af æterisk Himalaya cedertræ-olie, og der er i øjeblikket ingen bivirkninger. Den anses for at være sikker, når den anvendes i aromaterapi, selv for gravide eller ammende kvinder.

Topisk anvendelse bør dog ske med forsigtighed. Selv om den normalt ikke forårsager bivirkninger, er det bedst at lave en lappetest, før den anvendes i sin helhed.

Dette består i at påføre en lille mængde af produktet (altid fortyndet i vand eller bæreolie) på et lille område af huden. Hvis der efter 2 eller 3 timer ikke er nogen irritation, kløe eller rødme, kan det anvendes uden problemer.

Ligesom andre æteriske olier bør æterisk Himalaya cedertræ-olie ikke indtages oralt. Der er risiko for forgiftning, irritation af slimhinderne og andre bivirkninger efter indtagelse.

Naturmedicin med æterisk Himalaya cedertræ-olie

Denne olie kombineres ofte med andre æteriske olier for at forbedre dens egenskaber. Husk dog på, at disse midler blot er et supplement og ikke erstatter medicinsk behandling.

 • Stress: Kombinér lige dele af æterisk Himalaya cedertræ-olie med appelsinolie og lavendelolie. Derefter kommes de i diffusoren.
 • Søvnløshed: Bland lige dele cedertræolie med lavendel og røgelse. Sprøjt aromaen i rummet, 30 minutter før du går i seng.
 • Ansigtstonic: Hæld 3 til 5 dråber æterisk Himalaya cedertræ-olie i 200 milliliter troldnøddevand uden alkohol. Den er ideel til opstramning, rensning og reduktion af overdreven olieproduktion.
 • Hoste og tilstopning: Kombinér 5 dråber cedertræolie med 10 gram kokos- eller mandelolie. Gnid det derefter på brystet, halsen og ryggen.
 • Naturligt insektafvisende middel: Kombinér 5 dråber cedertræolie med 10 milliliter jojobaolie. Påfør derefter på de områder, der er følsomme over for bid.

Hvad skal man huske på om denne æteriske olie?

På trods af dens lange historie som ayurvedisk middel er æterisk Himalaya cedertræ-olie ikke blevet undersøgt tilstrækkeligt. Mange af dens anvendelser understøttes kun af anekdotiske data, så brugen bør være forsigtig.

Generelt er den sikker og veltolereret, når den anvendes i aromaterapi eller topisk. Det er normalt nyttigt i tilfælde af tilstoppelse, hoste, hududslæt, angst, stress og ledlidelser.

Det anbefales ikke til oral indtagelse. Hvis du er i tvivl, så rådfør dig med urtehandleren eller direkte med din læge.

Det kan interessere dig ...
Sådan bruger du salt i din skønhedsrutine
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan bruger du salt i din skønhedsrutine

VI vil gennemgå nogle af de ting, som salt i din skønhedsrutine kan gøre for din hud, og hvordan man bruger det som en del af en skønhedsbehandling...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kumar, Sandeep. (2019). Himalayan (Himachal region) cedar wood (Cedrus deodara: Pinaceae) essential oil, its processing, ingredients and uses: A review. 8. 2228-2238.
 • Chandur, Uma & Shashidhar, Shrusti & Chandrasekar, S.B. & Rao, M.. (2011). Studies of preliminary phytochemical and anti-arthritic activity of heart wood of Cedrus deodar (Roxb.). Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. 2. 654-660.
 • Kumar N, Dhayabaran D, Nampoothiri M, Nandakumar K, Puratchikody A, Lalani N, Dawood K, Ghosh A. Atypical Antidepressant Activity of 3,4-Bis(3,4-Dimethoxyphenyl) Furan-2,5-Dione Isolated from Heart Wood of Cedrus deodara, in Rodents. Korean J Physiol Pharmacol. 2014 Oct;18(5):365-9. doi: 10.4196/kjpp.2014.18.5.365. Epub 2014 Oct 17. PMID: 25352754; PMCID: PMC4211118.
 • Balkrishna A, Verma S, Sakat S, Joshi K, Solleti SK, Bhattacharya K, Varshney A. Comprehensive Phytochemical Profiling of Polyherbal Divya-Kayakalp-Vati and Divya-Kayakalp-Oil and Their Combined Efficacy in Mouse Model of Atopic Dermatitis-Like Inflammation Through Regulation of Cytokines. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2022 Feb 23;15:293-312. doi: 10.2147/CCID.S342227. PMID: 35237058; PMCID: PMC8882669.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.